У тому, чого найбільше прагне український народ, окрім Москви, мабуть, не сумнівається ніхто. Нам потрібен мир. Щоправда, якою ціною і якими шляхами йти до омріяної мети, в суспільстві нема єдності. Одні вважають, що з Росією про жодне справжнє примирення, а тим паче про мир, домовитися неможливо. Тому маємо відстоювати свободу, незалежність і територіальну цілісність зі зброєю в руках. І аби вистояти у цій нерівній боротьбі, треба переконати світ, що на своїх кордонах захищаємо і його від ворожої навали.

Інша ж частина наших співвітчизників переконана, що слід хапатися за найменший привід, який може прискорити припинення війни, як за рятівну соломинку. Мовляв, ми вже досить поклали життів у відкритому протистоянні з ворогом, якого не можемо здолати наявними силами і засобами.

Цими вихідними свою точку зору на війну і мир висловив Президент України Петро Порошенко в інтерв’ю кільком українським телеканалам.

Розважливість і прагматизм стають візитівкою Президента. Фото з сайту twitter.com

Єдність як пріоритет

Глава держави наголосив, що жодних розбіжностей щодо пріоритету мирного розвитку подій між ним, парламентом та урядом немає. Влада координує свої дії й твердо переконана в тому, що нам потрібен мир. «Виграти ми можемо лише миром», — заявив Президент і наголосив на важливості для України міжнародної підтримки, яку демонструє Євросоюз попри свої втрати в економічній сфері через застосування санкцій проти агресора.

Відзначив Петро Порошенко й важливість ухвалення Мінського меморандуму — документа, який став першим кроком на шляху до миру. За його словами, він деталізує механізм припинення вогню і створює передумови для припинення збройного протистояння. Впевненості в тому, що влада рухається правильним шляхом, Президентові додає те, що жителі Донецька, Луганська вітають усіх, хто несе мир у їхній регіон. Вони втомилися від війни й ненавидять усіх, хто зі зброєю.

Президент України переконаний, що довкола мирної ідеї мають об’єднатися всі політичні сили, які йдуть на вибори. «Ми маємо задекларувати, що ми разом, і нас об’єднує Україна, — цитує слова глави держави його прес-служба. — Питання єднання є пріоритетом. Щиро прагну цього і буду робити все, щоб це забезпечити».

Нам є чим оборонятися

Що ж до політичних партій, то вони самі мають усвідомити свою об’єднавчу місію, адже «будь-який розкол, взаємознищувальна риторика шкодить не політичній силі чи її лідерові — вона шкодить Україні». Президент нагадав, що й рішення про дострокові парламентські вибори прийняв не просто так, а після голосування у парламенті за визнання так званих ЛНР та ДНР терористичними організаціями, коли у сесійній залі ледве назбиралась достатня кількість голосів.

Відповів Петро Порошенко й на запитання, пов’язані з його візитом у США, на який в Україні покладали великі сподівання. За словами Президента, Україна має найвищий статус оборонної співпраці зі Сполученими Штатами Америки серед усіх країн — не членів НАТО. Стосовно постачання летальної зброї, то, на його переконання, «у нас є кулемети, танки, системи залпового вогню, ракети, артилерія і все інше, що дає змогу тримати фронт такої довжини. Але ми отримали все, що нам необхідно: розвідувальне, радарне, спостережне й інше оборонне обладнання, яке дає змогу в десятки разів підвищити ефективність нашої зброї, модернізувати її». Тож українські Збройні сили матимуть чим оборонятися, оскільки країна отримає нелетальну оборонну зброю не лише від США, а й від інших іноземних партнерів.

Силовики вчаться швидко

Багато запитань стосувалися зони Антитерористичної операції, діяльності армії та інших силових структур, зокрема й спецслужб щодо гарантування безпеки як цієї території, так і решти України. Президент пообіцяв зробити висновки і з іловайської трагедії, провівши об’єктивне розслідування та відповідні експертизи. Він наголосив на необхідності терміново провести реформу оборонного сектору і повідомив, що вже найближчим часом її буде презентовано.

Водночас Петро Порошенко зазначав, що вже нині відбулося підвищення рівня діяльності СБУ та відомств, які займаються протидиверсійною роботою. Не минає і дня, щоб спецпризначенці не затримували диверсійні групи, які планували підриви оборонних заводів, замахи на життя українських громадських діячів, урядовців, Президента.

Так само ретельно спеціальні служби та інші силові структури опікуватимуться безпекою пересічних українців, хоч би де вони жили. «Крім побудови лінії оборони вздовж адміністративного кордону, — пояснив Президент, — буде обрано ще певну зону, де працюватимуть зокрема й прикордонники. Там зараз готується відповідне інженерне, технічне та нормативне забезпечення для цього», — цитує УНІАН главу держави.

А ще Петро Порошенко висловив ставлення до отримання деякими нашими громадянами російських паспортів на підконтрольній бойовикам території Донецької та Луганської областей. Він назвав це їхнім громадянським вибором. Однак застеріг: усі вони мають бути свідомі того, що наше законодавство не передбачає подвійного громадянства. Тож після відновлення української влади на окупованих територіях кожен з них має знати, що житиме як російський громадянин. Тобто змушений буде отримувати дозвіл на постійне проживання та не голосуватиме на виборах тощо. Глава держави не сумнівається, що мільйони українців залишаються вірними Україні. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»