Міністр оборони України генерал-полковник Степан Полторак:

«Часи вимагають чітких наказів і не менш чітких дій»

У новому Кабінеті Міністрів України оборонне відомство очолив генерал-полковник Степан ПОЛТОРАК, який упродовж останніх двох місяців розпочав реформувати ЗСУ. Про перші досягнення та найближчі плани міністр оборони розповів «Урядовому кур’єру».

—  Степане Тимофійовичу, у такий нелегкий для України час які нагальні завдання стоять перед оборонним відомством?

— Для армії й для всієї країни загалом нині потрібно бути в постійній готовності до викликів ворога, щоб протистояти загрозам, що можуть виникнути зі сторони зовнішнього агресора.

Ситуація, в якій опинилася Україна, вимагає від керівництва держави швидких реформ для побудови міцної, підготовленої, добре оснащеної армії, здатної відбити будь-які атаки ворога.

Головним завданням, яке нині стоїть переді мною як міністром оборони, є проведення швидких та ефективних реформ. Звичайно, це не робиться за один-два дні. Відповідний план реформування створений та вже починає втілюватися у життя.

Сьогодні наші головні зусилля спрямовані на виконання заходів щодо дотримання двостороннього припинення використання зброї в рамках мирного плану Президента України, відновлення боєздатності військових частин, забезпечення учасників АТО якісним теплим одягом, удосконалення інженерно-фортифікаційного обладнання базових таборів, блокпостів та опорних пунктів.

Основою й успіхом виконання бойових завдань будь-якого військового формування є матеріально-технічне забезпечення. З настанням холодів особливо гостро постали питання забезпечення бійців АТО теплим одягом. Тут є багато проблем, але ми знаємо, як їх розв’язувати, і працюємо над цим.

Наприклад, стосовно одягу для бійців: з верхнім утепленим одягом у нас проблем не було, але була проблема з утепленими штанами. Наші підприємства були не готовими до такого обсягу робіт. Нині ситуація вже нормалізується. Для забезпечення українських військово?службовців в зону АТО щодня відправляють 2—3 тисячі пар утеплених штанів.

— З початку військових дій на сході волонтери зробили значний внесок для забезпечення бійців усім необхідним. В МОУ ви «легалізували» волонтерський рух, призначивши благодійників на посади?

— Таке рішення було логічним і виправданим, адже я глибоко переконаний, що спільна робота з волонтерами принесе армії лише користь. Сьогодні волонтери допомагають здійснювати швидкий пошук якісного майна і обладнання за вигідними цінами, беруть участь у тендерних процедурах, здійснюють контроль і організацію роботи щодо продовольчого, речового та медичного забезпечення Збройних сил.

Наше спільне завдання — забезпечити якнайшвидше надходження всього необхідного до кожного солдата, контрактника, офіцера.

Напередодні з першою леді України Мариною Порошенко та Координаційною радою волонтерських організацій при Міністерстві оборони ми підписали Меморандум про співробітництво, який дасть змогу підвищити ефективність надання благодійної допомоги військовим, які захищають Батьківщину, координувати зусилля військових, волонтерів та громадських активістів із забезпечення Збройних сил.

Це потрібно перш за все для забезпечення прозорості, щоб кожен, хто робить внесок для армії, був упевненим, що допомога надійде до бійців Української армії.

При нагоді я хотів би подякувати кожному, хто долучився до благородної справи — допомоги нашим захисникам на сході країни. З такою всенародною підтримкою нас нікому не зламати!

— Які проблеми виникають на шляху втілення реформ та створення сучасної армії?

— Проблем з будівництвом армії дуже багато. Треба практично змінювати підходи до вирішення нагальних поточних питань. Армія довгий час була абсолютно закритою структурою, часто навіть в аспектах, які давно потрібно було відкрити суспільству та комплексно їх вирішувати.

Сьогодні всі повинні зрозуміти, що реформування Збройних сил, які ведуть бойові дії, швидко зробити неможливо. Я почав свою роботу з того, що вивчив усі матеріали, які були пов’язані з реформуванням армії до мене. Причому у багатьох моїх попередників-міністрів були дуже непогані ідеї, які, на жаль, з різних причин не втілили в життя. Я вивчаю цей досвід, щоб не допускати подіб?них помилок.

Ми маємо змінювати свідомість людей, починати зміни із себе. І саме тому було прийнято рішення провести позачергову переатестацію всього керівного складу Міністерства оборони починаючи із заступника міністра оборони, керівників департаментів, тих людей, які приймають рішення, керівників Збройних сил України на ефективність їхньої роботи. Ще одним нововведенням у очолюваному мною відомстві стало випробування детектором брехні. Волонтери і я особисто вже пройшли перевірку на поліграфі.

Я переконаний: люди, які мають доступ до матеріальних засобів і державної таємниці, зобов’язані проходити таку перевірку. Це дасть можливість керівнику зрозуміти, що людина є відвертою, працює чесно, і допоможе вирішити проблему корупції.

— Протягом року уряд почав виділяти кошти на переозброєння армії. Коли нове озброєння надійде в АТО?

— Ми плідно працюємо в цьому напрямку. Загалом починаючи з березня фахівці державних підприємств, ремонтно-відновлювальних органів Збройних сил України і волонтери відремонтували 15 тисяч 625 одиниць озброєння та військової техніки.

Вже найближчим часом бійці у зоні АТО отримають нову техніку. Контракти підписані, і бійці в зоні АТО отримають і нову техніку, і оновлену техніку, і ту, що пройшла модернізацію.

— Напередодні Дня Збройних сил України чого побажаєте захисникам?

— Я спілкувався з учасниками АТО, бачив їхні очі й можу сказати: всі вони відважні хлопці, які взяли до рук зброю і стали на захист Батьківщини. У кожного з них хоробре серце і незламна воля до перемоги. Мати таких воїнів в армії я вважаю за честь.

Усім, хто зробив такий нелегкий вибір — бути захисником свого народу, — я хочу подякувати за щоденний подвиг, мужність та героїзм. Низький уклін матерям, які виростили таких синів!

Найбільше всім нам потрібен мир, чого я щиро й бажаю та переконаний: попереду світле майбутнє у кожного з нас.

Вікторія МАКАРЕНКО  для «Урядового кур’єра»

ДОВІДКА «УК»

У вересні—жовтні 2014 року обладнано 144,17 кілометра (48% плану) траншей, 6517 (45,7%) окопів (укриттів) для техніки (позицій артилерії), 3440 (59%) перекритих щілин, бліндажів. Також підготовлено 132,2 кілометра (36,7%) колонних шляхів та облаштовано 28,2 кілометра (64,1%) мінно-вибухових загороджень і 85,54 кілометра (33%) невибухових загороджень.

З 01.03.2014 р. відремонтовано 15 625 одиниць озброєння та військової техніки.

ДОСЬЄ «УК»

Степан ПОЛТОРАК. Народився 1965 року в селі Весела Долина Тарутинського району Одеської області. Закінчив Орджонікідзевське вище військове командне училище МВС СРСР, Військову академію Збройних сил України. У 2003 році захистив дисертацію на здобуття вченого звання кандидата педагогічних наук на тему «Педагогічні умови формування умінь командира підрозділу у майбутніх офіцерів МВС України».

На військовій службі із серпня 1983 року. Службу проходив на посадах командира взводу, роти, начальника штабу батальйону, командира батальйону, полку, бригади. З посади начальника управління бойової та спеціальної підготовки внутрішніх військ МВС у березні 2002-го призначений начальником Академії внутрішніх військ МВС України. З 28 лютого 2014 р. — командувач внутрішніх військ МВС. З 15 квітня 2014 р. — командувач Національної гвардії. З 14 жовтня 2014 р. — міністр оборони.