Передплачую і читаю «Урядовий кур’єр» багато років. Завжди знаходжу на його сторінках корисні та цікаві матеріали.

Одна з найулюбленіших рубрик — «Запитуйте–відповідаємо», де читачам на їхні запитання відповідають компетентні фахівці. Тож вирішила і собі запитати. Сподіваюся, що компетентні у цьому люди розтлумачать.

Нещодавно у мене виникла нагальна потреба у використанні кухонної витяжки. Мешкаю в квартирі в багатоповерховому будинку. Будинок обладнаний одним вентиляційним каналом. Чи можна використовувати для відведення продуктів згорання від кухонної витяжки цей вентиляційний канал?

А. ЧЕРНІКОВА,
м. Попасна Луганської обл.

Віталій ШАПОВАЛЕНКО,
директор департаменту житлової політики
Мінрегіону:

— Державні санітарно-гігієнічні будівельні норми, а також вимоги технологічних процесів залежно від призначення приміщення, його об’єму та інших параметрів встановлюють різну норму повітрообміну та розмір вентиляційних отворів для здійснення природної чи примусової вентиляції.

Кухонна витяжка — прилад для очистки повітря від диму, продуктів горіння, випарів, запаху та інших небажаних домішок, які утворюються під час приготування їжі.

Під час встановлення на витяжний отвір повітроводу фільтрувального елемента відбувається зниження інтенсивності природної вентиляції. У тому разі, якщо нема окремого каналу для кухонної витяжки, допускається встановлення витяжки, яка працює тільки в «закритому» циклі (рециркуляційна). Це означає, що повітря після проходження фільтра витяжки повертається до кухні.

Кухонну витяжку дозволено приєднувати до загального вентиляційного каналу за умови, що мінімум третина площі витяжного каналу залишиться вільною для природної вентиляції.

Згідно з Положенням про порядок технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання житлових будинків, громадських будівель, підприємств побутового та комунального призначення, затвердженим наказом Державної акціонерної холдингової компанії «Укргаз» від 30. 07. 1997 року № 35, перевірку димових та вентиляційних каналів на наявність тяги, а також інструктаж абонентів з правил користування встановленими побутовими газовими приладами та апаратами, проведення роз’яснювальної роботи серед власників (абонентів) та практичного інструктажу з правил безпечного користування газовими приладами здійснюють спеціалізовані підприємства газового господарства.

З огляду на це, для вирішення викладеного у листі питання вам слід звернутися до спеціалізованого підприємства газового господарства.