13 січня 1940 року оприлюднено наказ Народного комісаріату зв’язку СРСР №26 «Про відкриття Українського відділення тресту «Зв’язокпроект». Відтоді почалася історія проектного інституту «Діпрозв’язок» (сучасна назва — Український інститут із проектування та розвитку інформаційно-комунікаційної інфраструктури «Діпрозв’язок»), якому судилося впродовж багатьох років бути одним із провідних проектних інститутів в галузі зв’язку. За проектами інституту побудовані численні об’єкти міжнародного, міжміського та місцевого зв’язку не лише в Україні, республіках колишнього СРСР, а й у багатьох країнах Азії та Близького Сходу.

За роки незалежності України інститут став провідною науковою та проектною установою сфери телекомунікацій. Управління корпоративними правами держави щодо інституту «Діпрозв’язок» здійснює Адміністрація держспецзв’язку, єдиний акціонер від імені держави. ПрАТ «Діпрозв’язок» зараховано до переліку підприємств, які мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави.

Нині інститут формує науково-технічну політику галузі й спрямовує зусилля на подальший розвиток національної інформаційно-комунікаційної інфраструктури, здатної надавати користувачам повний спектр сучасних інформаційних та комунікаційних послуг високої якості у будь-яких умовах. За вагомий внесок у забезпечення розвитку сфери телекомунікацій та з нагоди 75-річчя від заснування колектив інституту нагороджено Почесною грамотою Кабінету Міністрів України.

У результаті аналітичних досліджень, проведених науковцями та фахівцями інституту, визначено проблемні питання галузі та запропоновано шляхи їх вирішення. Національна інформаційно-комунікаційна інфраструктура (див. малюнок) — технологічний фундамент життєдіяльності інформаційного суспільства. Вона належить до критичної інфраструктури держави, оскільки від надійного функціонування усіх її складових значною мірою залежить кібербезпека, можливість державного управління, забезпечення потреб оборони та безпеки, цивільного захисту, екстреної допомоги, функціонування промисловості, енергетичних, транспортних, банківських систем, врешті можливість безумовної реалізації конституційних прав громадян на комунікації та можливість доступу до інформації у будь-яких умовах. Тому пріоритетними напрямами діяльності інституту визначено: створення національного центру оперативно-технічного управління телекомунікаційними мережами; нормотворчість та проектування, пов’язані із забезпеченням телекомунікаційним ресурсом системи централізованого оповіщення у надзвичайних ситуаціях та мережі екстрених комунікацій; проектування оперативно-диспетчерських служб регіональних центрів екстреної медичної допомоги (уже побудовано у Дніпропетровській області, виконують проекти для інших областей); створення сучасної корпоративної інформаційно-телекомунікаційної системи МОЗ України; розроблення концепції та проектування інформаційно-комунікаційної інфраструктури аграрного сектору економіки країни.

Сергій РИБКА,
голова правління ПрАТ
«Діпрозв’язок», кандидат
технічних наук,

Євген КІЛЬЧИЦЬКИЙ,
перший заступник голови
правління з наукової
діяльності ПрАТ
«Діпрозв’язок», кандидат
технічних наук
для «Урядового кур’єра»