Учора Клуб Кабінету Міністрів перетворився на своєрідний медіа-центр для регіональних і загальнонаціональних засобів масової інформації. Прес-день уряду дав їм змогу поспілкуватися з керівниками багатьох міністерств і відомств, отримати актуальні й оперативні відомості, як то кажуть, із перших вуст. На заході попрацювала група журналістів «Урядового кур’єра».

Остап Семерак: працювати по-європейському — це вимога часу

ВІДКРИТІСТЬ. Для наступного Кабміну, який буде сформовано після створення парламентської коаліції, чинні  урядовці  готують нову редакцію регламенту, яка грунтується на європейському досвіді роботи. Про це вчора на брифінгу повідомив Міністр Кабінету Міністрів Остап Семерак.

«Ми готуємо для наступного складу Кабінету Міністрів новацію — нову редакцію регламенту Кабінету Міністрів», — сказав він і додав, що вона концептуально відрізнятиметься від теперішньої процедури, та й принципу організації роботи загалом.

За зразок розробники нового документа  взяли  європейський досвід, передовсім прибалтійських країн та Польщі. Передбачаються зокрема зміни до законів «Про Кабінет Міністрів» та «Про центральні органи виконавчої влади». Серед іншого новації обговорюються на засіданні робочої групи, яка готує коаліційну угоду.

За словами Міністра Кабінету Міністрів, працювати по-європейському — це  вимога часу. Адже  Україна  впевнено рухається євроінтеграційним шляхом. Після спільної ратифікації Верховною Радою і  Європейським парламентом  Угоди про  асоціацію між  Україною та Європейським Союзом розпочалася  велика секторальна робота. Зокрема Кабінет Міністрів підготував 160 секторальних планів щодо імплементації Угоди про асоціацію з ЄС, повідомив Остап Семерак на брифінгу.

«Нині в уряді відбувається підготовка відповідних секторальних планів щодо імплементації Угоди про асоціацію з ЄС. Я дуже сподіваюся, що ще чинний склад уряду схвалить ці секторальні плани», — висловив своє переконання міністр. Сподівання ці підтверджені тим, що документи готують  кращі фахівці, плани розробляються в співпраці з європейською стороною і наближають українське законодавство до законодавства ЄС.

А перше засідання ради Україна —  ЄС  відбудеться 15 грудня цього року  в Києві. За словами Остапа Семерака, від української сторони у засіданні візьмуть участь усі члени Кабінету Міністрів, а від ЄС —  єврокомісари.

«Я покладаю великі надії на перше засідання ради, оскільки вона координуватиме  весь процес європейської інтеграції на найближчих кілька років», — наголосив Остап Семерак.

Не обійшли на брифінгу і тему люстрації. За словами Остапа Семерака, люстраційний процес — нова тема у виконанні, однак не нова в обговоренні. Як відомо, 16 жовтня 2014 року набрав чинності Закон №1682-VII «Про очищення влади» (про люстрацію). Того ж дня Кабінет Міністрів ухвалив  низку  своїх актів на виконання  цього закону.  Нині процес триває. Вже відомі перші прізвища.  Утім, на думку міністра, Верховна Рада нового скликання може внести зміни до цього  закону.

«Треба говорити не про те, чи цей закон є м’який чи не м’який, а чи є в цьому законі дірки для уникнення відповідальності. В цьому законі, на жаль, такі дірки є. І, гадаю, Верховна Рада наступного скликання повернеться до підсилення цього закону. Про це говорять різні політичні сили, в тому числі й та політична сила, яку я представляю. Я думаю, що цей закон буде оптимізований, я буду одним з ініціаторів, який буде оптимізувати цей закон», —  заявив Остап Семерак.

Він додав, що нині є чимало сигналів про те, що чиновники різного рівня використовують прогалини закону, для того щоб залишитися на державній службі.

Міністр Кабінету Міністрів також поінформував журналістів про те, що рішення про призначення бізнес-омбудсмана буде прийнято найближчими двомв тижнями. 

Василь Лазоришинець: торги блокуються  навмисне

ЛІКИ. Загальна сума торгів, оголошених Міністерством охорони здоров’я — 722,9 мільйона гривень. Загалом акцептовано тендерних пропозицій на суму 1 мільярд 415 мільйонів гривень, повідомив журналістам в.о. міністра охорони здоров’я Василь Лазоришинець. «Нині, на жаль, в Антимонопольному комітеті через скарги заблоковано торгів на 37 мільйонів (доросла онкологія та репродуктивна медицина). Ми маємо 42 скарги. Нагадаю, що торік не було жодної, позаторік — 4. Торги спеціально блокуються», — наголосив він.

Окреме питання — використання вакцини БЦЖ. Ухвалені зміни до закону про лікарські засоби розблокували використання понад 509 тисяч доз препарату, що дає змогу забезпечити всю країну вакциною БЦЖ на півроку, повідомив керівник міністерства. Крім того, наприкінці жовтня Мінздоров’я закупило й отримало 100% препарату для лікування інгібіторних форм гемофілії у дітей. Йдеться про забезпечення невідкладною допомогою при складних формах гемофілії в маленьких пацієнтів. За словами Василя Лазоришинця, препарат уже фактично розвезли по регіонах, велику його частину отримав ОХМАТДИТ, де таких недужих найбільше.

Василь Лазоришинець нагадав, що, зважаючи на складну економічну ситуацію та проблеми з держзакупівлями ліків і вакцин, МОЗ звернулося по допомогу до всіх посольств, Глобального Фонду, ВООЗ тощо. Загалом розмір гуманітарної допомоги, яку надали уряди різних країн та міжнародні організації, становить понад 34 мільйони доларів. Серед країн, які напряму або через ВООЗ допомогли Україні, — Канада, Грузія, США, Словаччина, Ізраїль.  Зокрема наприкінці вересня Україна отримала перший транш допомоги від ВООЗ на суму 2,4 мільйона гривень, що дасть змогу забезпечити потреби 170 тисяч пацієнтів упродовж трьох місяців. Крім того, ВООЗ надала 300 тисяч доз імунобіологічного препарату анатоксину правцевого. Одну його частину отримали Київ та сім областей, іншу передали до Міноборони, МВС, СБУ та Державної прикордонної служби.

Керівник міністерства наголосив, що деякі програми, зокрема забезпечення недужих на ниркову недостатність витратними  матеріалами для гемодіалізу, реалізуються за кошти місцевих бюджетів. Водночас із резервного фонду уряд виділив понад 10 мільйонів гривень на гемодіаліз для Дніпропетровської, Харківської, Чернігівської областей та Києва. Це дасть змогу впродовж півроку проводити цю процедуру 135 пацієнтам. Так вирішили, аби забезпечити тимчасово переміщених осіб та зняти додаткове навантаження з місцевих бюджетів.

Людмила Денісова: база даних переміщених осіб є захищеною

СОЦПОЛІТИКА. Станом на 7 листопада уже розміщено 169 250 сімей, а це 452 952 особи. Однак насправді їх більше, адже дехто з переселенців вирішує свої проблеми самостійно. Як повідомила міністр соціальної політики Людмила Денісова, уряд задля отримання інформації, необхідної для допомоги переселенцям, зокрема для надання їм грошової допомоги на оплату оренди житла і житлово-комунальних послуг, постановою №509 запровадив облік та Єдину інформаційну базу даних внутрішньо переміщених осіб. Затверджено форму, порядок обліку, видачу довідки, а також створено єдину інформаційну базу. Міністр зауважила, що нині не всі переселенці стають на облік, бо переймаються, що дані про людину поширюватимуться в Інтернеті. Насправді ж, пояснила вона, ця база є захищеною, тому підстав для хвилювання немає.

Переселенці, щоб стати на облік, можуть звернутися або до структур управління соцзахисту за місцем нинішнього розміщення, або, наприклад, до уповноваженого регіонального Міжвідомчого координаційного штабу на київському залізничному вокзалі, або за місцем постійного перебування — в санаторіях тощо. Для реєстрації та отримання довідки (вона видається безкоштовно) потрібен паспорт чи інший документ, який посвідчує особу. Якщо ж документи втрачені, можна звернутися до територіального підрозділу міграційної служби і в одноденний термін отримати тимчасове посвідчення, а потім поновлювати документи. І такі випадки вже є.

Міністр поінформувала, що допомога на оплату оренди помешкання і житлово-комунальних послуг переселенцям призначається не більш як на 6 місяців із дня звернення, і виплачується там, де людина стоїть на обліку. Її розмір становить 884 гривні для непрацездатних, тобто пенсіонерів чи дітей. Для працездатних — 442 гривні. Розмір цієї допомоги не оподатковується і не враховується в сукупному доході для призначення інших виплат, наприклад, на житлово-комунальну субсидію. Сім’я, яка не винаймає житло, а мешкає у родичів, також може отримати цю допомогу.

Якщо непрацездатні отримуватимуть півроку по 884 гривні щомісяця, то для працездатних є певні умови. Перші 2 місяці їм сплачується по 442 гривні. Якщо людина знайшла роботу — надалі отримуватиме таку саму суму. А якщо не працевлаштувалась — самостійно чи за допомогою державного центру зайнятості — наступні два місяці їй сплачується 50% цієї суми. Але коли, наприклад, на третій місяць людина знайшла роботу (тоді одразу будуть за неї заплачені страхові внески і органи соцзахисту отримають цю інформацію), то всю допомогу людині буде повернуто в повному обсязі. Якщо ж вона не працевлаштувалась протягом 4 місяців, то на 5—6 місяць взагалі не отримуватиме цю допомогу. Однак це стосується тільки тих, хто може і повинен працевлаштуватися, і не стосується батьків, які доглядають за дитиною до трьох років, чи тих, хто доглядає за інвалідом.

За словами Людмили Денісової, вже 78,5 тисячі сімей переселенців стали на облік і звернулися по грошову допомогу.

Юрій Колупайло: cередні втрати в тепломережах становлять 13% при допустимих 18%

ЕНЕРГЕТИКА. «Є нормативи втрат у тепломережах, але в середньому вони відповідають існуючим вимогам. Але  є деякі теплогенеруючі підприємства, наприклад, у Кривому Розі, де цей показник сягає 43%», — заявив під час брифінгу в Клубі Кабінету Міністрів  т.в.о. заступника голови правління НАК «Нафтогаз України» Юрій Колупайло.

«Чим більше втрат, тим більша заборгованість цих компаній перед «Нафтогазом», — додав він. Загалом ситуація з тепломережами в Україні нормальна.

Проте з огляду на сприятливу погоду в Україні використання газу перевищує добовий ліміт. «Ми перебираємо ліміти газу, особливо в промисловості. Так, на добу ми споживаємо 112 мільйонів  кубометрів газу, для цього температурного режиму — це багато», — заявив Юрій Колупайло.

Щодо забезпечення опаленням населення, то, за його словами, керівники обласних адміністрацій рапортують, що по всіх областях забезпечено подачу опалення в будинки і бюджетні установи. Якщо десь немає його, то лише  з технічних причин.

Крім того, він повідомив, що Україна отримує нині за реверсом близько 30 мільйонів кубометрів газу на добу. До того ж, як сказав Юрій Колупайло, минулого тижня вдалося вийти на рекордний показник реверсу через Словаччину. «Ми отримали із Словаччини рекордні обсяги реверсу — 30,9 мільйона куб. м блакитного палива при планових 27 мільйонах кубометрів, що вдалося забезпечити завдяки вдосконаленню системи подачі газу. Крім словацького напрямку, Україна також отримує газ із Польщі.

Сергій Бочковський: перша партія німецьких модульних будинків для переселенців із зони АТО уже у дорозі в Україну

ЗАХИСТ. У цілодобовому режимі працює оперативна група міжвідомчого координаційного штабу з питань, пов’язаних із соціальним забезпеченням громадян України, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення АТО. Якщо людина планує тимчасово покинути небезпечну для проживання місцевість, то їй варто лише набрати всім відомий номер 101, повідомити область, куди є бажання переїхати. Потім спеціаліст Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС) розповість, як дістатися до місця призначення. Зауважу, переїзд безкоштовний.

— Це і є, власне, механізм взаємодії нашої служби з громадянами, — наголосив голова ДСНС Сергій Бочковський. — Прагнучи допомогти людям, які змушені змінити місце проживання у зв’язку з тимчасовою окупацією на сході країни, ми працюємо в режимі Callback — зворотного виклику. Всі дзвінки, які надходять на телефон ДСНС, фіксуються. Далі з абонентом, який телефонував, знову зв’язуються наші працівники.

За словами голови ДСНС, на вокзалах низки міст людину зустрінуть представники регіонального управління. Як діяти далі, вони знають. Переміщену особу поселяють, надають необхідну допомогу, інформують про виплати. У разі виникнення проблем із житлом варто знову звернутися до регіонального представництва чи зателефонувати, і питання розглянуть. Нині резерв житлової площі є, запевнив посадовець. Крім того, визначено ще 1076 об’єктів різних форм власності для розміщення 15 122 осіб.

Холодна пора змусила переглянути умови перебування окремих сімей. Зрозуміло, що під тимчасове поселення з літа використовували і не пристосоване для холодів житло. Тепер і цю проблему буде безболісно розв’язано. Поза тим голова ДСНС розповів про житлові перспективи для тимчасово переміщених осіб. Уряд Німеччини відгукнувся на проблему і запропонував допомогу у вигляді модульних будиночків. Перша партія їх уже у дорозі в Україну. Кошти на монтаж також надають німці. Доставлять їх до Харкова. Саме Харківщина першою із шести знайшла і вже надала під забудову один гектар землі. Орієнтовно новосілля чотирьох тисяч переміщених українців планується на 20 грудня. 

Матеріали підготували: Оксана ГОЛОВКО,  Тетяна МОІСЕЄВА, Віталій ЧЕПІЖКО, Інна КОСЯНЧУК, Ольга ПРОКОПЕНКО,"Урядовий кур'єр"