Місто повністю готове до проведення найкращої в історії Олімпіади, вважають експерти і журналісти. Головна особливість грандіозного спортивного свята — максимальна компактність усіх олімпійських об’єктів.

— 80% учасників уранці можуть встати з ліжка і дістатися місця змагань пішки. Такого я не бачив на жодних Олімпійських іграх, — зізнався напередодні відкриття Ігор президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах. Очільник МОК також нагадав, що на Іграх у Сочі змагатиметься рекордна кількість олімпійських комітетів, а 75 тисяч годин спортивних трансляцій глядачі побачать у понад 200 країнах світу.

Фото з сайту tsn.ua

Учора в Олімпійському селищі було урочисто піднято Державний прапор нашої країни, а 10 лютого відбудеться День України, в якому візьмуть участь президенти національних олімпійських комітетів, представники міжнародних спортивних організацій та олімпійці.

Усього до складу української збірної увійшли 43 спортсмени, які змагатимуться у 9 із 15 видів спорту. Найбільша делегація представлена у біатлоні (11 атлетів), де в нас найвагоміші шанси на завоювання медалей Ігор. Також синьо-жовта дружина має шанси отримати нагороди у фристайлі, де виступатимуть шість спортсменів.

— Про шанс представляти рідну країну на Олімпійських іграх мріють мільйони, однак досягають цієї мети найсильніші, — наголосив під час проводів олімпійців міністр молоді та спорту України Равіль Сафіуллін. — Хочу висловити слова вдячності спортс?менам, тренерам та всім, хто причетний до підготовки наших спортсменів. Бажаю показати на сочинських аренах свої найкращі якості.

Під час урочистої церемонії наші спортивні зірки різних поколінь презентували олімпійцям оригінальний подарунок. Вони нагадали, що саме рушник є духовним символом України. Кожен з них на долю та вдачу передав свою частину рушника, яка разом з іншими утворила собою величезний рушник з картою всієї України.

З успіхом Попову привітала Баюл

ПРОФІЛЬ. Ще за кілька місяців до Олімпіади-2010 у Ванкувері цю фігуристку не знали навіть професіонали. Дещо раніше на чемпіонаті країни в Дніпропетровську головна увага тренерів була прикута до лідерів національної збірної — спортивної пари Тетяна Волосожар — Станіслав Морозов, а також до нашої надії в чоловічому одиночному катанні — Антона Ковалевського.

Тим більшою несподіванкою була впевнена перемога серед жінок дебютантки подібних змагань — 16-річної Наталії Попової. Її особистий тренер Віктор Петренко через участь у професійному льодовому шоу прилетів у Дніпропетровськ лише в останній день змагань. Це не завадило його вихованці випередити всіх суперниць. З перемогою головну несподіванку першості привітала єдина наша олімпійська чемпіонка у зимових видах спорту Оксана Баюл.

Тільки після цього журналісти дізналися подробиці дивовижного злету. Коли Наталія була маленькою, батьки залишили Сімферополь й емігрували до Сан-Франциско. Згодом родина три роки жила в Австралії, після чого переїхала до Канади. Там дівчинка пішла до школи, де навчання велося французькою. Чотири роки тому фігуристка перебралася до Нью-Джерсі, де тренується в олімпійського чемпіона Віктора Петренка та Галини Змієвської, яка виховала Оксану Баюл.

Напередодні Ігор-2014 Наталія вже вчетверте стала чемпіонкою України. Після виконання короткої програми вона була лише третьою, поступаючись росіянці Світлані Лебедевій. Але довільну композицію Попова виконала набагато впевненіше за суперниць. Лідер української збірної випередила срібного призера — 16-річну російську фігуристку Марію Ставицьку, а також спортсменку з Люксембургу Флер Максвелл, яка здобула бронзову нагороду.

Цього сезону наша героїня вперше за останні шість років представляла Україну на етапах Гран-прі, куди запрошують найкращих фігуристок світу.

На льоду сочинської арени «Айсберг» 20-річну дебютантку зимових Ігор чекають набагато титулованіші конкурентки. Серед них — олімпійська чемпіонка Ванкувера, дворазова чемпіонка світу Юна Кім з Південної Кореї, віце-чемпіонка світу італійка Кароліна Костнер, а також чарівна японська фігуристка Мао Асада.

— На Іграх у Сочі мені, передовсім, хотілося б чисто виконати всі складні елементи своєї програми, — зізналася наша олімпійська надія. — Дуже цікавим обіцяє стати і новий вид програми в фігурному катанні — командні змагання, де виступатимуть десять країн. Довільні композиції будуть виконувати п’ять найсильніших збірних. Мрію про те, щоб серед них опинилася і наша збірна.

ДОСЬЄ «УК»

Наталія ПОПОВА. Народилася 15 вересня 1993 року в Сімферополі.

Вперше чемпіонкою країни стала в 2009 році в Дніпропетровську.

Чотириразова чемпіонка України з фігурного катання. Переможниця київського міжнародного турніру Ukrainian Open.

Тренери — Галина Змієвська і Віктор Петренко. Хореограф — Ніна Петренко.

На чемпіонаті світу-2013 у Канаді Наталія вдруге представляла Україну в одиночному катанні і набрала рекордну для себе суму — 155,52 бала. У довільній програмі показала дванадцятий результат.

Учасниця престижної серії «Гран-прі» (етапи в Канаді і Франції).

У рейтингу Міжнародного союзу ковзанярів (ІСУ) посідає 29-те місце.

ПРОГНОЗ

Аналітики ставлять на Канаду

Компанія Infostrada Sports, що займається спортивною статистикою, опублікувала прогноз медальних результатів Олімпійських ігор 2014 року в Сочі. Згідно з ним, бронзову медаль Сочі-2014 завоює біатлоністка Олена Підгрушна в індивідуальній спринтерській гонці на 7,5 км. Другу нагороду, імовірно, виграє жіноча збірна з біатлону в естафетній гонці. Окрім медалей, українців чекають і солідні преміальні. Призерам Ігор пообіцяли 125 тисяч доларів за золоту медаль, 80 тисяч — за срібну і 55 — за бронзову.

Перемогу в медальному заліку Infostrada Sports пророкує Канаді, яка посіла перше місце на попередніх Іграх. Канадці, на думку аналітиків, навіть поліпшать результат Ванкувера (14 золотих, сім срібних і п’ять бронзових нагород) і виграють 17 золотих, шість срібних і дев’ять бронзових медалей.

Збірна Росії може розраховувати на сім золотих, три срібних і п’ять бронзових нагород і шосте командне місце. Друге місце в медальному заліку Сочі-2014 Infostrada Sports пророкує Норвегії з 14 золотими медалями. На третє місце аналітики поставили збірну США (10 золотих медалей). Вісім золотих нагород експерти віддали Австрії. Німеччина, на думку аналітиків, виграє сім золотих медалей, як і збірна Росії, але набагато випередить росіян за срібними (15) і бронзовими (17) медалями.

При складанні прогнозу враховувалися результати, досягнуті спортсменами після Олімпіади у Ванкувері.