ПАМ’ЯТЬ

У Донецьку на території меморіалу «Твоїм визволителям, Донбас» відкрили музей

На майданчику для військової техніки меморіального комплексу «Твоїм визволителям, Донбас» малюк із великим апетитом наминав пиріжок без відриву від зброї — адже примостився на «лапі» 76-міліметрової гармати. «Втомилося, сердешне, — пояснює бабуся, що біля онука залюбки виконує роль ординарця. — Поки всі танки та гармати не облазило й не перемацало, не заспокоїлося. Для нього — це тільки невинна забава, а для нас… — вона махнула рукою. — Трохи відпочинемо та підемо до музею. Кажуть, аби його обійти та все побачити, теж потрібно немало сил і часу».

А обід за розкладом. Фото Павла КУЩА

Гірничого інженера Олександра Положенцева зіштовхнули у шахтний ствол живцем. Та, падаючи, він встиг ухопитися за канат. А потім, розгойдуючись, зумів перелізти в стінну нішу і вибратися на поверхню. Втім, рятуватися тоді вдалося одиницям. А шурф донецької шахти 4/4-біс глибиною 365 метрів аж на 310 метрів був завалений тілами десятків тисяч мирних жителів міста, військовополонених та підпільників. Їх тут загинуло майже 100 тисяч…

Заповнювалися страченими шурфи й шахти в інших гірняцьких містах і селищах. Тому в новому музеї Великої Вітчизняної війни просто не могли оминути цю трагічну сторінку історії — тут облаштували експозицію шахтного ствола і водночас братської могили. І, повірте, треба мати дуже міцні нерви для відвідин цього місця…

Музей Великої Вітчизняної війни, що став філією Донецького обласного краєзнавчого музею, розташований на двох рівнях, його площа  становить 927 кв. м. Тут зібрали силу силенну документальних фотографій, плакатів, газет та листівок воєнних часів. А за сприяння приватного колекціонера В’ячеслава Попова експозиція поповнилася унікальними зразками військової зброї, обмундирування, предметів побуту тих років.

Концепція створення закладу дає змогу якомога більше дізнатися про воєнне лихоліття. «Відчути атмосферу тих непростих днів допомагає ще й певна стилізація, — ділиться враженнями студент Сергій. — Загрозливе гудіння літаків-бомбовозів, промені прожекторів, що нишпорять нічним небом, завивання бомб, спалахи вибухів, — справляє відповідне враження. Коли заплющиш очі, немов  переносишся в ті роки…»

Не бракує відвідувачів також у кінозалі воєнної кінохроніки, в «Залі Перемоги», біля галерей портретів донеччан — учасників Великої Вітчизняної війни, і, певна річ, біля експозицій, де представлена військова техніка та зброя тих років. До речі, побільшало військової техніки і на майданчику біля меморіалу, де експонується і той самий легендарний Т-34, який восени 1943 року найпершим увірвався у Сталіно.