В умовах російської агресії на Донбасі та анексії Криму Україна особливо цінує підтримку та допомогу США і НАТО у посиленні обороноздатності. Це під час зустрічі з Командувачем збройних сил США в Європі, Головнокомандувачем об’єднаних збройних сил НАТО в Європі генералом Філіпом Брідлавом заявив Президент України Петро Порошенко, повідомляє прес-служба глави держави.

Співрозмовники обговорили ситуацію в Україні та перспективи співпраці.

Петро Порошенко поінформував Філіпа Брідлава про поточну ситуацію на Донбасі й наголосив, що Україна дотримується мінських домовленостей і наполягає, щоб їх чітко виконували всі сторони, причетні до врегулювання конфлікту.

Президент вважає ефективними спільні тренування українських і американських військових, зокрема на Яворівському полігоні. Він повідомив, що Україна зацікавлена у розширенні програми спільних навчань, оскільки це дасть змогу підняти рівень підготовки української армії до найвищих сучасних стандартів.

«У нас налагоджена ефективна військово-технічна співпраця, і ми маємо хороші перспективи для кооперації у питанні військових навчань», — зазначив Президент.

Філіп Брідлав також задоволений тим, як тривають спільні українсько-американські навчання. «Інформація, яку я отримую, свідчить, що навчання проходять дуже добре, військові тренуються та виконують завдання на високому рівні», — зазначив він.

Генерал переконаний, що необхідно продовжувати реформувати Міноборони України, проте визнав, що важко проводити реформи, коли триває війна. «Ми підтримуємо і підтримуватимемо вас і надалі», — запевнив він.

Під час свого перебування в Києві Філіп Брідлав зустрівся також із Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком, повідомляє прес-служба глави уряду. В ході бесіди Арсеній Яценюк наголосив, що «Росія становить загрозу як для України, так і для всього вільного світу, всього світового порядку, безпеки та бізнес-стабільності».

«Заради досягнення наших спільних цілей нам треба залишатися об’єднаними, зробити все, щоб змусити Росію заплатити ціну, і не дозволити нікому в світі переходити червону лінію та порушувати міжнародне право», — наголосив Прем’єр-міністр.

Арсеній Яценюк зазначив, що Філіп Брідлав — великий друг українського народу. «Ми дуже цінуємо вашу підтримку в тому, аби зробити Збройні сили та Національну гвардію України більш потужними, такими, що відповідають найвищим військовим стандартам», — наголосив він.

На зустрічі обговорювали також перебіг спільних українсько-американських військових навчань у межах місії Fearless Guardian-2015. Філіп Брідлав повідомив про свої плани відвідати Міжнародний центр миротворчості та безпеки Західного оперативного командування Сухопутних військ ЗСУ в Яворові, де проходять тренування. Український Прем’єр та Головнокомандувач збройних сил НАТО в Європі обговорили реформи національних Збройних сил, забезпечення їхньої сумісності та відповідності стандартам НАТО.