ФЕСТИВАЛЬ

Український стратегічний продукт уважив чемпіонат Євро-2012 і проклав волинянину дорогу в Єгипет, Францію та Австрію

У минулі вихідні в Луцьку відбувся VІ фестиваль «З любов’ю до сала». Звісно, вже сама назва непересічного дійства викликає щиру усмішку, бо ж любов нашого брата-українця до цього продукту загальновідома. І  навіть у далеких-предалеких країнах, хоч би в… Антарктиді. Куди, як відомо, наші дослідники завжди просять кожну нову зміну привезти те, що має чи не наркотичну дію. Бо як з’їси сальця-я-а з перчиком та часничком-м — відразу добріший стаєш!.. І ще хочеться! А що вже стійкішим стаєш до усіляких там хвороб і лютого морозу, – то про те вже й не йдеться!

Салбургер замість хот-догу

Започаткований творчою фірмою «Ідея» фест, хоч і викликає у волинян і гостей краю чимало кепкувань, однак   відбою від охочих взяти участь у веселих фестивальних заходах — теж немає.

Під час одного з них у Луцьку вперше у світі, наприклад, був встановлений пам’ятник «Свині і Салу». Зображення вирізаної з дуба 850-кілограмової льохи тоді було відправлене організаторами до «Книги рекордів України» та «Книги рекордів Гіннеса». А зареєстрованим ними світовим рекордом стала «розправа» лучанина Володимира Стриганіна, який виявився найспритнішим у поїданні шанованого продукту, і впорався з кілограмовою пайкою за 20 хвилин.

Спробуй зіграти таким м'ячем. Фото Олександра ПИРОЖИКА

Вітчизняні та іноземні ЗМІ також облетіла звістка про те, що у недалекому минулому найбільший бутерброд у світі — «Український салбургер» — був виготовлений саме під час проведення цього фесту. Загальна площа страви кілька років тому сягнула майже 25 кв. метрів; він складався із понад 2500 (!) бутербродів. Із часничком, цибулькою, кропом, селерою, перчиками, і, зрозуміло, — неодмінно із салом!

Тоді цією смакотою організатори пригощали жителів та гостей Луцька, а частиною гігантського «салбургеру» частувалися і пацієнти однієї з лікарень обласного центру. Можливо, це й не додало їм здоров’я, а от настрій піднесло — точно!

Колоритна україночка теж із села. Фото Олександра ПИРОЖИКА

— На цьому фестивалі серед іншого ми поставили собі за мету ще раз нагадати про давні традиції українського народу, у якого сало споконвіку – в особливій шані. Без нього, як відомо, довго тяжко не напрацюєш!.. — розповів організатор цьогорічного дійства, заслужений діяч мистецтв України Віталій Іваницький. — Отож із жартами і сміхом не тільки утверджували славу прадавнього Луцька ще й як столиці сала, а й із вигадками впроваджували у життя, спілкування і побут новий український термін — «салбургер». На наше глибоке переконання, він має посісти гідне місце у світі поряд із іноземними чизбургером, гамбургером, хот-догом!..

Оце так бутерброд! Фото Олександра ПИРОЖИКА

Встановили  два рекорди

Перший присвячено майбутньому чемпіонату «Євро-2012». Представник національного проекту «Книга рекордів України» Олександр Шустерук зафіксував факт: у Луцьку був створений найбільший у світі м’яч із сала. Висота оригінального виробу — 2,3 м, а в діаметрі він потягнув аж на — 6,45 м. Головний атрибут футболу, як і справжній м’яч, був зібраний із 34 секцій, на кожну з яких пішло 17 кг зшитого нитками сала. А весь виріб заважив майже 600 кг!

Темні секції м’яча кулінари виготовили з використанням чорного перцю. Аби потрапити зі своїм шедевром у «Книгу рекордів», їм знадобилося півтори доби наполегливої праці.

А ввечері в одному з клубів гості яскравого дійства стали свідками ще одного рекорду, що також ввійде в кулінарну чи гастрономічну історію. Волинянин Михайло Киденько із села Велицьк Ковельського району поліпшив особистий та водночас фестивальний, всеукраїнський і світовий рекорди. Він продемонстрував просто неймовірну швидкість у поїданні сала — з кілограмом впорався за… 8 хвилин 51 секунду!

— Перший раз кілограм сала я з’їв за 16 хвилин 42 секунди, тож мене нагородили путівкою в Єгипет, і там я вчив єгиптян їсти сало… — розповів чемпіон, якому незабаром має виповнитися 40 років. — Торік з’їв кілограм сала за 10 хвилин 55 секунд, і отримав путівку до Франції. Їздив у Париж і вчив там французів сало їсти замість жаб’ячих лапок... Цього року відбувся розіграш путівки до Австрії. Тепер і австріяк учитиму сало їсти! А українцям кажу: вживайте сало! Бо сало — то є сила; з ним будете здорові і виглядатимете так, як я!