СПАРИНГ

Готуючись до чергових поєдинків, Віталій і Володимир Клички провели  показовий двобій  у тренувальному таборі в австрійських Альпах

Ганна РОМАШКО 
для «Урядового  кур’єра»

Відтепер світові цікавий лише один бій, за який я не пошкодував би жодних грошей і в якому брати зійдуться  між собою, зазначив  якось найскандальніший промоутер усіх часів хитрий лис професіональногоного боксу Дон Кінг, характеризуючи  нинішню ситуацію у верхньому ешелоні.  Однак  об’єднавши в  одній родині всі чемпіонські пояси, найтитулованіші  брати не поспішають «розщедрювати» товстосума. Їм більше до вподоби дивитися в одному напрямку.

Ніхто не став би поступатися

Та якщо раніше брати геть відмітали можливість колись зустрітись один з одним у рингу і навіть обговорювати з пресою цього не хотіли, то в  інтерв’ю німецькій газеті «Більд» Володимир охоче поділився міркуваннями на тему: «Хто переміг би в поєдинку Кличко — Кличко».

«Бій Кличка проти Кличка став би нереальним побоїщем. Попри братню любов, для кожного з нас також ішлося б і про спортивну честь. Ми обидва надзвичайно честолюбні, а тому ніхто з нас не став би поступатися», — зазначає Володимир.

Попри свій статус найсильнішого суперважковаговика  планети, Володимир каже, що перемогу в їхньому поєдинку з братом одержав би Віталій: «Оскільки люблю свого брата, то скажу, що Віталій виграє, але тільки за очками».

Володимир розповів також, що ще аматорами вони з братом часто боксували в спарингах. Траплялося всяке, та, як правило, перемагав Віталій. Він був об’єктивно сильнішим. «Проте ми дуже швидко помітили, що в цих запеклих тренувальних «братських» боях балансуємо на межі серйозних травм. Тому припинили спарингувати один з одним ще до переходу в професіонали і переїзду до Гамбурга».

У Володимира  важко влучити

Нині ж чемпіон світу в суперважкій вазі за версією WBC Віталій Кличко та чемпіон світу за версіями WBA, IBF, WBO, IBO і  американського журналу «The Ring» Володимир Кличко зараз разом готуються до своїх наступних боїв. Нагадаємо, 18 лютого в Мюнхені Віталій захищатиме свій чемпіонський титул у поєдинку проти британця Дерека Чісори, а Володимир 3 березня  вийде на ринг в Дюссельдорфі, де зустрінеться із французом Жаном-Марком Мормеком. І нещодавно під час медіа-днів Віталій з Володимиром не лише відповіли на запитання  журналістів, а запросили на майже заборонене видовище — спаринг. Боксували перед пресою вперше за багато років, намагалися уникати найменших контактів, а потім Віталій зізнався, що Володимир залишився невразливим: «Я справді намагався зробити все можливе, але у Володимира важко влучити».

 — Спільний із Віталієм тренувальний табір нагадує мені старі добрі часи, коли ми обидва були молодшими, — приєднався  до розмови Володимир. — Такого не було вже дуже давно, і зараз усе йде чудово.

Зазначимо, що, окрім бою  з Мормеком, Володимир Кличко має намір у 2012 році провести ще два поєдинки:  у липні з американцем Тоні Томпсоном, у жовтні — із суперником, ім’я якого поки що не відоме.

«Боксери мого віку зазвичай проводять два поєдинки на рік. Проводити три бої щороку вже важко. На тренуваннях я демонструю таку хорошу форму, що мій тренер Фріц Здунек каже: «Ти можеш битися і в 60 років», — зазначає у свою чергу Віталій та зауважує, що політика забирає багато часу.

Якось тренера Кличка-молодшого Емануеля Стюарта запитали, хто з братів, на його думку, заслуговує  вищої сходинки в історії світового боксу.

—  Статистика стверджує, що Віталій. Він був попереду за очками у всіх своїх боях, і ніколи нікому не вдавалося потрясти його. Багато людей дивляться на ураження Володимира нокаутом, і роблять висновки з огляду на них. Але Володимир талановитіший, обдарованіший, володіє кращою координацією, ніж Віталій. Буде дуже цікаво порівнювати двох видатних братів і сперечатися, хто ж із них кращий. Самі Клички насолоджуються цією дискусією. Але не думаю, що брати битимуться колись між собою — Володимир сказав, що бій між ними був би неймовірно брутальним, і що хтось із них міг би серйозно травмуватися. Він сказав це цілком серйозно. Тому брати вирішили ніколи не битися між собою.

Повертаючись до того, хто з них більший, не знаю. Багато хто говорить, що Віталій, бо він мав один великий бій. Але той бій проти Леннокса Льюїса він програв, ось у чому річ. Володимир же не мав такого визначального бою. Найголовнішим його поєдинком, на мою думку, був перший бій із Семом Пітером, хоча багато людей забули про це. Якби бій із Хеєм вийшов видовищним і рівним, це було б чудово для Володимира, але цього не сталося.

ПРЯМА МОВА

Володимир КЛИЧКО:

— Гроші означають у житті чимало. Проте існують важливіші речі. Що таке гроші порівняно із серцем матері? Знаю, що наша мама Надя не переживе бою між своїми синами.

Віталій КЛИЧКО:

— Ми лише одного разу зустрілися на рингу — в 1996 році в Києві. Тоді Володимир зламав ногу. Це був знак, що слід припиняти.