КВАДРАТНІ МЕТРИ

Скільком молодим родинам пощастило отримати кредити на житло цього року і які
перспективи на рік прийдешній?

Рік, що минає, особливий для Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву, адже йому виповнилося 20. Людину такого віку вважають молодою, а ось для установи це чимала віха.

— Рік, що минає, був для фонду одним із найефективніших у роботі за останнє десятиріччя, — наголосив його очільник Леонід Рисухін. — У рамках програм забезпечення молоді житлом та доступного житла державну підтримку отримали 2,6 тисячі родин, що вдвічі більше за торішній показник. І хоч до Новоріччя залишилися  лічені дні, ця цифра має всі шанси збільшитися до 2,8 тисячі сімей.

Голова правління фонду також повідомив, що за програмою пільгового молодіжного кредитування надано 299 кредитів на загальну суму 99,12 млн грн. У межах цієї програми в експлуатацію здали 32 будинки. А це 1897 квартир, або 124,9 квадратного метра комфорту й незалежності для молодих сімей. Якщо ж до кінця року Держказначейство сплатить уже підготовлені платіжні документи, кількість кредитів за цією програмою збільшиться до 472.

Щодо програми будівництва доступного житла, яку ще називають 30х70, де 30% вартості сплачує родина, а 70% — держава, то у Держ?бюджеті на 2012 рік на її реалізацію було передбачено 196,2 млн грн. Станом на грудень таку допомогу отримали 1129 сімей на суму 139,3 млн грн. А до 31 грудня, так би мовити, як новорічний подарунок її отримають ще 75 родин, які нині конче потребують поліпшення житлових умов. За цією програмою протягом року звели 24 житлових об’єкти на 3041 квартиру. У 559 помешканнях вже готуються до свят і чекають на Діда Мороза.

Чим більше малюків у родині, тим вигідніші умови кредиту. Фото Володимира ЗАЇКИ

Для порівняння, у 2011-му на цю програму було виділено трохи більш як 98 млн грн, а допомогу отримали 729 родин, які перебували на обліку.

Леонід Рисухін також нагадав, що у травні цього року запрацювала програма здешевлення іпотечних кредитів (за нею з 16% річних за кредитом 13% сплачує держава і тільки 3% — родина). Відтоді майже 23 тисячі українців отримали консультації щодо питання, як краще нею скористатися, а майже 3 тисячі — висловили намір це робити. Є й конкретні результати: на 25 грудня цього року укладено 1168 угод з часткової компенсації відсотків, кредитів надано на загальну суму 271,4 млн грн. Фактично виплачена компенсація з коштів Держбюджету становить 5,74 млн грн.

За словами Л. Рисухіна, цього року найбільше кредитів отримали багатодітні родини (де є троє і більше дітей), а також молоді вчені.

— І, звісно, тим, хто не встиг втілити в життя мрію про власне житло цього року, не варто впадати у відчай і втрачати надію, — наголосив голова правління фонду. — Адже маємо доволі оптимістичні перспективи. Так, у Держбюджеті-2013 на фінансування програм пільгового довготермінового молодіжного кредитування передбачено 80 млн грн, що на третину більше, ніж цього року. Також на 40 мільйонів гривень збільшиться статутний капітал фонду.

У бюджеті наступного року закладено 111 млн грн, які мають забезпечити виконання планових зобов’язань із виплати часткової компенсації у 2013-му за угодами, укладеними до 2009 року. Ще 50 млн грн передбачені для якісної реалізації програми «Доступне житло».

Леонід Рисухін висловив сподівання, що у наступному році в місцевих бюджетах буде передбачено більше коштів на реалізацію програм забезпечення молоді житлом. Адже місцевим керівникам не слід забувати, що розвиток будь-якого регіону відчутно залежить від молоді. Як кажуть, де родився, там і пригодився.