Чому сьогодні чимало роботодавців віддають перевагу виплаті зарплати у конвертах і не оформлюють офіційно своїх працівників? У Дніпропетровську спробували в цьому розібратися і провели опитування. Голова ради підприємців при Дніпропетровській облдержадміністрації, член ради підприємців при Кабінеті Міністрів академік Володимир Дон розповів про виявлені опитуванням причини цього явища. 

Насамперед це небажання сплачувати податки. Роботодавець має відраховувати до єдиного соціального внеску 36,6%, найманий працівник — 3,6%. Плюс податок на доходи фізичних осіб, а це приблизно 15–17%. Але податки — таки не основний мотив працевлаштування «по-чорному». Більше запитань у підприємців викликає процедура легалізації трудових відносин: треба у центрі зайнятості поставити печатку в трудову книжку найманого працівника, треба здавати звітність тощо. Якщо ж найманий працівник звільниться, треба надати в центр зайнятості документи і докази того, що з працівником повністю розрахувалися.

Результативний діалог

Щоб змінити ситуацію на краще, за спільною ініціативою Дніпропетровської облдержадміністрації, головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області та ради підприємців при ОДА вирішили провести місячник легалізації, трудових відносин. «Запроваджуючи його, ми встановлюємо діалог між органами влади, роботодавцями та працівниками, щоб кожен житель області мав офіційне оформлення на роботі, а отже — соціальні гарантії», — зауважив голова Дніпропетровської облдержадміністрації Дмитро Колєсніков.

Під час місячника проводиться роз’яснювальна робота серед роботодавців та працівників, ярмарки вакансій, «круглі столи», семінари, подовжено робочий день центрів зайнятості на три години. І вже за тиждень — позитивні результати: процедуру легалізації в області пройшли 1394 особи, тоді як зазвичай щомісяця це майже 600 осіб. А за перші два тижні прийнято на роботу близько 2000 осіб, що майже вдвічі більше, ніж зазвичай за такий самий період.

Як розповів заступник начальника головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області Ігор Ломако, за перше півріччя цього року зібрано прибуткового податку з фізичних осіб 2,94 мільярда гривень, що на 67 мільйонів більше, ніж за відповідний період торік. «Темп приросту дуже малий, лише 2,7%. Це нас не влаштовує. Прибутковий податок — головний вид податку, бюджетоутворюючий: саме з нього виплачують зарплати у бюджетній сфері. Це патріотичний податок, який залишається в області», — підкреслив Ігор Ломако і закликав підприємців перейнятися легалізацією найманих працівників і взяти відповідальність за цих людей. Також запевнив, що всі, хто протягом місячника це зробить, уникне відповідальності за те, що раніше не легалізував трудових відносин. Податківець наголосив, що офіційне оформлення на роботу приводить до збільшення надходжень у бюджет за рахунок податків на фізичних осіб та соціальних внесків. Перший є головним і формує перший кошик місцевих бюджетів, тому його зобов’язані сплачувати всі працівники; другий спрямовується на пенсії.

Працевлаштовуватися потрібно офіційно. Фото Володимира ЗAЇКИ

Не розуміють,  що втрачають

Як з’ясувалося, не тільки роботодавці, а й подеколи самі працівники не прагнуть офіційного влаштування і не розуміють, що втрачають, працюючи без оформлення. Тому під час місячника співробітники всіх соціальних служб роз’яснюють ці моменти. Зокрема — що Фонд соціального страхування з втрати працездатності для людини, що працює, передбачає великий соціальний пакет. Вона може отримати лікарняний, путівку на відпочинок за 20% від її вартості, допомогу по вагітності та пологах тощо. А неоформлений працівник не може вимагати достойних умов праці, гарантованої державою зарплати тощо.

За словами першого заступника директора Дніпропетровського обласного центру зайнятості Раїси Малоіваненко, нині працевлаштування без оформлення трудових відносин спостерігається здебільшого у торгівлі, сфері побутових послуг, на транспорті, будівництві. Часто молоді люди, які тільки отримали диплом, погоджуються працювати без оформлення, щоб набути професійний досвід. Але ж без запису у трудовій книжці це підтвердити буде складно. Та й роботодавець не може вимагати від неоформленого працівника належного виконання обов’язків, дотримання робочого графіка тощо.