Напередодні матчу в Леверкузені Мірча Луческу зауважував: зазвичай його підопічні вдало грають з німецькими клубами. Схоже, наставника гірників ще й досі гріють приємні спогади про фінал Кубка УЄФА-2009, коли гірники обіграли саме представника Бундесліги — бременський «Вердер».

Останнім часом картина українсько-німецьких протистоянь на євроарені стала змінюватися не в кращий для нас бік. Найсвіжіші враження — розгром, який вчинили Олександру Кучеру та його партнерам у 1/8 фіналу Ліги чемпіонів футболісти дортмундської «Боруссії». Те, що успіх був невипадковим, довів подальший турнірний шлях команди Юргена Клоппа: її лише у фіналі зуміла зупинити мюнхенська «Баварія».

У лютому нинішнього року, коли в складі донеччан ще залишалися яскраві зірки — Фернандіньо і Мхітарян, було помітно, як українському чемпіону бракує справжнього атлета в центрі захисту. Дмитро Чигринський після повернення з Барселони більше часу проводить на лікарняному ліжку, ніж на футбольному полі. 22-річний Сергій Кривцов ще не готовий до випробувань такого рівня. Тому іншого варіанта, як сподіватися на дует Кучер — Ракицький, у тренерського штабу просто немає.

Зріст Кучера   184 сантиметри, його партнер на чотири сантиметри нижчий. Тож і півроку тому в Дорт?мунді господарі поля так вільно почувалися на штрафному майданчику гірників. Розуміючи це, Мірча Луческу намагався підсилити слабку ланку в міжсезоння. Кращого кандидата, ніж центрбек київського «Динамо» і збірної України Євген Хачеріді, в нашому чемпіонаті годі й шукати. 195-сантиметровий захисник — визнаний король повітря біло-блакитних. Президент столичного клубу запропонував Євгенові новий п’ятирічний контракт на значно кращих фінансових умовах. Після цього всі розмови про можливий гучний трансфер вщухли самі собою.

Однак проблема залишилася. Можливо, ще й тому фаворитом поєдинку третього туру групового етапу Ліги чемпіонів між леверкузенським «Байєром» і донецьким «Шахтарем» букмекери вважали німецький клуб. Авторитетна букмекерська контора William Hill ставки на перемогу «фармацевтів» приймала з коефіцієнтом 1,85, тоді як аналогічний показник на успіх гірників становив  4,50. Ступінь ймовірності нічийного результату оцінювався кофіцієнтом 3,30.

Букмекери ще однієї провідної європейської контори, Bwin, приймали ставки на перемогу господарів «Бай-Арени» з коефіцієнтом 1,80, на нічию — 3,75, а на перемогу гірників — 4,00.

Втілити ці прогнози в життя третій команді Бундесліги допоміг її беззаперечний лідер Стефан Кісслінг. Форвард гренадерської статури забив два м’ячі у ворота Андрія П’ятова, заробив пенальті, який реалізував Симон Ральфес, а згодом організував ще один результативний випад своєї команди — 4:0.

— Я не думаю, що «Байєр» сильніший за «Шахтар», — вважає капітан гірників Даріо Срна. — Просто їм пощастило більше, до того ж суддівство: пенальті, коли нам забивали другий гол, не було. На мій погляд, рахунок  4:0 — не за грою, у нас також були вигідні моменти.  Ще нічого не втрачено — попереду три матчі групового турніру.

— Арбітр із Франції Стефан Ланнуа зламав гру, судив в один бік, — погодився з хорватським легіонером головний тренер Мірча Луческу. — За два тижні в Донецьку спробуємо все повернути на свої місця.

В іншому матчі нашого квартету «Манчестер Юнайтед» з мінімальним рахунком обіграв іспанський клуб «Реал Сосьєдад». Господарі поля відзначилися вже на другій хвилині зустрічі, згодом мали чимало можливостей збільшити свою перевагу, але обмежилися мінімумом.

Головний тренер господарів Девід Мойєс знову відзначив свою головну надію в атаці. Блискуче діяв нападаючий манкуніанців та збірної країни Вейн Руні. Форвард, який забив вже 200 м’ячів у формі червоних дияволів, залишив арену «Олд Траффорд»  під оплески уболівальників.

Стефан Кісслінг (в центрі) у середу був на дві голови вище захисту гостей. Фото з сайту ru.uefa.com 

ТАБЛО «УК»

Ліга чемпіонів. Груповий турнір. 3-й тур.

Байєр (Німеччина)  — Шахтар (Україна) — 4:0
Голи:
Кісслінг (22, 72), Рольфес (50, з пенальті), Сем (57)

Манчестер Юнайтед (Англія) — Реал Сосьєдад (Іспанія) — 1:0
Гол:
Мартінес (2, автогол)

Група А

             В Н П М О

МЮ      2 1 0 5-3 7

Байєр   2 0 1 8-5 6

Шахтар 1 1 1 3-5 4

Реал      0 0 3 1-5 0

Група В

Галатасарай (Туреччина) — Копенгаген (Данія) — 3:1
Голи:
Мело (9), Снейдер (38), Дрогба (45) — Клаудемір (88)

Реал (Іспанія) — Ювентус (Італія) — 2:1
Голи:
Роналду (14, 29. з пенальті) — Льоренте (22)

Реал — 9 очок, Галатасарай — 4, Ювентус — 2, Копенгаген — 1.

5 листопада. Копенгаген — Галатасарай, Ювентус — Реал.

Група С

Бенфіка (Португалія) — Олімпіакос (Греція) — 1:1
Голи:
Кардосо (84) — Домінгес (29, з пенальті)

Андерлехт (Бельгія) — ПСЖ (Франція) — 0:5
Голи:
Ібрагімович (17, 22, 36, 62), Кавані (52)

ПСЖ — 9 очок, Олімпіакос — 4, Бенфіка — 4, Андерлехт — 0.

5 листопада. Олімпіакос — Бенфіка, ПСЖ — Андерлехт.

Група D

Баварія (Німеччина) — Вікторія (Чехія) — 5:0
Голи:
Рібері (25, з пенальті, 63), Алаба (37), Швайнштайгер (64), Гьотце (90)

ЦСКА (Росія) — Манчестер Сіті (Англія) — 1:2
Голи:
Тошич (32) — Агуеро (34, 42)

Баварія — 9 очок, Манчестер Сіті — 6, ЦСКА — 3, Вікторія — 0.

5 листопада. Вікторія — Баварія, Манчестер Сіті — ЦСКА.