Про факт пиління червоного шламу на сховищах № 1 та № 2 ТОВ «Миколаївський глиноземний завод» «УК» писав протягом 2010—2012 років. Найбільшу тривогу викликала ситуація, яка склалася у лютому 2012-го. Тоді місцевість навколо заводу та його двох шламосховищ за 20 кілометрів від Миколаєва щільно вкрив червоний шлам — відходи глиноземного виробництва. Від шламу потерпали не тільки люди, які проживають у селах поблизу із заводом, а й цілі природні комплекси. Вітер відніс пил зі шламосховищ на Дніпровсько-Бузький лиман. І хоча червоний шлам належить до четвертої менш безпечної групи відходи за шкалою токсичності, він, на думку спеціалістів, негативно впливає на організм людини та довкілля.

Після заходів, ужитих підприємством, цього року пиління майже не спостерігалося. Втім, з метою перевірки готовності до безпечної експлуатації шламополів № 1 та № 2 в осінньо-зимовий період на підприємстві побувала комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при Жовтневій райдержадміністрації та представники Головного управління ДСНС України у Миколаївській області.

Як повідомив директор з виробництва заводу Володимир Красноярський, підприємство робить усе для запобігання можливості виникнення пиління на шламополях. Методи профілактики та боротьби з пилінням червоного шламу на шламосховищі № 2 при складанні шламу сухим способом дають змогу повністю керувати екологічною безпекою об’єкта, що було підтверджено висновком УкрНДІводоканалпроект.

Щодо заходів із пилостримування під час експлуатації шламосховищ, то на їхню реалізацію підприємство вже витратило понад 43 мільйони гривень. Серед основних заходів — реконструкція існуючого шламосховища № 1,  постійне вдосконалення технології укладання й обробки шламу на шламосховищі № 2; науково-дослідні роботи із застосування домішок для забезпечення пилостримування; придбання та застосування спецтехніки для обробки поверхні з метою запобігання пилоутворення.

За останні два роки придбано 35 одиниць додаткової спецтехніки, включаючи австрійський шнекоход. Встановлено десять спеціальних мобільних щогл і 20 водяних гармат.  Учасникам зустрічі продемонстрували у дії новинку, придбану в лютому 2013 року, — американський мобільний  сніговий генератор. Завдяки утворенню за допомогою генератора штучного снігу відбувається пилостримування червоного шламу, тож зменшується забруднення навколишнього середовища.

Як зазначив перший заступник голови Жовтневої райдержадміністрації Леонід Черноханов, на підприємстві, що розташоване на території Жовтневого району, ситуація порівняно з минулими роками значно поліпшилася. І констатував: «Ми задоволені станом шламополів і переконалися, що персонал працює на випередження надзвичайних ситуацій».

Комісія з’ясувала, що сучасні механізми вже показали себе в дії під час недавніх ускладнень погодних умов. Так, за швидкості вітру 10—12 м/сек. з поривами до 25 і за температури повітря до -8 градусів, завдяки виконаним профілактичним заходам пиління обох шламосховищ не спостерігалося. Тож є надія, що нинішньої зими червоний шлам не загрожуватиме довкіллю.