УСПІХ

На VIII Міжнародному зимовому чемпіонаті з екстреної медичної допомоги перемогла українська команда

Чемпіонат відбувся в польському містечку Щирк. Позмагатися приїхали 48 кращих бригад, серед них і чотири українські. Приємно повідомити, що представники «швидкої» Заліщицької комунальної центральної райлікарні з Тернопільської області здобули головний трофей чемпіонату — Кубок міністра охорони здоров’я Польщі серед закордонних команд. Лікар Галина Цимбалюк, фельдшери Андрій Турковський, Юрій Якимчук і водій Любомир Присмак зуміли виграти у змаганнях не лише у своїх співвітчизників, а й у колег з Литви, Німеччини.

Це не перший успіх бригади «швидкої» із Заліщиків. У своєму активі вона вже має переможні здобутки на обласних змаганнях, на міжнародних конкурсах «Подільські медичні ралі-2011» та Х Міжнародному літньому чемпіонаті з екстреної меддопомоги в польському містечку Ритро. І ось чергове європейське визнання.

За словами лікаря Галини Цимбалюк, на чемпіонаті зорганізували денні й нічні етапи змагань. Ніхто не знав наперед, яким буде завдання. Кожну змодельовану ситуацію організатори чемпіонату максимально наближали до реальної. Перший виклик надійшов з ресторану: мовляв, там надто розгулялася п’яна компанія на весіллі, є постраждалі. Для втілення конкурсної легенди справді обрали не якийсь умовний майданчик, а справжній ресторан. Прибули на місце події. Комусь із «гостей» забави потрібна серцево-легенева реанімація, хтось перебуває у шоковому стані з проникаючим ножовим пораненням черевної порожнини. Треба було не лише встановити діагноз і надати допомогу, а й підготувати травмованого до транспортування і помістити в карету «швидкої». На всі ці дії відвели лише 10 хвилин.

Був виїзд на електростанцію, де нібито стався вибух. Згодом надійшов і виклик з приватного будинку. Заліщицьких медиків зустріла жінка, яка кричала, щоб допомогли її чоловікові, адже він не дихає. Раптом за нею з’явився ще один учасник застілля, до того ж із сокирою в руках, він був готовий напасти на працівників «швидкої». Не розгубилися — викликали поліцію, яка з’явилася через дві хвилини. Відтак зайшли в оселю і почали надавати меддопомогу пацієнтові. Їхню увагу також привернув слоїк із дитячим харчуванням, що стояв на столі поміж пляшок. Це ознака, що тут є ще й дитина, яка може перебувати у небезпеці. Доки медики боролися за здоров’я потерпілого чоловіка, водій Любомир Присмак обійшов територію і знайшов немовля (тобто манекен маляти). Тож і з цим завданням бригада «швидкої» із Заліщиків успішно впоралася.

Від водія багато залежить у роботі медиків «швидкої». Це вкотре довели й міжнародні змагання. Організатори чемпіонату змоделювали ще одну надзвичайну ситуацію, цього разу — на автодромі. З’ясувалося, що на людину скоєно наїзд, і потерпіла опинилася під автомобілем. Судді хотіли побачити, чи знайде бригада правильний вихід із цієї ситуації. Витягувати пацієнта з-під автівки, не обстеживши його, не можна, щоб не завдати ще більших травм. Водій Любомир Присмак уміло зафіксував і відкотив машину, забезпечивши лікарю і фельдшерам доступ до пацієнта. До слова, для водіїв зорганізували навіть спеціальний конкурс, під час якого пану Любомиру вдалося здобути 8 балів із десяти можливих.

Переможці Міжнародного зимового чемпіонату з екстреної медичної допомоги вже готуються до наступних конкурсних завдань. Зокрема в Києві цього року відбудуться Всеукраїнські змагання лікарських бригад «швидких». Організатор — Всеукраїнська рада реанімації. Прагнуть також поїхати в країни Балтії, коли там прийматимуть міжнародне медичне ралі. І хочуть в рідних Заліщиках зорганізувати обласний конкурс «швидкої допомоги».

КОМПЕТЕНТНО

Арсен ГУДИМА,
завкафедри медицини катастроф
та військової медицини Тернопільського
держмедуніверситету ім. І. Горбачевського,
професор:

— Я очолював делегацію медиків Тернопілля на Міжнародному зимовому чемпіонаті з екстреної меддопомоги в Польщі. Бригада із Заліщиків діяла чітко й злагоджено. Вважаю, цьому допомогли курси з кваліфікованих заходів реанімації, що їх медики відвідали півроку тому в Польщі. Адже з шести конкурсних завдань на чемпіонаті чотири належали до реанімації. Команда працювала впевнено, без зайвої метушні. Принагідно зазначу, що українські бригади медиків під час виконання конкурсного завдання з масовим випадком уперше користувалася новітнім сортувальним талоном, до розробки якого долучилися працівники нашої кафедри.