РЕГУЛЮВАННЯ

Ліміт на кеш

Про початок громадського обговорення проекту постанови правління НБУ, що передбачає перехід на безготівку, якщо сума розрахунку перевищуватиме 150 тисяч гривень, повідомила днями заступник голови Нацбанку Віра Ричаківська. Пропозиції до проекту регулятор прийматиме до 8 квітня, а сама постанова може набути чинності на початку літа, спрогнозувала вона. 

Раніше голова Комітету із запобігання проведенню недобросовісних валютних операцій при головній фінустанові країни Юрій Горшков неодноразово заявляв, що регулятор активно вивчає можливість обмеження у  сумах розрахунку готівкою.

Бажання керівництва Нацбанку цілком можна зрозуміти. За розвитком платіжної інфраструктури наша країна досягла середньоєвропейського рівня: маємо 33 мільйони активних карток, 36 тисяч  банкоматів та майже 140 тисяч  POS-терміналів, однак населення не надто полюбляє безготівкові розрахунки. Вони  займають лише 20%, тоді як готівкові — 80%. За даними регулятора, на 1 березня 2013 року в обігу перебувало 220,3 мільярда гривень готівки, з яких 201,7 мільярда  — на руках у населення. Наша країна займає одне з перших місць, де «панує» готівка. Звісно, таку негативну ситуацію треба докорінно змінювати.

Автодилери переконані, що за умови дії нововведення Нацбанку обсяги продажу автівок не зменшаться. Фото з сайту tk.de

Готівкові розрахунки громадян обмежують і в інших країнах, тож це не національна новація. У Нацбанку зазначають, що нововведення не вплине на масові розрахунки. «150 тисяч гривень — це дуже високий поріг. Так, ліміт не буде несподіванкою для більшості населення. Він торкнеться лише окремих операцій і покупців. Безготівкові розрахунки дадуть змогу підвищити безпеку платежів і вплинуть на детінізацію економіки», — вважає Віра Ричаківська.

За її словами, нововведення поширюватиметься на всі розрахунки між фізичними та юридичними особами, а також на операції між двома фізичними особами під час укладання договорів купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню. Звісно, що це операції із землею, нерухомістю, транспортними засобами.

Також, як планує регулятор, заборона розрахунків готівкою на суму понад 150 тисяч гривень протягом дня застосовуватиметься до одного або кількох платіжних документів, а також до одного чи кількох товарів в одному чеку.

Як таке нововведення, якщо воно розпочне свій «шлях», позначиться на обсягах торгівлі та бажанні покупців купувати дорогі товари, кореспондент «УК» поцікавився у президента Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів та дилерів Олега Назаренка.

«На обсягах торгівлі, думаю, не позначиться. У нас і зараз усі покупки автівок у салонах відбуваються лише у безготівковий спосіб. У будь-якому автосалоні є так звана приписна каса, і покупець просто перераховує гроші зі свого рахунка на рахунок цієї каси», — зазначає він.

Та Олег Назаренко збентежений, що після такого нововведення Нацбанку банки можуть відчутно збільшити свої комісійні відсотки.

До речі, фактично цього не заперечують й у Нацбанку. Так, Віра Ричаківська заявила, що регулятор не планує встановлювати вимоги до розмірів комісій банків, бо  їхня тарифна політика визначається договірними умовами із клієнтом.