ЕКОЛОГІЯ

Акваторію Південного Бугу забруднили мертві мешканці водойм.  В обласному управлінні МНС стверджують: «мору немає» 
 

Протягом останніх кількох днів жителі прилеглих до Південного Бугу територій спостерігають, як гине риба. Береги річки засипані мертвими карасями та бичками. Перші сигнали від відвідувачів міських пляжів «Стрілка» і «Намив», жителів приміських сіл Баловне, Матвіївка, Кір’яківка та представників обласної організації УТМР надійшли до територіального управління МНС та Держекоінспекції ще тиждень тому. Проте, як повідомляють у відомствах, «масової загибелі риби не зафіксовано».

«Пограймося  у похорони»

Тим часом картина на міських пляжах зовсім не радує око. «Масовий» мор риби хоч і не спостерігається, однак мертвих особин вистачає. Дивно, але ті, хто відпочивають на пляжах у пошуках прохолоди від 35-градусної спеки, на «незручності» у вигляді дохлої риби не нарікають. Дорослі відштовхують тушки ногами, переступають їх та йдуть купатися. А діти просто бавляться. Бачила, як дітлашня влаштувала «похорони рибки», тягаючи за хвіст мертвого карася у пошуках «могилки» для нього. Батьки ж  у цей час спокійнісінько пили пиво вприкуску із в’яленою таранькою.

Жахливо, але ситуація із щорічними заморами риби на Південному Бузі та лиманах стає буденною. До неї звикають усі — і місцеві жителі, і відповідні органи. Особливість цього року полягає в тому, що на появу мертвої риби на берегах річок ніхто не очікував так рано. Зазвичай риба «задихається» у серпні. Але через аномальні зміни у кліматі все трапилося значно раніше. Подібні явища викликають занепокоєння в екологів. Природоохоронці впевнені: мор риби останнім часом — свідчення глибинних негативних процесів, що відбуваються у водоймищах області.

— Екологічне лихо вже не за горами, — переконаний відомий миколаївський еколог, директор Південної філії Інституту екології НЕЦ України Олег Деркач. — Причин щорічних заморів риби кілька. Перша — надмірне потрапляння до води азотно-фосфорних сполук (результат змивання у воду гумусу, добрив, каналізації, миючих засобів). Ці біогени створюють справжній рай для водоростей. У результаті вони розмножуються і споживають велику кількість кисню. Водночас на дні відбувається гниття, окислення органіки. У глибинних місцях штучно створюються зони гіпоксії, тобто ділянки, де повністю відсутній кисень. Звісно, без кисню живі організми, в тому числі риба, жити не можуть.

Також до причин заморів Олег Михайлович зараховує такі фактори, як кліматичні перепади та аномальна спека, що у поєднанні із викидами призводить до негативних наслідків. Та й самі водойми вже не ті, що були раніше. Південний Буг та Дніпро перетворилися на «антирічки». Вони втратили здатність до самоочищення, перетворилися на стоячі водойми, на своєрідний ланцюг ставків, адже воду забирають численні водосховища. Тож до Чорного моря річки «приходять» знесиленими і не такими повноводними. «Порушено водну екосистему, — впевнений еколог, — викиди і спека не дають змоги водоймам самоочищатися. Та й антропогенний фактор, на жаль, посилює негатив».

Вода  все стерпить?

У Державній екологічній інспекції у Миколаївській області частково підтвердили припущення еколога щодо причин замору риби. Представники відомства заявляють: «За останній тиждень неодноразово зафіксовано замори риби на річках Південний Буг, Інгул та у Бузькому лимані. Було відібрано 22 проби води  та проконтрольовано за основними забруднюючими речовинами. У поверхневому шарі води зафіксовано вміст розчиненого кисню за весь період від 0,9 до 10,5 мг/дм3. Норматив: у літній період уміст кисню на всіх водних об’єктах повинен бути не менш ніж 6 мг/дм3. Концентрація  розчиненого кисню коливалася від 4 мг/дм3 на поверхні водойми до 0,2 мг/дм3 в придонному горизонті. Цей факт пояснюється гідрометеоумовами, які склалися нині, що є вірогідною причиною заморних явищ».

Щодо концентрації основних забруднюючих речовин, то вони, як повідомляють в інспекції, перебувають у межах  спостережень, які характерні для літнього періоду в умовах інтенсивного цвітіння води. Перевищення гранично допустимої концентрації фіксують тільки щодо амонію сольового, фосфатів та заліза. У відомстві вважають, що подібні явища виникли через забрудненість води внаслідок скидів недостатньо очищених господарсько-побутових стоків та поступового зниження здатності водойм до самоочищення. 

А в Територіальному управлінні МНС України у Миколаївській області після обстеження берегової смуги річки Південний Буг від мікрорайону Матвіївка до міста Нова Одеса заявляють, що загибель риби локальна, концентрація її становить 1—2 екземпляри на 10 квадратних метрів берегової смуги, і масової загибелі риби не зафіксовано. Попередньою причиною загибелі мешканців водойм «стало можливе перенасичення води сполуками нітратів, які виділяються при розпаді наявних у воді органічних речовин».

Узагалі, здається, що всі справді звикли до рибних заморів. І якщо на 10 метрів знайшли «лише» одну-дві рибини, то нічого страшного не відбулося. Нема з чого зчиняти бучу. Але це тільки початок літа. Чого чекати від примх погоди далі, невідомо.

…Поки що мертву рибу просто змило в річку. Ніхто її не прибирав, ніхто не очищував пляжі та забруднені прибережні смуги. Можливо, у річки вкотре «вистачить сил», аби очиститися від бруду. А може, й ні.