Жеребкування фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2016 року відбудеться 12 грудня в Парижі. Утім, національній збірній України поки що треба сподіватися на прихильний жереб 18 жовтня — у неділю у швейцарському Ньоні підопічні Михайла Фоменка дізнаються, з ким доведеться зіграти стикові матчі, переможець яких матиме змогу зіграти на французьких полях.

На жаль, легший шлях на Євро-2016 виявився нашим не під силу: в понеділок національна збірна вдома поступилася команді Іспанії в останньому матчі відбірного циклу з рахунком 0:1.

Збірна Іспанії, яка вже встигла вийти до фінальної частини чемпіонату Європи і відсвяткувати це досягнення, виставила на київську гру напіврезервний склад. Де Хеа замість рекордсмена «Фурії Рохи» Касільяса, Аспілікуета, Гаспар та Фернандес, які отримали шанс показати свої здібності на фоні основних Піке, Бартри та Альби, а також Фабрегас — капітан чемпіонів Європи на цей поєдинок.

Із перших секунд українські футболісти створювали загрози біля воріт суперників. На 4-й хвилині Коноплянка небезпечно прострілив із флангу, однак ні Ротань, ні Коноплянка не зуміли дотягнутися до м’яча й переправити його в сітку. Активність нашої команди в атаці була продуктивною, шансів вразити ворота Де Хеа було ще вдосталь. У середині першого тайму протягом однієї атаки повинні були забивати Кравець і Ротань. Але дублер Касільяса у збірній, який славиться своєю грою на лінії воріт, двічі врятував «Фурію Роху» від проблем.

А ось П’ятов не зумів зарадити голу Гаспара на 22-й хвилині. Провини воротаря у неприємному для нас моменті не було: провалився центр захисту, і гравець збірної Іспанії просто замкнув головою навісну передачу від партнера. Минуло ще трохи часу, й «Олімпійському» здалося, що все скінчено з інтригою у цій грі. Це Кучер не встиг за Іско, сфоливши у підкаті проти опонента у власному штрафному: пенальті. Але П’ятов у блискучому стрибку відвів загрозу після 11-метрового удару, засмутивши Фабрегаса.

До перерви ще Кравець і Коноплянка встигли перевірити пильність Де Хеа: перший пробив у ближній кут, вигравши швидкісний рейд у візаві, але знову на заваді став воротар. Євген спробував удачу ударом зі штрафного наприкінці тайму. Голкіпер іспанців продемонстрував, що вміє добре відбивати м’яч не тільки ногами, а й кулаками.

Дуже багато конструктивної індивідуальної роботи було в наших креативних вінгерів — Ярмоленка та Коноплянки. Однак відсоток ефектної гри зірок значно перевищував рівень її ефективності. Традиційно непередбачуваним і від цього небезпечним був Гармаш, удар якого на 58-й хвилині міг змінити настрій уболівальників. Та Де Хеа, схоже, міцно тримав удачу за хвіст.

Цікавими вийшли останні хвилини протистояння, коли Михайло Фоменко нарешті випустив на поле Селезньова та дебютанта збірної Зінченка. Євген першим дотиком виграв «другий поверх» у штрафному, але не влучив у близький кут. Олександр заслужив на компліменти, залишивши від своїх дій на позиції атакувального півзахисника приємні враження, повідомляє офіційний сайт ФФУ.

Після матчу головний тренер української збірної заявив, що його підопічні могли б домогтися кращого результату, але завадила погана реалізація.

«Життя таке, що готуватимемося до наступних матчів плей-оф», — незворушно наголосив Михайло Фоменко. А своє небажання впливати на хід гри замінами прокоментував так: «У нас що, не було гольових моментів? Навіщо тоді міняти гравців? Якщо команда не створює за гру жодного моменту, тоді інше питання. Не думаю, що можу пред’явити претензії хлопцям, що вони в чомусь недопрацьовували на полі».

Справді, може, й не час пред’являти претензії. А готуватися до плей-оф. І вірити головному тренерові… збірної Іспанії Вісенте Дель Боске. «Якщо збірна України гратиме так і надалі, то голи і результат обов’язково будуть», — втішив футбольну Україну визнаний фахівець. І висловив бажання побачити Коноплянку та Ярмоленка серед суперників своїх підопічних у Франції.

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»

 ТАБЛО «УК»

Євро-2016. Відбір

Україна — Іспанія — 0:1
Гол: Гаспар (22)