Сьогодні ЄС демонструє потужну єдність і підтримку України. Про це заявив Президент Петро Порошенко, перебуваючи в Литві з офіційним візитом. Він висловив сподівання, що 17 грудня Єврокомісія ухвалить рішення про продовження санкцій проти Росії за невиконання мінських домовленостей, зауваживши, що цей крок ЄС спростує всі чутки про те, що українське питання поступово зникає  із пріоритетів порядку денного ЄС.

На спільній прес-конференції із Президентом Литви Далею Грібаускайте у Вільнюсі Петро Порошенко заявив, що Росія демонструє неконструктивну позицію під час переговорів Україна — ЄС — РФ щодо запровадження зони вільної торгівлі нашої держави з Євросоюзом. «Можу наголосити на одному: ні Україна, ні Євросоюз не реагуватимуть на шантаж, бо ми рішучі у прагненні запровадити з 1 січня 2016 року в повному обсязі зону вільної торгівлі з ЄС», — цитує слова Петра Порошенка Укрінформ.

Даля Грібаускайте переконана, що українці розуміють, чого вони хочуть.

Президент розповів, що під час зустрічі делегації намагалися переконати російських переговірників, що жодних загроз ЗВТ України з ЄС для Росії не становить. Більше того, якби Росія довела реальну загрозу ЗВТ, то Україна і ЄС були б готові це обговорювати.

Як відомо, російська влада вже анонсувала ембарго на українські товари, якщо ЗВТ між Україною та ЄС запрацює з наступного року. У зв’язку з цим Петро Порошенко нагадав, що фактичні санкції Росії проти України уже діють з 2013 року, внаслідок чого наш товарообіг з РФ скоротився майже вчетверо.

«Ми не дозволимо, щоб політика санкцій використовувалася як інструмент впливу на суверенну державу Україна щодо визначення нашого політичного майбутнього», — заявив Президент, наголосивши, що політичне майбутнє України вирішуватиме не Москва, а український народ.

Петро Порошенко висловив подяку Литві, яка у ці складні для України часи є її «надійним стратегічним партнером, справжнім другом і союзником, на якого ми завжди можемо покладатися», — повідомляє прес-служба глави держави. «Європейська інтеграція для України сьогодні є національною ідеєю, яка об’єднує країну так, як 25 років тому ця ідея об’єднувала Литву», — сказав Президент. За його словами, досвід Литви у проведенні реформ, консультаційна допомога литовських експертів надзвичайно корисні для України. Він зазначив, що наша країна особливо зацікавлена у досвіді Вільнюса з реформування Держрезерву, Антимонопольного комітету, електронного врядування, досвіді в боротьбі з корупцією. Петро Порошенко також запевнив, що боротьба з корупцією в Україні буде рішучою і безкомпромісною.

«Ми робимо це не лише для європейської інтеграції, не лише заради безвізового режиму, а для нашої держави», — наголосив він.

Даля Грібаускайте запевнила, що Литва завжди підтримуватиме Україну в її боротьбі за суверенітет і територіальну цілісність та допомагатиме їй на шляху євроінтеграції. Президент Литви побажала громадянам України витримки та розуміння необхідності реформ: «Радію, що Україна об’єднана,  люди розуміють, чого вони хочуть».