КУБОК ДЕВІСА

Збірна України з тенісу взяла реванш у суперника, який півтора року тому понизив її у класі

Минулих вихідних у Кременчуці наші тенісисти з рахунком 3:2 обіграли збірну Словаччини, яка у вересні 2011-го відкинула їх у другу групу євро-африканської зони.

Напередодні зустрічі на кременчуцьких кортах головною новиною, безсумнівно,  було повернення до збірної Олександра Долгополова, який через непорозуміння з попереднім керівництвом федерації певний час не грав за збірну. А от словаки цього разу не змогли зібрати всіх сильніших. Від братиславського складу в них збереглася лише пара Полашек — Зеленай, що обіграла наших Бубку й Стаховського. Та саме це  й стало найбільшим каменем спотикання для українців.  До цього у стартовому матчі Олександр Долгополов у трьох сетах обіграв другу ракетку словаків Андрея Мартіна. Тож коли Сергій Стаховський поступився Лукашеві Лацку, стало зрозуміло: парний матч буде принаймні видовищним.

 З появою в збірній Олександра Долгополова шанси українців на повернення до тенісної еліти зросли. Фото з сайту tennisperspective.com

Очікування справдилися, хоча й з досить неприємним присмаком: програвши парний матч, українці  навіть відмовилися потиснути руку судді та відмовилися говорити з журналістами.

Прокоментував те, що трапилося, капітан збірної України Михайло Філіма.

«Сталися дуже образливі події. Було три спірних рішення судді на ключових м’ячах, і все на користь збірної Словаччини», — сказав він журналістам. — Суддя може помилятися, однак  коли таке трапляється у ключові моменти і лише на користь однієї з команд, це викликає сумніви. Плюс — словаки грали дуже добре, злагоджено, та й щастило їм трохи більше…»

Друге очко синьо-жовтим знову приніс Олександр Долгополов, який цього разу переграв Лукаша Лацка. А загальний успіх став можливим завдяки перемозі молодого талановитого Іллі Марченка над першою ракеткою словацької збірної  Андреєм Мартіном.  У двох перших сетах Ілля   поступався з рахунком 1:4, та щоразу йому вдавався камбек. У підсумку:  7:5, 7:6, 6:4 на користь українця, який у неділю зіграв один з  найважливіших поєдинків у своїй кар’єрі збірника.

Тепер 5—7 квітня Олександр Долгополов і партнери зустрінуться зі шведами, й лише переможець цього поєдинку  зіграє в плей-оф за право грати в елітній групі Кубка Девіса.