7 лютого наступного року в Сочі запалає вогонь ХХІІ зимових Олімпійських ігор. Українські уболівальники з особливою увагою слідкуватимуть за виступами наших найсильніших стріляючих лижників — Олени Підгрушної і Андрія Дериземлі, Віти Семеренко і Сергія Седнєва, Валентини Семеренко і Сергія Семенова. Провідні вітчизняні спортсмени вже вибороли 17 олімпійських ліцензій: 11 з них на рахунку біатлоністів, шість вибороли майстри фігурного катання.

Остаточно кількість атлетів, які захищатимуть честь країни в Сочі, ми дізнаємося після 19 січня 2014 року, коли закінчиться процес виконання кваліфікаційних нормативів на Ігри-2014. Передбачається, що 55—57 українських спортсменів зможуть взяти участь у змаганнях в 11 з 15 видів спорту зимової олімпійської програми.

«Наше головне завдання — спільно з Міністерством молоді та спорту, федераціями, фізкультурно-спортивними товариствами, органами місцевої влади, меценатами та спонсорами, журналістами забезпечити сприятливі умови на завершальному етапі підготовки наших спортсменів до Олімпійських ігор у Сочі, — вважає президент НОК України Сергій Бубка. — Упевнений, наш крок щодо встановлення щомісячних стипендій для 20 провідних спортсменів, запропонованих федераціями з зимових видів спорту, сприятиме ефективному забезпеченню процесу підготовки. Ця програма реалізовується з листопада 2012-го до лютого 2014-го. Обсяг її фінансування становить майже 2 мільйони гривень. Загальний бюджет програми Національного олімпійського комітету на Ігри в Сочі — близько 20 мільйонів гривень».

За словами міністра молоді та спорту Равіля Сафіулліна, до кінця цього року для олімпійців за окремою програмою передбачається придбати спортивну форму та інвентар на загальну суму 5,4 мільйона гривень.

Основну підготовку національні збірні команди здійснюють за кордоном. Проте частково готуються до відповідального сезону і на вітчизняних аренах — зокрема на базі «Тисовець» у Львівській області.

Так, саме на тій, яка за дев’ять років може стати однією з арен головного спортивного свята планети. Черговий крок на шляху до цієї історичної події зробили у вівторок на XXVIII Генеральній асамблеї Національного олімпійського комітету України, яка відбулася в Києві. Свої підписи під декларацією про подання заявки на проведення в Україні зимових Олімпійських та Паралімпійських ігор-2022 поставили голова оргкомітету з підготовки та супроводження заявки до МОК віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул, президент Національного олімпійського комітету України Сергій Бубка та Львівський міський голова Андрій Садовий.

Заявка Львова має кілька конкурентних переваг. Фото УНIAН

 «Заявка Львова на проведення зимової Олімпіади грунтується на реальних потребах регіону, — заявив Олександр Вілкул. — 46-мільйонна Україна потребує більше спортивної та туристичної інфраструктури в Карпатах. Наші спортсмени повинні тренуватися в Україні, а не за кордоном, як і українці, які захоплюються зимовими видами спорту. Олімпійська заявка — це дещо більше, аніж просто нові спортивні об’єкти, дороги та готелі. Львів-2022 залишить «загальнолюдську спадщину» у вигляді нових вмінь, унікального досвіду для атлетів, тренерів, журналістів та спортивних менеджерів», —  резюмував голова оргкомітету з підготовки заявки до Міжнародного олімпійського комітету на здобуття права на проведення зимових Ігор-2022.

— Десять років тому я не міг собі уявити, що стану свідком участі нашої країни у змаганні за право прийняти Олімпійські ігри, — щиро зізнався президент НОК України Сергій Бубка. — Це підтвердження українських спортивних традицій, відродження зимового спорту та олімпійського духу. Ми створюємо можливість для майбутніх поколінь українців приєднатися до олімпійського руху і подарувати світу нових чемпіонів Ігор.

Львівський міський голова Андрій Садовий переконаний, що з підготовкою заявки на Олімпіаду-2022 дедалі більше людей за кордоном дізнаються про туристичну унікальність міста Лева. «Львів розташований лише за 60 кілометрів від Європейського Союзу. Така близькість Об’єднаної Європи з нашим містом дасть змогу залучити мільйони іноземних інвестицій, які підуть на поліпшення туристичної та транспортної інфраструктури, в ІТ-індустрію. А це нові перспективи для стрімкого розвитку міста, це нові робочі місця і кошти в наш бюджет», — акцентував міський голова.

Заявка передбачає, що всі олімпійські урочистості відбуватимуться в новозбудованій «Арені Львів», навколо якої буде розбудовано льодові комплекси, Олімпійське містечко та медіацентр. Змагання зі снігових видів спорту проводитимуть у Карпатах. Карпатські гори найстаріші в Європі, розміщені поблизу Львова та фактично в географічному центрі Європи. Таке зручне природне розташування стане конкурентною перевагою української заявки. 

Оксана ГОЛОВКО, 
Валерій РЕКУНОВ
, 
«Урядовий кур’єр»