Про це повідомила голова Нацбанку Валерія Гонтарева під час підсумкової конференції за результатами засідання правління регулятора з монетарної політики. «Зниження процентних ставок стимулюватиме відновлення попиту на кредити, отже, додасть стимулу економічному зростанню, — наголосила високопосадовець. — Водночас убезпечить інфляцію від тиску внутрішнього попиту. Через збереження помірно високих процентних ставок населення спрямує кошти на депозити у нацвалюті», — переконана вона.

За її словами, зниження облікової ставки відповідає поточним інфляційним тенденціям і цілям Нацбанку — 12% і 8% на кінець 2016 і 2017 років відповідно, а також відбувається в умовах зниження інфляційного тиску, покращення інфляційних очікувань та стабілізації ситуації на валютному ринку.

«Уже третій місяць поспіль інфляція тримається на однаковому рівні. Ще рік тому вона була 60%. А у травні сповільнилася до 7,5% у річному вимірі, — пояснила Валерія Гонтарева. — За перші 5 місяців індекс споживчих цін зріс на 5,2%. Така траєкторія уповільнення інфляції відповідає очікуванням і цільовим показникам на кінець року», — зауважила вона. Щоправда уточнила: попри нинішній рівень у другій половині року насамперед через підвищення тарифів на комунальні послуги вона зросте до 12%. Це передбачено поточними прогнозами НБУ, а тому не потребуватиме монетарної реакції регулятора.

За словами Валерії Гонтаревої, покращилася ситуація і на валютному ринку. Зокрема зріс середньоденний обсяг надходжень валюти в Україну — із 191 мільйона доларів у першому кварталі до 231 мільйона — у другому. Збільшилася валютна пропозиція і на готівковому ринку. З початку року банки купили у населення 1,4 мільярда доларів. І досі пропонують багато валюти, попри те, що у червні продовжилась лібералізація антикризових адміністративних обмежень на валютному ринку. А з 13 червня дозволено репатріацію дивідендів і деякі компанії почали користуватися цією можливістю. Попит на валюту залишився стриманим, а у травні-червні пропозиція перевищила його. Сприяло цьому те, що імпорт природного газу майже припинено через високі залишки після опалювального сезону.

«Це дало Нацбанку змогу купувати надмірну валюту для згладжування надмірних коливань курсу та для поповнення наших міжнародних резервів, — уточнила Валерія Гонтарева. — З середини березня Нацбанк провів 40 валютних аукціонів, а також одну валютну інтервенцію за фіксованим курсом. Тож чиста купівля валюти центробанком сягнула майже 1,1 мільярда доларів США (1,4 мільярда разом із продажем). При цьому ми дотримуватися режиму гнучкого курсоутворення і не перешкоджали помірному зростанню курсу гривні, яке зумовили фундаментальні фактори. Тому із середини березня курс гривні щодо долара зміцнився на 7,4%», — резюмувала високопосадовець.

Головний банкір країни передбачає, що в подальшому на інфляцію в Україні впливатиме урожай (прогноз якого покращився із 58 до 61 мільйона тонн зернових), ціни на світових сировинних ринках на зерно та сталь, завершення другого етапу переговорів з МВФ, від якого розраховуємо отримати близько 1 мільярда доларів, а також імплементація реформ і те, як їх підтримуватиме парламент.

ДОВІДКА «УК»

Облікова ставка — головний монетарний інструмент, за допомогою якого центробанк країни впливає на вартість грошей для економіки і населення. НБУ неодноразово знижував облікову ставку: у квітні — із 22% до 19%, у травні — із 19% до 18%, у червні — з 18% до 16,5%. Наступне засідання правління НБУ, де можливе подальше «пом’якшення», відбудеться вже за місяць — 28 липня.