Глава держави вже підписав указ про звільнення з посади Генерального прокурора Віктора Шокіна. Наступного пленарного тижня Верховна Рада зможе затвердити на посаду нового керівника цієї структури. Консультації з парламентськими фракціями щодо гідної кандидатури на це крісло ось-ось розпочнуться. Такі тези озвучив під час чергового інтерв’ю провідним телевізійним каналам Президент Петро Порошенко.

Він висловив упевненість, що новий Генпрокурор зможе забезпечити глибинне реформування відомства. Для цього створено законодавче забезпечення Державного бюро розслідувань і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Окрім цього, Президент особисто ініціює зміни до законодавства, які дадуть змогу створити Генеральну інспекцію та Службу внутрішньої безпеки для боротьби з корупцією всередині Генеральної прокуратури.

«Ми маємо робити рішучі кроки, які дозволять новим людям прийти до місцевих прокуратур та на роботу в Генеральну прокуратуру», — наголосив він.

Глава держави сподівається на вправність української дипломатії. Фото Михайла МАРКІВА

Перезавантаження судової влади

До речі, в народних обранців залишилося не так багато часу на вирішення питань щодо врегулювання політичної кризи, визначення кандидатури нового Прем’єр-міністра, формування нового уряду й коаліції. У цьому розрізі глава держави заявив: «У Вашингтоні я сказав, що це не питання місяців і тижнів, це питання днів і годин. Наголошую: бажано, щоб першого парламентського тижня роботи країна отримала нового Прем’єра, нову коаліцію, нову програму дій Кабінету Міністрів, яка гарантуватиме стабільну роботу коаліції й уряду».

Важливо, щоб така програма дій містила програму реформ, співпрацю з Міжнародним валютним фондом, імплементацію Угоди про асоціацію України з Євросоюзом включно з повноцінним функціонуванням поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі і планом дій щодо запровадження безвізового режиму для українців. Особливу увагу Президент звертатиме на рішучі кроки в боротьбі з корупцією. Серед них запровадження електронного декларування, активізація роботи Національного антикорупційного бюро, забезпечення ефективної діяльності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. «Так само складовою програми роботи нового уряду і коаліції має бути реалізація мінських домовленостей», — додав Петро Порошенко.

Він переконаний, що за умови дотримання цих рекомендацій владі вдасться забезпечити й провести конституційну реформу в частині децентралізації та правосуддя. Першими успішними кроками Президент вважає зростання фінансового забезпечення місцевих бюджетів. «Нині завдяки конституційній реформі ми маємо цей фінансовий ресурс. І друга позиція — це величезна кількість несправедливих, непрозорих рішень. Тому наголошую на прискоренні розгляду мого проекту судової реформи, який передбачає перезавантаження судової гілки влади і скасування суддівського імунітету. Але ще раз наголошую: перший крок — це новий уряд, нова коаліція», — цитує слова Петра Порошенка департамент прес-служби АП.

Він запевнив телеглядачів, що за умови формування в Україні нового уряду і коаліції, призначення Прем’єра Україна матиме потужну фінансову підтримку Сполучених Штатів Америки. А розрив дипломатичних відносин із Росією не є стратегічною позицією Президента. Нині українські дипломати мають захищати мільйони українців у РФ. Продовжуючи тему, глава держави пояснив, що воєнного рішення деокупації Донбасу та Криму не існує. Себе він назвав президентом миру і резюмував: «Для ефективного забезпечення скоординованих дій України і тих, хто нас підтримує у світі, потрібні зусилля українських дипломатів. Це наш сильний бік. Наші консульські представники повинні захищати інтереси мільйонів українців, які перебувають в РФ, зокрема інтереси Надії Савченко, бути на судилищах, де судять українських патріотів, щоб їх захищати. А сидіти і звідси дулі крутити, я переконаний, що це не стратегічна позиція, яку може мати Україна».

Місію ОБСЄ озброять

За словами глави держави, вже погоджено концепцію законодавства про вибори на тимчасово окупованій частині Донбасу. Вона відповідає українському законодавству та критеріям БДІПЛ ОБСЄ. У цьому розрізі Петро Порошенко нагадав про перебіг переговорів із керівництвом США, ООН, ЄС, президентами Франції та Польщі щодо роботи безпекової місії на Донбасі. Його висновок такий: «Ми маємо абсолютно чіткий план: не дамо Росії створити імідж у світі, буцімто обидві сторони винні у невиконанні мінських угод».

Під час інтерв’ю він особливо наголосив: коли йдеться про необхідність проведення виборів, то вони повинні мати чіткі передумови — режим тиші, допуск представників ОБСЄ на всій території, включно з окупованою частиною Донбасу, і повне виведення російських військ.

А постійне розміщення спеціальної моніторингової місії ОБСЄ має бути як на лінії зіткнення, що гарантувало б припинення вогню, так і в місцях постійного збереження зброї, яку досі Росія не вивела, вздовж неконтрольованої ділянки українсько-російського кордону. «Там мають бути розміщені пости місії ОБСЄ і вони мають бути озброєні», — означив позицію Петро Порошенко.

Нині ж, за його словами, неозброєні спостерігачі ОБСЄ зазнають атак, що засвідчує неможливість ефективного виконання їхніх функцій.

Президент уже звернувся до керівництва Німеччини, яка головує в ОБСЄ, із проханням найближчим часом порушити це питання на переговорах у нормандському форматі. «Поліцейські, озброєні підрозділи ОБСЄ мають гарантувати підготовку та проведення виборів, а також режим передачі влади обраному за українським законодавством на вільних прозорих демократичних виборах керівництву, з яким матимемо справу», — сказав глава держави.

Він говорив і про зустріч з американським колегою Бараком Обамою, точніше, про те, що її допоміг організувати на полях саміту з ядерної безпеки у Вашингтоні віце-президент США Джозеф Байден. «Відбувся дуже довгий та дуже ефективний ланч із керівництвом США, з Джозефом Байденом, на якому був присутній державний секретар Джон Керрі, — розповів Петро Порошенко. — За підсумками цього ланчу за допомогою віце-президента було організовано зустріч із президентом Бараком Обамою, який повністю підтвердив усі ті домовленості, яких було досягнуто під час ланчу, а їх дуже багато».

Глава держави озвучив лише кілька головних моментів. По-перше, Україна отримає «без будь-яких умов» на фінансування сектору національної безпеки та оборони 335 мільйонів доларів. Кошти планують витратити на закупівлю новітнього озброєння та обладнання, проведення тренінгів для десантників і для сил спецоперацій та Національної гвардії.

По-друге, сильні світу цього означили чітку позицію щодо підписання угоди про надання кредитних гарантій Україні на суму мільярд доларів. «Вони нам конче потрібні, і це прив’язано до одного надзвичайно важливого питання — формування нової коаліції, обрання парламентом нового уряду і рішучої активізації та продовження реформ», — додав Президент.