ВІДНОВЛЕННЯ ТРАДИЦІЙ

У рамках Всеукраїнського проекту «Парад вишиванок-2012» розписали  «Диво-писанку»

Про це представників місцевих і загальнодержавних засобів масової інформації повідомили голова оргкомітету оригінального етнографічного дійства Ігор Добруцький, голова художньої ради проекту, лідер музичного гурту «ВВ» Олег Скрипка та Святослав Кравчук, перший заступник міського голови і голова міського оргкомітету «Парад вишиванок» водночас.

Чотириметрову заготовку під писанку, виготовлену на авіазаводі ім. О. К. Антонова зі спеціального, стійкого до погодних умов і пошкоджень матеріалу, поки що встановили  в одному із будівельних гіпермаркетів обласного центру Волині. Незабаром волинські художники розмалюють її стійкими фарбами, і другого дня Пасхи найбільша у світі писанка постане на Театральному майдані, де нею зможе помилуватися кожен. Малюнок поки зберігають у таємниці: відомо лише, що він буде у давніх поліських традиціях.

Олег Скрипка та  Ігор Добруцький автографами дали старт дійству, якого в Україні ще не було. Фото Валерія МЕЛЬНИКА 

Така сама робота із залученням найкращих творчих сил до таких заготовок розпочалася і у всіх інших областях країни.

— Наш проект має не тільки продемонструвати народні традиції різних областей, а й об’єднати жителів регіонів країни  навколо вічних цінностей. Зокрема покажемо традиції у вишивці та створенні писанок, —  зауважив Ігор Добруцький. — Оскільки акція розпочалася саме з вашого міста, що першим погодилося взяти участь у «Параді»,  Луцьк має повне право претендувати на запис у Книзі рекордів про створення найбільшої у світі писанки.

Після розпису всіх писанок на День Незалежності цього року їх зберуть у столиці, де відбудеться Всеукраїнський парад вишиванок. Серед цих писанок оберуть найкращу, а місто-переможець отримає грошову нагороду — 100 тисяч гривень.

За словами Олега Скрипки, нині в Україні бракує культурного каталізатора для відродження національної свідомості українців. Цьому сприятимуть такі заходи.

— Нині фактично стартував загальнодержавний фольклорний фестиваль, який традиційно спирається на дуже глибоке коріння. Саме цим він і відрізняється від інших схожих заходів. — висловив думку Олег Скрипка. — Традиції національної вишивки і писанкарства, що ще недавно мало не були втрачені, ми нині виводимо на орбіту високого мистецтва.

Як розповіли організатори фесту, всі писанки після святкування Дня Незалежності України переїдуть до Національного музею народної архітектури та побуту в Пирогові, де створять експозицію «Писанка під відкритим небом».