У ході робочого візиту до Брюсселя міністр екології та природних ресурсів Олег Проскуряков як уповноважена особа уряду підписав Імплементаційну угоду між Кабінетом Міністрів та Організацією НАТО з підтримки (ОНП) про перезахоронення радіоактивних відходів, що утворилися внаслідок виконання військових програм.

«Цей документ створює механізм, який дасть змогу Україні розв’язати проблеми зберігання та ліквідації сховищ радіоактивних відходів за допомогою країн-членів НАТО. Створює правові підстави для здійснення цілого комплексу заходів із реабілітації колишніх територій військового призначення та перепоховання радіоактивних відходів, що утворилися внаслідок здійснення військових програм колишнього СРСР», — окреслив мету угоди Олег Проскуряков.

Проект розраховано на чотири роки. Його основний пріоритет — знешкодження радіоактивних відходів в Україні. Цю процедуру здійснюватимуть на дев’яти військових об’єктах, повідомляє прес-служба Міністерства екології та природних ресурсів. Радіоактивні відходи вилучатимуть і вивозитимуть у безпечні місця.

Також зазначена угода — перший крок у механізмі реалізації проектів щодо утилізації й інших типів військових відходів у рамках спільних програм з НАТО.

Очищення від отрути — процес складний і тривалий. Фото з сайту topwar.ru

«Співпраця між Україною і НАТО має значні перспективи і позитивну динаміку. Вона має прикладний характер і дає змогу вирішувати конкретні завдання, що стоять перед Україною та країнами-членами НАТО в організації цілісної безпеки в Європі, невід’ємною складовою якої є екологічна безпека», — резюмував Олег Проскуряков.

Міністерство екології та природних ресурсів в особі Державного агентства з управління зоною відчуження нестиме відповідальність за виконання Імплементаційної угоди та управління проектами з боку української сторони. З боку НАТО управління проектами, які виконуватимуться в рамках Імплементаційної угоди, заплановано покласти на Федеративну Республіку Німеччина, як на провідну державу з її реалізації.

Того самого дня у Брюсселі український урядовець зустрівся з Генеральним директором Агентства НАТО з питань підтримки (АНП) Майклом Дж. Лайденом. Співрозмовники привітали один одного із завершенням підготовчого етапу до започаткування принципово нового проекту в сфері поводження з радіоактивними відходами в Україні.

Дж. Лайден відзначив, що цей проект — унікальний та політично привабливий для обох сторін, оскільки робота в його рамках охоплюватиме нові сфери практичного співробітництва України й НАТО: питання безпечного поводження з радіоактивними матеріалами та охорони навколишнього середовища.

Міністр висловив упевненість щодо вчасної ратифікації Угоди Верховною Радою та успішною реалізацією проекту: «Україна готова до співпраці з АНП стосовно започаткування нових проектів за напрямом охорони  навколишнього середовища, безпеки цивільного населення, безпечного поводження з хімічними та радіоактивними відходами».