В  наших гаманцях і кишенях і так немало пластику, яким ми користуємося, знімаючи гроші в банках, пред’являючи їх для бонусів і знижок у магазинах, аптеках, на автозаправках тощо. А нині, точніше, з травня минулого року, в столиці почали видавати «Картки киянина»: з вигляду такий же шматок пластику.  Зареєстровано за проектом впровадження «Картки киянина» 315 тисяч пільговиків, а до кінця року КМДА планує орієнтовно зареєструвати 425 тисяч. Однак люди, отримавши таку картку, не без скепсису цікавляться: навіщо вона потрібна? Чи буде вона зручною для інвалідів, приміром, сліпих, візочників та лежачих?

Видали  повний комплект

Я теж як людина, що має право на пільги, отримала поштою повідомлення від місцевого управління соцзахисту про те, що маю оформити «Картку киянина». Зібрала копії вказаних у повідомленні документів, віддала їх на оформлення картки — і через місяць її отримала. В «комплект» входять сама багатофункціональна електронна пластикова картка з моїм прізвищем і фото, пін-код і аркуш А4 з інформацією про банк «Хрещатик» з переліком адрес банкоматів, а також банківських операцій, які можна здійснювати за допомогою цієї картки.

Ще мені урочисто повідомили, що відтепер з «Карткою киянина» я маю право на безкоштовний проїзд у метро (хоч його за своєю пільговою категорією і так маю вже давно). А ще додали, що той пін-код з «комплекту» мені не потрібен, користуватися ним не буду, бо ж працюю (цікаво, навіщо тоді його видавали?). А щодо інших відомостей про функції картки — читайте, мовляв, на стенді оголошень.

Пояснюю, що через дуже поганий зір такі як я фізично не можуть прочитати цю інформацію. На що почула: наша справа — лише видати картку, а далі — то ваші проблеми…

Підкажіть: як пройти у метро за «Карткою киянина»? Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

У нас на вас  немає часу

Не можуть прочитати інформацію на стенді не лише незрячі, а й, наприклад, старенькі люди, котрим важко і незручно шукати й вичитувати дрібний текст. А в ньому дуже потрібна їм інформація, наприклад, адреси соціальних аптек, телефони — їх же треба записати. Подібні скарги щодо інформування я чую від багатьох людей з вадами зору. Та й не лише від них.

По пояснення, чому так недбало підходять до інформування отримувачів «Картки киянина», я звернулася до начальника управління праці та соціального захисту населення Дніпровського району Києва (власне, де й отримувала картку) Олександра Гуцола.

— У нас немає фінансової можливості, аби кожну особу, якій видають «Картку киянина», забезпечувати інформаційним додатком, — пояснив він. — Нам на це кошти не виділяють. Розповідати кожному про функції картки теж немає часу, адже за день наші працівники приймають майже 500 громадян, яким оформляють і видають «Картку киянина». Ми лише технічні виконавці у впровадженні цього проекту. Принаймні інформацію можна отримати за телефонами «гарячої лінії» та з Інтернету...

ПРАКТИЧНИЙ ДОСВІД 

Як це працює

В аптеці.  В Інтернеті я знайшла інформацію про районні аптеки мережі «Фармація», які за «Карткою киянина» надають знижки на ліки. Не раз чула скарги від пенсіонерів, що ціни на медикаменти зі знижкою за «Карткою киянина» вищі, ніж ціни на ці самі ліки без знижки в інших аптеках. Отже, обрала конкретний препарат із тих, які потрібні багатьом. Мене цікавила но-шпа (100 таблеток). Перед тим, як заглянути до «Фармації», зайшла в кілька інших аптек. Ціна на но-шпу без знижок коливалася від 67 до 71 гривні. У «Фармації» ж — без знижок 70 гривень 32 копійки, а за «Карткою киянина» — 60 гривень 24 копійки. Виходить, якщо з «Карткою», то справді вигідніше.

В метро.  Пройти з «Карткою киянина» в метро було нескладно. На турнікеті є спеціальний квадратик, до якого прикладається картка, причому будь-якою стороною, і після сигналу можна проходити. Хоч для повністю незрячих людей незручно шукати місце, куди прикласти картку, тож вони не зможуть обійтися без допомоги.

За словами працівників метрополітену, безкоштовний проїзд, передбачений «Карткою киянина», можна здійснювати протягом дня необмежену кількість кожні 15 хвилин. Також вони кажуть, що дедалі більше киян користуються цією карткою замість надання посвідчень.

Але вже є випадки, коли люди, які не мають пільг, беруть у родичів або знайомих «Картку киянина» і намагаються безплатно проїхати в метро. Таких «зайців» не завжди вдається виловити, але періодично здійснюються перевірки користувачів карток, і якщо в людини чужа картка, її вилучають і повертають до департаменту соцполітики.

Пін-код не зайвий!

Як з’ясувалося, якщо активувати пін-код, то на «Картку киянина» можна отримувати соціальні виплати. Хоч і запевняли мене під час видачі картки, що пін-код не знадобиться, я його активувала, бо маю право на соцвиплати, які, за моїм бажанням, можуть на неї надходити. Розумію, працівникам управлінь соцзахисту важко обслуговувати велику кількість людей і немає часу на надання інформації, але їм варто хоча б не дезінформувати людей щодо їхніх прав.

БЛІЦ-ІНТЕРВ’Ю

Ірина СТАРУК, 
заступник директора департаменту 
соціальної політики КМДА

Розповісти про переваги «Картки киянина» «Урядовому кур’єру» погодилася заступник директора департаменту соціальної політики КМДА Ірина СТАРУК.

— Ірино Андріївно, хто має право отримати «Картку киянина»?

— Категорії таких громадян визначено цільовою програмою «Турбота. Назустріч киянам» на 2011–2015 роки. Це всі, хто має від держави будь-які пільги й отримує від КМДА соціальні грошові виплати до державних та релігійних свят і подій. Серед них пенсіонери, інваліди, непрацюючі особи, які доглядають за дітьми-інвалідами, особи, котрі не мають права на пенсію, батьки багатодітних сімей, соціальні працівники, чорнобильці, афганці та інші.

— Які функції нині має картка?    

— Її користувачі можуть безкоштовно відкривати в банку «Хрещатик» соціальний поточний рахунок, на який зараховуватиметься пенсія, соціальна допомога, дотація, виплати КМДА тощо. При цьому користувач картки має додатковий дохід — 12,5% річних на залишок коштів на цьому рахунку. Можна знімати готівку без жодних комісій у банкоматно-термінальній мережі банку «Хрещатик» та банків-партнерів.

З травня цього року в мережі КП «Фармація» стартував соціальний пакет («соціальні аптеки» — по одній аптеці в кожному районі). Тут всі лікарські препарати за «Карткою киянина» видають за цінами, на 10–40% нижчими від роздрібних цін у цій мережі аптек. У 60 інших аптеках мережі «Фармація» також продають 100 найменувань лікарських засобів зі знижкою 25–30%. З їх переліку за «Карткою киянина» можна раз на місяць придбати зі знижкою до двох упаковок безрецептурних ліків. Рецептурні ж препарати відпускаються в кількості, зазначеній лікарем у рецепті.

А ще за «Карткою киянина» можна відвідувати київський зоопарк, купуючи квитки за 25 гривень, тоді як звичайна ціна — 40 гривень.

— А як щодо знижок у магазинах?

— З липня цього року між департаментами промисловості та розвитку підприємництва, департаментом соцполітики і деякими супермаркетами укладено договори про співпрацю, що передбачають знижки користувачам «Картки киянина».

У супермаркеті «Білла», наприклад, за «Карткою киянина» надається знижка до 7% від вартості товару (крім акційних, товарів торгової марки Clever, алкогольних та тютюнових виробів). Знижки діють від моменту відкриття супермаркету до 12-00 у понеділок, вівторок та середу. Така ж 7-відсоткова знижка діє і у «Вест-Лайні» з 8-ї до 12-ї години. А «Новус» за пред’явленням «Картки киянина» видає безкоштовно накопичувальну бонусну картку, на яку під час купівель зараховують бонус розміром 3% від вартості придбаного товару.

Кияни, котрі мають таку картку, можуть отримувати знижки у всіх зазначених супермаркетах, незалежно від того, в яких районах вони розташовані.

— Чи всі отримувачі «Картки киянина» мають право на безплатний проїзд у міському комунальному транспорті?

— Не всі. Таке право визначається для окремих категорій громадян нормативно-правовими актами України та рішенням Київської міськради. Не мають права на безоплатний проїзд такі отримувачі «Картки киянина»: працездатні особи і діти після 16 років, які одержують державну соціальну допомогу або компенсацію чи пенсійні виплати; вдови осіб, які мають особливі заслуги перед батьківщиною, якщо вони працездатного віку; особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та мають статус ІІ категорії — потерпілі; дружини (чоловіки) померлого громадянина внаслідок Чорнобильської катастрофи. Для цих категорій «Картка киянина» виконує функцію проїзного квитка із зазначеною кількістю поїздок. Для проїзду в метро їм потрібно записати поїздки на «Картку киянина» в касах станцій, оплативши їх згідно з чинним тарифом.

Решта користувачів картки можуть безоплатно їздити поки що у метро та в швидкісному трамваї. Найближчим часом пільговий проїзд для них планують запровадити у міській електричці, а згодом і в іншому міському комунальному транспорті.

Від редакції. Цілі впровадження соціальних карток різні. Це і підвищення ефективності використання бюджетних коштів — що важливо для муніципалітетів, і покращення якості соціального обслуговування населення — а це вже має значення для користувачів карток. От тільки у нас ця справа йде з певними перекосами. От, наприклад, зараз, з’ясувалося небажання посадовців поінформувати людей про те, де вони можуть використати цей «соціальний пластик», бо їм на таке інформування грошей не дали. Чи можна байдужість назвати поліпшенням соціального обслуговування населення? Погодьтесь, що ні. Як то кажуть, сама ідея картки хороша, а ось на «оформлення» столичним посадовцям ще варто звернути увагу. Тоді кияни справді повірять, що для них робиться щось хороше. Інакше — скепсис не зникне…