Не випадково місцем проведення розширеної наради з музейниками віце-прем’єр-міністр — міністр культури В’ячеслав Кириленко обрав Національний музей історії України. Поза сумнівом, у цій царині це провідний заклад країни, та, судячи з кадрових змін, йому теж не під силу уникнути численних проблем, які давно прижилися в галузі. Тому представники музеїв різного статусу і підпорядкування, експертного середовища, яких віце-прем’єр запросив на розмову щодо розвитку музейної справи, розуміли одне одного, як то кажуть, з півслова.

Зрозуміло, не йшлося про обговорення всього одразу, це радше було б схоже на пустопорожню балаканину. Серед найважливіших питань, які віце-прем’єр озвучив журналістам на брифінгу, було кілька.

Передовсім учасники наради дійшли згоди, що реформа музейної галузі має увійти окремим важливим розділом до загальної стратегії реформи розвитку української культури, презентація якої, за словами посадовця, відбудеться незабаром. Спеціальна група в рамках Музейної ради при Міністерстві культури напрацює додаткові пропозиції щодо фінансових аспектів, критеріїв надання музеям певного статусу, шляхів збільшення відвідуваності тощо.

Чи не найбільше запитань у журналістів виникло після повідомлення В’ячеслава Кириленка, що вже сьогодні Кабінет Міністрів має затвердити і передати до Верховної Ради законопроект про контрактно-конкурсну систему в закладах культури. Адже донині не вщухає обговорення резонансних звільнень керівників деяких музейних установ. Віце-прем’єр зазначив, що зміни відбулися там, де панував хаос і зловживання, з якими вже не можна було миритися. І додав, що всі призначення відбулися в рамках закону, вони були публічними. «Я не міг чекати півроку чи більше, тож прийняв рішення рятувати ситуацію там, де вона стала критичною. Це було фактично питання національної безпеки», — наголосив посадовець.

Зрозуміло, з ухваленням нового закону ситуація має кардинально змінитися. «Я впевнений, що в усіх закладах культури керівники мають призначати тільки за контрактом і тільки після прозорого та демократичного проведення конкурсу. Вважаю, це допоможе зняти частину тієї напруги, яка виникла  щодо цього в культурному середовищі», — сказав В’ячеслав Кириленко.

Тим часом у документі прописано тільки термін призначення театральних керівників — 5 років, в інших закладах поки що не уточнено, цим займуться народні обранці. Тому обговорення законопроекту в залі під куполом обіцяє бути емоційним.

Поза сумнівом, непросто буде прижитися закону і після ухвалення, адже реформи зазвичай сприймають болісно, особливо ті, хто звик до спокійного життя. Такі думки виникли після слів новопризначеної директорки Національного музею історії України Тетяни Сосновської. Вона видала журналістам «секрет», що в музеях часто практикують тимчасові виставки, які інколи затримуються на… 24 роки. І такий приклад ми побачили.

Ще одне рішення можна вважати на вагу золота, точніше, нашої спадщини. Йдеться про те, що цього року видатки на охорону музеїв вперше стали захищеною статтею бюджету. Скільки часу від браку такого механізму потерпали передовсім провінційні музеї, натомість збагачувалися різного роду мисливці на старожитності! «Це початок розв’язання однієї з найсерйозніших проблем, які мали місце в музейній галузі», — підсумував В’ячеслав Кириленко.

Роз’яснив віце-прем’єр і ситуацію з музеями та майстернями художників, які розташовані на території державного заповідника «Києво-Печерська лавра» і вже не вперше б’ють на сполох щодо можливого виселення через начебто порушення чинного законодавства про оренду майна.  «Приводів для занепокоєння немає, ніхто нікого не виселятиме», — сказав він.

Натомість, щоб таких питань більше не виникало, змін зазнає орендна ставка для музеїв. За узгодженням між Мінкультури і Фондом держмайна на розгляд Кабміну винесено постанови з цього питання.

Відповів В’ячеслав Кириленко і на запитання щодо колекції скіфського золота з кримських музеїв, яка нині перебуває в Амстердамі. «Судовий процес не буде простим, хоч усі ключові норми міжнародного права на боці України. Непростий, бо всі засоби включила російська сторона. Я впевнений: працюють і ресурси підкупу, тому цей процес просто затягується», — сказав він.