У народі кажуть: хороший сусід — кращий від родича. На жаль, Україна переконалася у зворотному. Добре, що хоч не всі наші сусіди одним миром мазані. Більшість із них підтримують українців у боротьбі з агресором як на міжнародній арені, так і в безпосередніх контактах і відносинах. Зустрічі Президента та Прем’єр-міністра України з прем’єрами Румунії Віктором Понтою та Молдови Юрієм Лянке стали черговим підтвердженням старої істини.

Прем’єр-міністри Румунії Віктор Понта і Молдови Юрій Лянке вимірюють добросусідство реальними діями. Фото з сайту kmu.gov.ua

Румунія ділиться досвідом євроінтеграції

Петро Порошенко саме й наголосив на добросусідських відносинах з обома країнами, подякувавши і Молдові, і Румунії за надання допомоги в лікуванні українських військовослужбовців, яких було поранено в ході АТО. Відносини з Молдовою він назвав стратегічними. Та й із румунами українці не одне століття живуть у дружбі та взаєморозумінні, передає слова глави держави його прес-служба.

«Ми маємо координувати наші позиції як у сфері безпеки, так і в економічному співробітництві та використати всі можливості, які надає нам поглиблена та всеохопна зона вільної торгівлі з Європейським Союзом», — зазначив Президент, додавши, що «Румунія може стати мостом для України та Молдови на їхньому шляху до Європейського Союзу».

Зі свого боку румунський Прем’єр Віктор Понта запевнив, що прагне допомогти нам скористатися позитивним досвідом, а також уникнути помилок, яких допустилася Румунія на шляху до ЄС. Адже якщо їх уникнути, шлях до ЄС можна здолати набагато швидше.

«Повірте, буде дуже важко підготувати економіку до рівня європейської конкурентоспроможності, — заявив він. — Буде дуже важко зберегти робочі місця та заводи, які не модернізувалися з радянських часів. Але для того, щоб люди зрозуміли, навіщо їм іти до Європи, треба впроваджувати конкретні проекти та заходи. Заяви — це добре, але треба слова підкріплювати справами».

Президент України погодився, що для українського бізнесу було б корисно вивчити досвід Румунії для діяльності в умовах законодавства та конкурентного середовища ЄС і почув у відповідь готовність Віктора Понти запроваджувати спільні проекти для українських компаній з метою обміну досвідом. На переконання румунського Прем’єра, якщо Україна, Молдова та Румунія будуть разом, вони стануть сильнішими. Задля цього варто посадовцям країн-сусідів зустрічатися на високому рівні кожні 3—4 місяці.

Співрозмовники погодилися використовувати зокрема й тристоронній формат для вирішення питань, що становлять спільний інтерес, насамперед у сферах енергетики, транскордонного співробітництва, а також у протидії контрабанді та незаконному переміщенню осіб.

Значну увагу приділено нацменшинам

На дружніх відносинах України з Румунією та Молдовою наголосив і Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк під час спільної зустрічі зі своїми колегами. «Наша країна має сусідів, але я можу сказати, що за цим столом зараз сидять друзі», — цитує слова українського Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну. І хоча це перша зустріч у такому форматі на рівні глав урядів, Прем’єр переконаний, що цей візит дасть старт новій моделі партнерства в цілому регіоні.

Слова одразу підкріпили справами. Арсеній Яценюк, Віктор Понта і Юрій Лянке домовилися про конкретні шляхи взаємної підтримки у питаннях європейської інтеграції України і Республіки Молдова. Свій внесок Румунія вже зробила: вона першою ратифікувала Угоду про асоціацію, яку було укладено між Україною і Європейським Союзом.

Однак не лише євроінтеграційними процесами переймалися глави урядів сусідніх держав. Вони обговорили перспективи реалізації спільних проектів у сфері боротьби з корупцією та судової реформи, розвитку транспортної, прикордонної та енергетичної інфраструктури, сприяння міжлюдським контактам. Зокрема, було підписано Угоду між урядами України та Румунії про місцевий прикордонний рух, яка передбачає спрощений порядок перетину кордону мешканцями прикордонних областей: безкоштовні дозволи на спрощений перетин кордону з правом перебувати у прикордонній зоні іншої держави до 90 днів.

«Наша регіональна єдність дуже важлива для економічного розвитку, стабільності й безпеки в цьому регіоні», — наголосив керівник українського уряду.

Навіть у такому дражливому питанні, як наявність національних меншин, знайшлися спільні підходи. «Позиція українського уряду повністю гармонізується з європейськими підходами щодо того, як ми забезпечуємо права національних меншин на території України, — заявив Арсеній Яценюк. — Я кажу про румунську національну меншину і про молдовську національну меншину. Переконаний, що і румунський, і молдовський уряди так само приймають аналогічну позицію із захисту і допомоги українській національній меншині в Румунії та Молдові».

Та чи не найбільше уваги переговорні сторони приділили питанню енергетичної безпеки Європи та України. Наша країна розпочала новий раунд перемовин у Брюсселі за участю Європейського Союзу та російської сторони. Арсеній Яценюк повідомив про два можливі варіанти врегулювання газової проблеми: тимчасове рішення Стокгольмського арбітражного суду (таке передбачено процедурою) або ж підписання тимчасової угоди до моменту остаточного судового рішення.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»