Експерти виділяють кілька чинників, котрі роблять Ізраїль важливою державою у системі зовнішньополітичних координат України. Найвагоміший з них - 400 тисяч громадян Ізраїлю (5 відсотків), які є вихідцями з нашої країни (до речі, саме в цій державі існує єдине на Близькому Сході офіційно зареєстроване товариство українців). Крім того, та особлива роль, котру відіграє Ізраїль у регіоні у світлі стрімких і драматичних подій, які відбуваються сьогодні в арабському світі, гарантує йому чільне місце серед головних гравців міжнародної політики на тривалий час. Тож динамічні двосторонні відносини з Тель-Авівом на Банковій вважають одним з пріоритетів.

Невикористаний потенціал

За останній час діалог України з Ізраїлем, за оцінками аналітиків, набув особливого звучання. Це видно і з активного графіка двосторонніх візитів політиків високого рангу обох країн. Вони не обмежувалися лише гучними заявами, а включали до своєї програми ще й підписання двосторонніх документів. Це свідчить: партнерство Києва і Тель-Авіва наповнюється конкретикою. Таку думку у коментарі "УК" висловив експерт з питань Близького Сходу, доцент Дипломатичної академії при МЗС України, Надзвичайний і Повноважний Посол Віктор Нагайчук. За його словами, нового поштовху українсько-ізраїльським відносинам надала угода про скасування візового режиму між нашими державами, яка почала діяти з початку цього року. "Це сприятиме не лише розвитку туристичних обмінів, а й нашим бізнес-контактам, адже ділові люди не люблять втрачати час на консульську тяганину", - вважає український дипломат. Позитивним рішенням він вважає домовленість, досягнуту під час останнього візиту до Ізраїлю Прем'єр-міністра Миколи Азарова про започаткування експертних консультацій щодо створення зони вільної торгівлі між нашими країнами.

- Торговельно-економічна сфера - це те поле діяльності, яке наші країни не використовують на повну потужність, - сказав Віктор Нагайчук. - Наш товарооборот, хоча й має позитивне сальдо, все ще доволі скромний, і його показники поступаються, наприклад, показникам нашої торгівлі з Туреччиною, Іраном, Єгиптом, Саудівською Аравією і навіть Ліваном.

Поки що структура українського експорту до Ізраїлю складається лише з сировини і напівфабрикатів, серед яких переважає продукція сільського господарства і металовироби. Та й рівень ізраїльських інвестицій в українську економіку за минулий рік становив лише 50 млн доларів. Тож угода про зону вільної торгівлі, яку, як заявив Микола Азаров у Тель-Авіві, вже у грудні цього року у ході державного візиту до Ізраїлю може підписати Президент Віктор Янукович, дозволить нашим торговельно-економічним відносинам працювати ефективніше.

Споживач із "нашими" смаками

Той факт, що на території Ізраїлю проживає значна кількість споживачів, чиї смаки і уподобання близькі до наших, одна з обставин, яку можна вигідно використати у двосторонній торгівлі, вважає заступник міністра економічного розвитку та торгівлі Валерій Пятницький. "Це країна, яка, з одного боку, є потенційно близьким економічним партнером, а з іншого, вона має надзвичайні досягнення у сфері високих технологій, - сказав в інтерв'ю "УК" посадовець. - Тому угода про вільну торгівлю з цією країною може бути для нас цікава". Проте, за словами Валерія Пятницького, цей документ у кінцевому результаті, радше, не принесе десятки мільярдів товарообороту. "Але ж ви візьміть до уваги, що Ізраїль за його територією та кількістю населення важко порівняти, наприклад, з Євросоюзом", - пояснив він.

Експерти визнають, що ізраїльським фахівцям, незважаючи на те, що географічно ця країна обмежена за своїми розмірами, запасами води і родючих грунтів, вдалося досягти вражаючих результатів.

- Завдяки угоді про зону вільної торгівлі Україна могла б запозичити оці ізраїльські технології завтрашнього дня в аграрному секторі, - вважає Валерій Пятницький. - Якщо говорити про промислову продукцію, то тут, звичайно, нам було б добре отримати поштовх до технологічної кооперації. Адже, хоча великих виробництв на території Ізраїлю немає, вони проте високотехнологічні. Тобто, окрім традиційних напрямків торгівлі, важливо розвивати кооперацію у створенні високотехнологічної продукції, можливо, для третіх ринків.

Науковий підхід

Поки що переговори експертів щодо тексту угоди про ЗВТ між Україною та Ізраїлем не починалися. Як розповів Валерій Пятницький, усі економічні аспекти цього документа наразі прораховують спеціалісти Інституту інформатизації та моделювання економіки Міністерства економічного розвитку та торгівлі, які згодом підготують результати своїх досліджень. "Це звична практика для цілої низки угод, коли ми перед тим, як починати вести переговори, проводимо певні дослідження і формуємо своє бачення документа", - пояснив заступник міністра. Він також наголосив, що, наприклад, порівняно з угодою про ЗВТ з Євросоюзом, угода з Ізраїлем може бути доволі простою. "Вона не міститиме такого масиву норм європейського права, яке треба адаптовувати в Україні, - сказав урядовець. - Можливо, ми не включатимемо до неї ті елементи, які є в європейській угоді, наприклад, право на конкуренцію, а концентруватимемося лише на товарах. Хоча, якщо говорити про сучасну угоду, то у ній все-таки має йтися і про товари, і послуги, й інвестиційну діяльність, і держзакупівлі".

На запитання, чи вдасться українським урядовцям підготувати текст угоди до кінця року, Валерій Пятницький однозначно не відповів. "Хоча безпосередньо переговори ще не розпочалися, але ми працюємо над цим питанням. - Єдина проблема полягає у людських можливостях, в яких, на жаль, є межа. Якщо ми сьогодні концентруємо усі зусилля на роботі над створенням ЗВТ з Євросоюзом, то чи можемо забезпечити той самий рівень якості у роботі над угодою з Ізраїлем?"

ПРЯМА МОВА

Віктор НАГАЙЧУК,
експерт з питань Близького Сходу:

"Торговельно-економічна сфера - це те поле діяльності, яке наші країни не використовують на повну потужність".

Валерій ПЯТНИЦЬКИЙ,
заступник міністра економічного розвитку та торгівлі:

"Це країна, яка є потенційно близьким нашим економічним партнером і має надзвичайні досягнення у сфері високих технологій, тому угода про вільну торгівлю з Ізраїлем може бути для нас цікава".