Вінниця відсвяткувала Дні Європи разом із Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом. Він вітав жителів рідного міста словами стратегічного спрямування, заявивши, що уряд працює над створенням Дорожнього фонду, проведенням децентралізації управління доріг та забезпеченням їх ремонту, щоб відродити дорожнє господарство. Дорожній фонд входитиме до складу державного бюджету, в який і акумулюють ресурси. Однак це рішення парламентарії ухвалюватимуть не раніше вересня.

Почули вінничани й про намір уряду передати державні дороги місцевого значення на місця під управління обласних державних адміністрацій. Для цього проводитимуть децентралізацію управління вітчизняних доріг. «Ми все з Києва передамо, державні дороги місцевого значення на місця, на обладміністрації, які управлятимуть цим процесом. Далі ми туди передамо кошти і ресурси. Ви побачите, що за два-три роки ситуація з дорожнім господарством буде зовсім інша і якісно краща», — зазначив Прем’єр, додавши, що у місцевих бюджетах є ресурси для співфінансування ремонту доріг через збільшення надходжень завдяки фінансовій децентралізації.

Відновлення дорожнього господарства країни — один із пріоритетів діяльності уряду. Саме тому кілька тижнів тому уряд розблокував фінансування всіх автодорожніх робіт. «Ми розпочинаємо відроджувати дорожнє господарство. За кілька років зможемо привести до нормального стану українські дороги», — цитує слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

В Україні потрібно розпочинати масштабне будівництво доріг, зокрема побудувати транспортні коридори. Навколо цього транзитного потенціалу створюватимуть багато різних структур і робочих місць.

Володимир Гройсман сподівається, що Верховна Рада найближчим часом ухвалить законопроект про спрощення доступу якісних ліків з-за кордону. Під час чергової «Години запитань до уряду» він просив народних обранців швидко провести ці рішення. «Президент має намір підписати цей закон. Це означатиме, що ми демонополізуємо ринок, і ціни на ліки зменшуватимуться», — додав Прем’єр.

Окремо він нагадав про нещодавнє ухвалення урядом рішення про спрощення доступу на ринок України медичних препаратів, які зареєстровані і продаються на ринках Сполучених Штатів Америки, Канади, Європейського Союзу, Швейцарії, Японії та Австралії. Пояснення звучало так: «Ми зняли потребу ще раз перевіряти ліки, які в цих країнах зареєстровані й використовують. Навіщо? Щоб дати комусь на цьому підзаробити? Ні. Ми це просто рубатимемо на корені. Нам потрібно навести лад із ліками. Ліки дорогі в Україні не тому, що вони стільки коштують, а тому, що кілька фірм є абсолютними монополістами на ввезення ліків». Щоправда, це рішення має ухвалити Верховна Рада.

Він розповів вінничанам про монополістів, які імпортуванням ліків лобіювали формування законодавства, що обмежило можливості ввезення медичних препаратів. Нині замість дня реєстрація якісних медичних препаратів в Україні може тривати роками. «Тому маємо обмежену кількість препаратів, вони дорогі», — пояснив Володимир Гройсман. А ще уряд і надалі закуповуватиме ліки через спеціальні міжнародні організації, що дає 10—90% економії.

За сценарієм уряду, проведення публічної відкритої приватизації підвищить ефективність управління державними підприємствами, сприятиме подоланню корупції й стимулюватиме створення нових робочих місць. Володимир Гройсман особливо акцентував, що затягування публічної прозорої ефективної приватизації відбувалося через тих, хто має безпосередній стосунок до корупції на державних підприємствах. А публічна приватизація завжди викликала критику тих, «хто сидить на потоках державних підприємств», оскільки дає змогу побороти корупцію.

«Найбільші паразити на державній власності — самі ті корупціонери, які пообсідали ці державні підприємства. Приватизація, публічний менеджмент — це буде найкращий крок», — резюмував Прем’єр. 

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»