Співачка ДЖАМАЛА

Днями на відкритті виставки у торговельно-розважальному центрі "Донецьк СІТІ" спеціальним гостем програми була Джамала - відома українська оперна джаз-співачка. Кореспондент "УК" взяла у неї ексклюзивне інтерв'ю.

- Джамало, поділися своїми враженнями від побаченого. Що скажеш про сучасне мистецтво, яке представлене тут 13 молодими художниками з різних країн світу?

- Мені все подобається. Художники справді здібні, мають різні школи, їхнє світосприйняття неординарне. І це тішить. Я давно помітила таку тенденцію: в Донецьку формується чимало талановитих людей. Серед них - рок-, джаз-, поп-музиканти. Попри те, що час швидкоплинний і мінливий (все тече-міняється, особливо високі технології), мистецтво таки залишається. Для того, щоб ми раділи, усміхалися, отримували задоволення, адже митці вкладають у творчість усю душу. Вони творять для нас, і ми з вдячністю маємо сприймати цей неповторний світ. Ми маємо сказати, що вони генії, успішні.

- А ти вважаєш себе успішною?

- А це як налаштуєш кораблик, так він і попливе. Я така ж сама людина, як і всі. Інколи сумую, адже трапляється, що не виходить так, як хотілося б. Проте відчуваю, що маю вірити в себе і в те, що успіх дається лише працею. Великою, наполегливою. Якщо не повірю я, то ніхто не повірить. Вважаю, що не може художник вийти на сцену й виставити картину з таким настроєм: мовляв, вибачте, будь ласка, я тут вам трішки "натворив". Якщо немає впевненості, ліпше не відповідати й не пояснювати, що ти хотів сказати. А митцеві важливо сказати картиною те, що в серці, бо ти - особистість. Пригадаймо, як люди йшли на Малевича. Вони казали: ось ми які - сучасні, стильні. Вони були амбіціозними. Я не закликаю бути надто зухвалими. Але впевнена: має бути насамперед віра в себе. І в цьому не визнаю заперечень.

- Ти така радісна, весела, а сумуєш часто, Джамало?

- Звичайно, часто. Як і всі люди, реагую на непогоду чи якусь іншу негативну ситуацію.

- Чи маєш вільний час?

- Надто мало. А якщо випадає, то скорше за все сплю або пишу музику. Приміром, зараз закінчую свій альбом, який, сподіваюся, вийде навесні. Це буде повністю авторський альбом. Поки що не придумала назву, але в ньому кожен знайде собі щось до душі. Хтось - нотки суму, а хтось - "живинку", радість, адже й ми, дівчата, жінки, не буваємо щодня веселими, інколи й сумуємо. І це природно.

- Що ти любиш понад усе?

- Музику. Це моє життя.

- А в кулінарії перебірлива?

- Ні, я полюбляю всі кухні: східну, українську, європейську. Можу їсти все підряд. Я не вередлива. Тому зі мною всім легко.

- Часто з телеекранів нам показують кастинги. Молодь (талановита й не дуже) прагне вийти на сцену і зайняти свою нішу в шоу-бізнесі. Щоправда, не всім вдається розкрити свій талант. Що потрібно, аби тебе визнали талановитим?

- Має бути віра в себе. Без неї, як я вже казала, нічого не вийде. Я особисто пройшла у півфінал Євробачення, зараз фінал Євробачення, йде великий відбір. Усе це - нерви, стреси. Але я для себе вирішила: це мама може переживати, хвилюватися, як воно буде, чи справедливо проголосують. Мама є мама. А я сказала: йду на конкурс, щоб ще раз заспівати. Щоб довести людям, що я можу. Я цьому вчилася все життя починаючи з трьох років. Закінчила музичну школу, консерваторію. На мою думку, музикою мають займатися професіонали. Не може такого бути, щоб прибиральниця мила підлогу і раптом заспівала. Ні, вона може співати для себе, а не зі сцени. А якщо і потрапить на сцену, то в спину їй дихатимуть професіонали, які змусять або весь час тяжко займатися музикою, або зійти з цієї доріжки. Іншого не буде.

- Повернімося до виставки. Чи маєш картини сучасних художників?

- Так, вдома. Величезне полотно Андрія Коцяки - на ньому зображений джазовий трубач Фергюсон. Друга -кримськотатарського художника Айдира Хатіпова, на якому зображена я.

ДOCЬЄ "УК"

ДЖАМАЛА (справжнє ім'я Сусанна Джамаладинова). Українська джаз-співачка кримськотатарського походження. Народилася 27 серпня 1983 року в м. Ош (Киргизія). Нині живе і працює в Києві. Закінчила Національну музичну академію ім. П. Чайковського, факультет "Оперний вокал". Має почесні нагороди в різноманітних музичних конкурсах (Україна, Росія, Італія).