Президент США Барак Обама назвав обрання Петра Порошенка Президентом України мудрим вибором народу в складні часи. Він також запевнив свого майбутнього колегу в повній підтримці американською владою. Про це глава США заявив у Варшаві після майже годинної зустрічі з Петром Порошенком, де вони брали участь у відзначенні 25-ї річниці перших частково вільних виборів до польського парламенту, які стали переломним моментом для повалення комуністичного режиму в країні та початку ринкових і демократичних реформ. «Український народ зробив мудрий вибір, обравши того, хто зможе очолити людей у складний період. США підтримуватимуть прагнення українського народу не лише в найближчі дні чи тижні, але й протягом наступних років», — запевнив господар Білого дому.

Барак Обама зазначив, що результати позачергових президентських виборів продемонстрували прагнення більшості громадян України стати частиною Західного світу. Як передає його слова УНІАН, ці перегони засвідчили, що українці відкинули насилля, корупцію та хочуть самостійно визначати своє майбутнє. «Важко працювати, займатися самоосвітою, аби досягти успіху», — наголосив глава США та зазначив, що новообраний Президент Української держави уособлює ці прагнення.

Під час розмови з Петром Порошенком обговорено й плани щодо мирного врегулювання ситуації в Україні. Не оминули сторони увагою й питання енергетичної безпеки, зокрема зменшення залежності від постачання газу з РФ, створення прозорої системи державного управління та економічного розвитку України.

Колеги одразу знайшли спільну мову. Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА

Барак Обама був неабияк вражений тим, як Петро Порошенко вважає за потрібне розвивати українську економіку. Особливо його увагу привернув багатолітній досвід роботи у бізнесі. На переконання Президента США, підтримка Західним світом нового Президента України є вкрай важливою з огляду на те, щоб «примусити» Російську Федерацію припинити підтримувати сепаратистів у східних регіонах країни.

Петро Порошенко звернувся до Барака Обами та через нього до всього американського народу зі словами подяки за підтримку України. Він відзначив несприйняття Заходом агресії Росії проти українців та незаконне приєднання Криму.

«Хочу подякувати за підтримку США українських ініціатив в енергетичній сфері. Дуже задоволений нашою співпрацею у сфері протидії корупції — це надто важливо для нас. Ми дякуємо за демонстрацію солідарності з Україною», — означив позицію переможець президентських перегонів, котрий буде офіційно інавгурований на цю посаду 7 червня.

У Польщі того ж дня Петро Порошенко мав зустріч і з Державним секретарем США Джоном Керрі. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»