РЕЗОНАНС

Прем’єр-міністр доручив , незважаючи на ранги та звання, провести об’єктивну перевірку щодо трагедії у санаторії «Юність» 

Вадим БУЧА
для «Урядового кур’єра»

Кабінет Міністрів на останньому засіданні створив урядову комісію під головуванням віце-прем’єр-міністра Костянтина Грищенка для проведення службового розслідування щодо посадовців Міністерства охорони здоров’я, які відповідають за функціонування дитячих лікувальних закладів.

Таке рішення прийнято після заслуховування інформації профільного міністра Раїси Богатирьової про розслідування нещасного випадку, який стався у дитячому закладі «Спеціалізований (спеціальний) санаторій «Юність» Міністерства охорони здоров’я». Виявилося, що  дітей було заселено в аварійний корпус, який не мав дозволу на експлуатацію. Такі попередні висновки відомчої комісії, яка вивчає деталі інциденту, що призвели до смерті дитини внаслідок нещасного випадку в медичному закладі.

«Урядова комісія повинна перевірити діяльність Міністерства охорони здоров’я. Чому не забезпечено відповідного контролю? Якщо керівник санаторію поселив дітей, значить, був упевнений у своїй безкарності, вважав, що все зійде з рук. Хто допустив таку безконтрольність? Вимагаю об’єктивної перевірки, незважаючи на ранги та звання», — поставив завдання Прем’єр-міністр Микола Азаров.

Чому контроль формальний?

Він наголосив, що безпосередньо на місці продовжуватиме працювати комісія МОЗ, яка перевірятиме санаторій. А очолювана Костянтином Грищенком комісія перевірить, як саме міністерство здійснювало контроль за санаторіями.

Глава уряду також доручив виділити з резервного фонду кошти для допомоги сім’ї загиблої дитини, а також терміново розпочати капітальний ремонт аварійного корпусу. Це питання доручено вирішити віце-прем’єр-міністру Олександрові Вілкулу спільно з Мінрегіоном, Мінекономрозвитку та іншими відомствами.

Микола Азаров доручив посилити контроль за безпекою дітей у закладах лікування та відпочинку влітку. «Треба додатково провести перевірки всіх таких закладів. Гіркий досвід показує, що їх проводять формально. А за безконтрольність, як бачимо, дуже висока ціна», — зауважив Прем’єр.

Він звернувся до керівників облдержадміністрацій з вимогою не документально, а практично на місцях ще раз перевірити, наскільки безпечні дитячі заклади. За найменших підозр організувати додаткові перевірки, мобілізувати відповідні служби для оперативного розв’язання проблем, які, можливо, непомітні під час загальних перевірок. До таких перевірок доручено долучитися Держархбудінспекції, Держгірпромнагляду, передає департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Висновки не забарилися

Згодом під час прес-конференції у Будинку уряду заступник керівника МОЗ Олександр Толстанов повідомив, що за наказом міністра охорони здоров’я усунено з посад усю адміністрацію санаторію «Юність»: головного лікаря, начальника медичної частини, начальника педагогічної частини, інженера охорони праці, заступника головного лікаря з економічних питань. Міру їхньої відповідальності, за його словами, визначатимуть правоохоронні органи та суд. А виконувати обов’язки керівництва закладу призначено осіб, переведених з інших санаторіїв, підпорядкованих МОЗ. «Нова адміністрація працює над усуненням недоліків у роботі, допущених попереднім керівництвом», — зазначив Олександр Толстанов, додавши, що ніхто не покриватиме винних у трагедії і їх обов’язково покарають.   

Водночас він поінформував, що, згідно з висновками міністерської комісії, нині життю та здоров’ю дітей, котрі перебувають у санаторії «Юність», нічого не загрожує, санаторно-курортне лікування не переривалося. При цьому групу дітей зі Львова, яку було несанкціоновано заселено в корпус № 6, на прохання батьків, відправлено додому. Інших дітей, які перебували у санаторії, в приміщенні, не придатному для використання, відправлено до інших санаторіїв.

ПРЯМА МОВА

Олексій ДОМНІКОВ,
перший заступник прокурора АР Крим:

— За фактом трагедії розпочато кримінальне провадження. Трьом посадовим особам дитячого протитуберкульозного санаторію «Юність» — головлікареві, заступнику головлікаря з економічних питань та головному інженерові з охорони праці — повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 365 КК. Їм інкримінується перевищення повноважень, бо вони не мали права приймати дітей за відсутності місць та розселяти в корпусі, експлуатацію якого заборонено. Розслідуванням трагедії займається спеціально створена міжвідомча слідчо-оперативна група з числа працівників прокуратури, міліції та Держгірпромнагляду. ЇЇ завдання — повне та максимально швидке з’ясування причин та обставин події. Прокуратура також дасть оцінку стану нагляду контролюючими органами — СЕС та Держгірпромнаглядом — щодо контролю у сфері експлуатації будівель та споруд цього санаторію.

ДОВІДКА «УК»

У квітні 2013 року Мінкурортів Криму склало список не готових до курортного сезону оздоровниць і готельних комплексів.

1. Санаторій «Ударник» (м. Євпаторія) 

2. Санаторій «Червоний Маяк» (смт Сімеїз)

3. Санаторій «Долоси» (смт Массандра)

4. Санаторій «Феміда» (м. Євпаторія)

5. Санаторій «Передгірний» (м. Алупка)

6. Санаторій «Політ» (м. Судак)

7. Центральний військовий санаторій «Ялтинський» (м. Алупка)

8. Пансіонат «Орбіта-1» (м. Євпаторія)

9. Пансіонат «Фотон» (м. Євпаторія)

10. Пансіонат «Укрреставрація» (м. Ялта)

11. Дитячий оздоровчий табір «Восход» (м. Феодосія)

12. Курортно-оздоровчий комплекс «Запоріжжя» (м. Ялта)

13. База відпочинку «Прибій» (м. Феодосія)

14. База відпочинку «Хвиля Азова» (Ленінський район)

15. База відпочинку «Сонячна» (Ленінський район)

16. База відпочинку «Жовті води» (Роздольненський район)

17. База відпочинку «Бадьорість» (Сімферопольський район)

18. База відпочинку «Ювілейна» (Сімферопольський район)

19. База відпочинку «Здоров’я» (Сімферопольський район)

20. База відпочинку «Шахтарські зорі» (Чорноморський район)

21. Готель «Надія» (м. Керч)

22. Готель «Лазурний» (м. Керч)

23. Готель «Колос» (м. Сімферополь)

24. Готель «Будинок мисливця» (смт Чорноморське)

25. Готель «Приємна зустріч» (м. Євпаторія)

Виділені об’єкти перейшли з минулорічного переліку в новий. «Урядовий кур’єр» поцікавився, чому у цьогорічному списку немає злощасного спеціалізованого санаторію «Юність», який фігурував там торік? У курортному відомстві пояснили: це сталося не через поліпшення умов, просто його «потіснили» виявлені ще більш жахливі профспілкові оздоровниці.