Основну увагу під час чергового засідання уряду Прем’єр-міністр Микола Азаров приділив питанням розвитку нафтохімічної галузі, запорукою чого має стати підвищення енергетичної незалежності та енергоефективності. Це базові завдання програми активізації розвитку економіки України, виконання яких значно підвищить конкурентоспроможність наших підприємств.

«Конкурентоспроможність вітчизняних товарів є заручницею несправедливого газового контракту з Росією. До речі, яскраво це демонструє саме хімічна галузь, де витрати на сировину та енергію становлять дев’ять десятих собівартості. Вартість енергоносіїв «з’їдає» кошти, які можна було б витратити на модернізацію і розвиток виробництва», — зауважив глава уряду.  Микола Азаров нагадав, що свого часу російські партнери обіцяли перегляд несправедливої ціни на газ. Проте досі це залишається тільки обіцянками, і блакитне паливо з Росії коштує нам набагато дорожче, ніж іншим країнам Європи.

Водночас діє надмірне вивізне мито на російську нафту. «Тож іншого способу, ніж зменшувати енерговитрати і знаходити альтернативу надто дорогим російським газу і нафті, для нас не існує. Залежність, яка є, Україні не по кишені», — заявив Прем’єр.

Відновлення виробництва на «Карпатнафтохімі» — це успішний приклад реалізації програми активізації вітчизняної економіки. Фото Oлега МAРКЕВИЧA

Не в принципі, а на практиці

За його словами, останніми роками зупинено роботу Херсонського, Одеського, Надвірнянського, Дрогобицького та Лисичанського нафтопереробних заводів. Причини простою зумовлені застарілими технологіями, дорогою імпортованою нафтою та газом, що, у підсумку, не забезпечує рентабельність роботи підприємств.   

«Такий стан базової галузі промисловості — це абсолютно неприйнятний ризик для нашої країни. Президент поставив перед урядом чітке завдання: технологічну відсталість нафтохімічної галузі треба ліквідувати, постачання енергоносіїв — ефективно диверсифікувати», — наголосив глава уряду.

У цьому контексті він підкреслив, що стратегічними напрямами у коротко- та середньостроковій перспективі є глибока модернізація виробництва у нафтохімічній галузі, нарощування власного видобутку вуглеводневої сировини, укладення довготермінових угод на постачання вуглеводнів з державами — провідними експортерами нафти і газу. При цьому сконцентруватися необхідно на створенні привабливих умов для залучення у нафтогазову галузь стратегічних інвесторів.

«Це можливо вже не в принципі, а на практиці. В Україну прийшли світові лідери галузі: компанії «Шеврон», «Ексон», «Шелл». До речі, наприкінці цього тижня під час офіційного візиту Прем’єр-міністра до Королівства Нідерланди з «Роял Датч Шелл» буде підписано операційну угоду, яка дасть старт практичним роботам цієї транснаціональної корпорації з розвідки і видобутку газу в Україні», — анонсував глава уряду.

Водночас він наголосив, що всі викладені позиції передбачено Енергетичною стратегією України на період до 2030 року. У зв’язку з цим віце-прем’єр-міністрові Юрієві Бойку та міністрові енергетики і вугільної промисловості Едуардові Ставицькому поставлено завдання організувати виконання стратегії, пропонувати практичні рішення уряду, насамперед щодо стимулювання інвестиційної діяльності в нафтогазовій галузі.

Держава надасть підтримку

Однак позитивні зрушення в нафтохімічній галузі вже спостерігаються. Так, днями відновив виробництво калуський «Карпатнафтохім», де Прем’єр побував особисто. «Уряд доклав максимум зусиль, щоб відновити роботу підприємства та створити довготермінові перспективи виробництва на ньому як для внутрішнього ринку, так і на експорт. Відновлення виробництва на «Карпатнафтохім» — це успішний приклад реалізації програми активізації вітчизняної економіки і державно-приватного партнерства», — зазначив Микола Азаров.

При цьому він зауважив, що кон’юнктура ринків нафтохімічної продукції непроста, тож уряд повинен постійно допомагати українським підприємствам витримувати конкуренцію. У зв’язку з цим Прем’єр повідомив, що міністрові промислової політики Михайлові Короленку доручено взяти під особистий контроль розв’язання проблем, що накопичилися на підприємстві, і постійно готувати пропозиції для захисту вітчизняного ринку.

«Така сама предметна, ретельна робота необхідна і щодо інших вітчизняних виробників. Стан хімічної галузі залишається складним. Не функціонує значна частина структуро- та бюджетоутворюючих підприємств, які задіяні у внутрішньому галузевому та міжгалузевому балансі («ЛІНИК», «Дніпрошина», «Чернігівське хімволокно» та інші)», — заявив глава уряду.

Він доручив віце-прем’єрові Юрієві Бойку разом з міністрами промислової політики Михайлом Короленком та економічного розвитку і торгівлі Ігорем Прасоловим здійснити глибокий секторальний аналіз ситуації та визначити заходи з державної підтримки підприємств хімічної галузі, які б забезпечили відновлення виробництва, передусім органічної продукції, гумових виробів, первинних пластмас, складних мінеральних добрив.

Діти поза політикою

Микола Азаров висловив щиру солідарність із громадянами Російської Федерації, які борються з наслідками масштабної повені на Далекому Сході. «Ситуація там дуже складна. Потерпають тисячі людей. Президент доручив уряду розглянути питання, чим Україна може допомогти. З’ясувати це з нашими російськими партнерами. І передусім запропонувати допомогу дітям із постраждалих районів, запросити їх відпочити в наших оздоровчих таборах, які працюють і восени, і взимку. В Артеку, наприклад. Тому доручаю Міністерству закордонних справ через дипломатичні канали провести відповідні консультації й негайно дати пропозиції уряду», — поставив завдання Прем’єр.

Він також закликав усіх керівників міністерств, відомств, місцевих органів влади пам’ятати про важливість проведення системної роботи з запобігання повеням. 

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

♦ Про внесення зміни до статті 255 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо скасування повноважень органів внутрішніх справ із складення протоколів за порушення правил торгівлі на ринках (проект закону);

♦ Про внесення змін до деяких законів України щодо надання інформації про державну реєстрацію прав та їх обтяжень з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (проект закону);

♦ Про внесення змін до Указів Президента України від 8 квітня 2011 року № 444 та від 12 травня 2011 року № 581 (щодо удосконалення державного регулювання у сфері туризму та діяльності курортів) (проект Указу Президента);

♦ Про внесення зміни до пункту 2 Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для підтримки будівництва вугле- та торфодобувних підприємств, технічного переоснащення зазначених підприємств (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок (національному природному парку «Нижньосульський») (розпорядження уряду).