На чолі Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик ось уже два роки. Прийшов до керма краю з бізнесу. Тож, працюючи тривалий час за принципом «гроші люблять тишу», на початках своєї каденції у виконавчій владі мав трохи клопоту через певну непублічність. Однак виклик прийняв і з ним упорався. Посідав ключові місця у всеукраїнських рейтингах голів ОДА і попри безліч чуток про заміну та надскладні виклики щодення області (митниця, бурштин, шахти, мобілізація — всього й не перерахуєш), говорить навіть не про найближчі перспективи, а про план дій ще на три роки.

Володимир Гунчик переконаний, що область готова й надалі працювати над втіленням у життя важливих проектів. Фото надане автором

Працювати для координації та діалогу

На початку зустрічі з журналістами з нагоди дворічного перебування на посаді голова ОДА продемонстрував упевненість: заявив, що готовий поділитися задумами щодо роботи на наступні три роки, адже у посвідченні, яке він має, значиться: воно чинне до травня 2019-го.

Володимир Гунчик пригадав, що головним завдання для нього було якнайшвидше увійти в курс справ. Трудитися в бізнесі, за його словами, — то одне. А для роботи очільником області довелося ввібрати в себе зовсім інший обсяг інформації.

— Треба було «увійти» в посаду і сформувати команду, — уточнив він і додав: добір кадрів триває досі. Причому із завданням запровадження якісних змін та реформ.

Голова ОДА визнає: за цей час були й успіхи, і невдачі. В. Гунчик тішиться з того, що його ініціативи мали розуміння і підтримку нагорі. Наприклад, у 2014-му зроблено кроки щодо створення соціальних центрів реабілітації для військовослужбовців — учасників АТО.

— Ми першими в Україні задекларували намір зробити це на базі госпіталю для інвалідів. Через деякий час цю позицію підтримала держава. Вийшла відповідна постанова Кабміну. І я зрозумів: коли бачиш завдання  і стратегію, то головне — наполегливо іти до мети, — наголосив посадовець.

Серед озвучених плюсів — реформування структури ОДА. Хоч і було чимало критики — і від підлеглих, і в ЗМІ.

— Але я звик працювати за принципом «Можеш зробити краще — роби, не можеш — виконуй, те що ухвалили», — розповів очільник краю. Тож саме так вдалося втілити в життя те, що ОДА — найперша координаційна одиниця для всіх представників центральних органів влади і виконавчих структур на місцях.

Багато кому, за словами Володимира Гунчика, це не сподобалося: мовляв, замахнулися не на свої повноваженням. «Нібито голова ОДА мав управляти фіскальною службою, Держгеокадастром чи лісівниками. Але завдання було створити прецедент не керівництва, а координації. І це вдалося», — впевнений голова облдержадміністрації.

Також, як виокремив мовець, на Волині спостерігається підвищення ролі райдержадміністрацій. І це збіглося в часі з процесом децентралізації.  Важливо було підтвердити: функції РДА теж мають бути спрямовані на координацію дій. Як вважає В. Гунчик, із цим завданням упоралися: в області більш-менш стабільна економічна ситуація, хороші показники бюджетів, що дає змогу говорити у стилі «ми це можемо». Він уточнює: на кінець 2017-го планує мати ще кращі цифри наповнення скарбниці, зокрема й за рахунок об’єднаних громад.  Бо вдалий наповнений бюджет й ефективне його використання — запорука успіхів в усіх інших царинах.

Плюсом вважає голова і те, що йому вдалося налагодити діалог. Тож немає конфліктних ситуацій. За словами Володимира Гунчика, є зауваження, суперечки, критика, але водночас і підтримка.

З-поміж проблем голова ОДА виокремив бурштинове питання. Адже край має величезні запаси копалин, які можуть підняти його економіку. Тож упродовж 1,5 року на Волині роблять кроки не стільки для зупинення копачів, як для узаконення процесу. Очільник краю впевнений: обсяг ініціатив з області доходить піку, і держава вже найближчим часом законодавчо врегулює проблему.

Дражлива тема в області — вугільне питання: закриття одних копалень та розбудова з перспективою відкриття шахти №10 у Нововолинську. Тож тут є і копалини, і тисячі людей, що непокояться про роботу. На жаль, визнав керманич регіону, проблема залишається нерозв’язаною багато років.

Головне — знати мету і йти до неї

Надважливим моментом для області буде й продовження активної позиції у соціальній сфері. Майже 12 тисяч волинян служать або вже відслужили в тих чи інших підрозділах. Тож необхідно правильно сформувати соціальну політику, надати кошти з бюджетів і не повторити помилок, зроблених владою, коли верталися, виконавши непростий обов’язок, наші громадяни з Афганістану чи Чорнобиля.

— Мають бути соціальні гарантії, відчутна підтримка. Необхідно завершити реконструкцію госпіталю, створивши потужний регіональний центр. Такі самі структури, але менші, мають працювати в районах. Треба допомагати родинам загиблих у війні та учасникам АТО. Зобов’язання, які влада взяла на себе, слід виконати, — нагадав голова облдержадміністрації про виклики війни на сході.

Володимир Гунчик хоче до кінця своєї каденції завершити довгобуди. Нині їх в області — на 300 мільйонів гривень. Посадовець спробує залучити для цього і бюджетні кошти, і гранти.

Тим паче що з-поміж незавершеного — перинатальний центр, на який потрібно 80 мільйонів. Щодо цього очільник області зауважив, що на Волині спостерігається дуже висока народжуваність, але патологія дитячих захворювань зростає. Нині вона становить 7%. І запобігти наслідкам можна тільки тоді, коли ці дітки будуть на обстеженні та зберіганні в центрі, де є сучасне обладнання  й лікарі.

Він зауважив, що 80 мільйонів не можуть надати через фонд регіонального розвитку, адже сума надто велика. А оскільки така сама проблема ще й на Тернопільщині, то голови ОДА  проситимуть у Президента доручити Кабміну внести в бюджет наступного року 150 мільйонів гривень на добудову цих двох об’єктів. За умови фінансування центр можна здати в експлуатацію протягом року.

Володимир Гунчик не оминув і теми доріг. Він зауважив, що 2014 року  на Волині вперше заговорили про дорожній фонд і  почали його створювати, коли залучали співфінансування з бюджетів різних рівнів. Тепер маємо його де-факто. А узаконення цього процесу на державному рівні зніме велику кількість питань. Водночас область має бути готовою взяти на себе відповідальність  за комунальні дороги: щоб передали не просто їх, а й адміністрування податків.

За словами В. Гунчика, щоб навести лад на всіх шляхах, потрібно мінімум 10 років і приблизно 8 мільярдів гривень.

А щодо наймасштабнішої інвестиції в регіон — субпроекту Світового банку «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей у Волинській області» Володимир Гунчик зазначив: область готова й надалі працювати над втіленням у життя цієї програми і над рештою важливих для громади проектів.

Усі проблемні питання легко вирішити: поставити завдання, підвести базу і йти до мети. Головне — щоб не залишилося все на паперових носіях, окреслив він алгоритм дій.