МРІЇ ЗДІЙСНЮЮТЬСЯ

Днями в Національному академічному драматичному театрі  ім. І.Франка відкрито Камерну сцену

Її будівництво тривало… 23 роки. Богдан Ступка, художній керівник театру, зазначив, що це подія не тільки в масштабі столиці, а й усієї країни, а також щиро зізнався, що неабияк переймався долею «дитяти» (так лагідно він охрестив Камерну сцену), обіймаючи посаду міністра. Так, його зусилля як впливового чиновника, на жаль, у ті роки не увінчалися успіхом.

Ситуація змінилася 2010 року, коли керманич театру звернувся по допомогу до нинішнього Прем’єр-міністра. Тож у вступному слові Богдан Сильвестрович висловив подяку передусім Миколі Яновичу, попросивши вибачити за те, що двері Камерної сцени не було прочинено в листопаді 2011-го, позаяк  для затримки були вагомі підстави. Колектив театру вирішив приурочити цю подію до ювілею — 75-річчя видатного франківця, майстра режисури Сергія Данченка.

У свою чергу Микола Азаров сказав: «Я надзвичайно люблю театр. Ми маємо створювати умови для вільного розвитку театрального мистецтва. Вже завершено ремонтні роботи в Ужгородському, Полтавському, Сумському театрах, наразі фахівці ладнають приміщення Кіровоградського».

— Камерна сцена — це невеличка сцена з великим майбутнім, — зазначив голова Національної спілки театральних діячів України Лесь Танюк. — Тут працюватимуть справді українські режисери, українські актори, лунатиме українське слово. Це місце, де, як каже Богдан Ступка, «можна буде виховувати того розумного Арлекіна, про якого мріяв Лесь Курбас».

А також додав, що спілка і Театр імені Івана Франка до ювілею Сергія Володимировича започаткували премію імені Сергія Данченка. Її він вручив художньому керівнику, генеральному директорові Севастопольського академічного російського драматичного театру ім. А. Луначарського Володимирові Магару.

У слові-відповіді Володимир Магар пригадав, як видатний режисер сучасності Сергій Данченко одного разу вийшов із потяга в Севастополі зі спінінгом… Сергій Володимирович був наче дитина. Поза тим кров, піт, сльози тих, хто з ним працював, були справжніми.

«Украдене щастя» І. Франка, «Тев’є-Тевель» за Шолом-Алейхемом  — ці Данченкові вистави ввійшли до золотого фонду української культури. Їх неабияк шанують і театральні фахівці, й глядачі. Втім, як і «Приборкання норовливої». Цією постановкою Сергія Володимировича франківці розпочали урочисті заходи, пов’язані з відкриттям Камерної сцени. А довершила свято вистава «Увертюра  «До побачення» за новелою І. Франка «Сойчине крило» (цю постановку Андрія Приходька актори О. Ступка і Н. Корпан відновили спеціально до відкриття Камерної сцени).

Отже, Національний театр ім. Франка репрезентуватиме вистави одразу на трьох майданчиках: великій франківській сцені, Камерній ім. С. Данченка та сцені Театру у фойє.

Уже найближчим часом на новому кону (у глядацькій залі — 200 крісел) франківці гратимуть за творами Василя Стефаника, Антона Чехова, Лесі Українки, Івана Франка. А 24 березня на Камерній сцені ім. С. Данченка — прем’єра — вистава «Сон смішної людини» (інсценізація П. Панчука за однойменним оповіданням Ф. Достоєвського).

Існує вислів: сцена оживає тільки тоді, коли в залі присутні глядачі. Тож нехай Камерна ім. С. Данченка завжди буде життєлюбною.

ПРИВІТАННЯ

З нагоди відзначення Міжнародного дня театру

Шановні друзі!

Сердечно вітаю всю багатотисячну театральну сім’ю України зі святом — Міжнародним днем театру. У цей день ми вшановуємо тих, хто своєю працею збагачує театральне мистецтво, духовну скарбницю нашого народу.

Театральне мистецтво, що є джерелом натхнення і творчого пошуку, не старіє і не втрачає свого потужного морального впливу на людські душі.

Кожен театральний колектив є самобутнім і неповторним, але всі вони єдині у своєму бажанні творити український театр, активно шукати у ньому нові шляхи, зберігати кращі традиції.

Упевнений, що попереду у Вас великі творчі досягнення, мистецькі злети і відкриття. Щастя, здоров’я, усього найкращого кожному з Вас і Вашим родинам!

Нехай Ваша натхненна творчість і надалі сприяє подальшому розвиткові театрального мистецтва, духовності нашого народу, зміцненню української державності.

Із святом Вас!

З повагою

Прем’єр-міністр України Микола АЗАРОВ