АНОНС
 

17 лютого у Сімферополі відбудеться довгоочікуваний земельний конкурс
 

Вже майже рік у стінах кримського уряду говорять про проведення земельного аукціону, та лише нині призначили його дату - 17 лютого 2011 р. За даними голови Республіканського комітету АРК із земельних ресурсів Олександра Чабанова, початкова вартість 15 ділянок загальною площею 136 га, що виставляються на торги Кримським регіональним філіалом ДП "Центр державного земельного кадастру", становить понад 43,5 млн грн (відповідно до нормативно-грошової оцінки).


 

На торгах зароблять до 100 млн грн

- Зрозуміло, ми сподіваємось отримати від продажу землі значно більше, - наголосив під час брифінгу з цих питань перший заступник голови уряду Криму Павло Бурлаков. - Адже інвестори купують не просто шматки землі, а ділянки з повним пакетом документів (гарантія того, що завтра ніхто не оскаржить результати торгів), де зможуть розбудовувати свій бізнес.

Заступник Генерального прокурора України, прокурор АРК Степан Молицький зазначив, що рішення аукціонів можна оскаржити, лише якщо буде доведено заниження вартості земельних ділянок. До того ж, аукціони знизять кількість порушень у сфері земельних відносин.

Загалом від продажу землі на аукціонах кримський уряд планує отримати до 100 млн грн. Наразі в аукціонному переліку значиться 56 земельних ділянок - від курортних до сільськогосподарських, які розташовані за межами населених пунктів Бахчисараю, Ленінського, Сакського, Сімферопольського районів, м. Армянська і Феодосії, на території Великої Ялти, та інші загальною площею 760 га.

Оцінка землі: проблеми та перспективи

Як відомо, земля не може бути виставлена на продаж без нормативно-грошової оцінки. А Крим займає одне з останніх місць в Україні за нормативно-грошовою оцінкою землі, зазначив заступник голови Республіканського комітету АРК по земельних ресурсах Олександр Горбачов на селекторній нараді в Раді міністрів Криму. За його даними, станом на 23 грудня 2010 року, угоди на проведення нормативно-грошової оцінки землі підписані з 771 населеним пунктом, ще 75 треба укласти. При цьому кримські землевпорядники завершили ці роботи у 223 населених пунктах півострова. У містах республіканського і районного значення - на 100%, у селищах міського типу - на 89%, у сільських населених пунктах - на 17%. Завершити оцінку кримських земель Рескомзем планує до 15 березня 2011 року, а 1 квітня відзвітувати у Держкомзем України.

- Чому так повільно рухається цей процес? - запитую в посадовця.

- Причин багато: це і небажання, і відсутність фінансування, і свідоме невиконання, - розповідає Олександр Чабанов. - Адже грошова оцінка землі систематизує територію і не дає змоги робити її різною в одних і тих же умовах. Від оцінки землі залежить і податок на землю, і орендна плата, і стартова ціна на аукціонах.

Окрім вищезазначених проблем при оцінці землі, є ще одна - у Криму близько десяти населених пунктів, де є лише кілька дворів, де ніхто, як правило, не проживає. Aле місцеві ради не можуть зняти такі поселення з обліку, бо там прописані люди. Трапляється, що вже й будинку немає, а за документами люди живуть. Відтак, поселення-привиди додають Рескомзему додаткових клопотів, адже місцеві ради не зацікавлені встановлювати межі цих пунктів і проводити там грошову оцінку землі.