Зі схожою зав’язкою розпочалися два матчі-відповіді 1/8 фіналу Ліги чемпіонів другого ігрового дня. У Мюнхені на третій хвилині залишився в меншості донецький «Шахтар», у Лондоні на 32-й  — без лідера Златана Ібрагімовича парижани. Звісно,  порівняння досить умовне, бо надалі сюжетні лінії кардинально розійшлися. «Баварія» вже на четвертій хвилині реалізувала пенальті, а на «Стемфорд Брідж» глядачі побачили перші голи майже під завісу другого тайму. Однак підопічні Лорана Блана змогли проявити характер і йдуть далі, а підопічні Мірчі Луческу свій характер залишили вдома і програли, встановивши кілька антирекордів.

Ганебна поразка 0:7 від «Баварії»  найприкріша  і для Мірчі Луческу за всю його кар’єру. Про це сам головний тренер гірників заявив в ефірі одного з телеканалів.

«Я боявся одного, і це якраз сталося: пенальті або вилучення у перші 10 хвилин. У такій ситуації на полі повинні бути бійці. На жаль, їх не виявилося. Ми програвали всі єдиноборства, показали безхарактерність, — сказав він. — У перерві попереджав гравців, що зрівняти рахунок буде дуже складно, але потрібно боротися за свій імідж, за імідж команди. На жаль, не вийшло». За словами тренера, травми зазнав Даріо Срна, і поки його випускали на поле, «Шахтар»  пропустив ще один гол. «А потім уже команди на полі не було. Те, як ми пропускали після контратак, просто неймовірно. Не можна у чисельній меншості так розкриватися й отримувати такі моменти біля власних воріт. Для мене це найганебніша поразка у кар’єрі», — цитує румунського фахівця сайт Террикон.

На шляху до фіналу в Берліні «Баварія» здатна й на більше. Фото з сайту kor.ill.in.ua

І як  тут не процитувати  наставника «Парі-Сен-Жермен» Лорана Блана, який зазначив:  «Видалення ми, звичайно, не планували. Але амбіцій у нас менше не стало, і ми довели це своєю грою після перерви. У перерві я дуже здивувався, наскільки спокійна моя команда, попри те, що вона в меншості. Ми перебували в невигідному становищі, але я відчував, що футболісти горять бажанням продовжувати грати  і зробити все для завоювання путівки до чвертьфіналу. Нам довелося внести невеликі корективи, але все одно я знав, що мої гравці готові викластися максимально».

Отож четверо чвертьфіналістів нинішнього розіграшу Ліги чемпіонів відомі. Окрім  «Баварії» та ПСЖ, це  мадридський «Реал» і португальський «Порту». Вони по-різному  подолали 1/8 — хтось узяв силою, хтось морально-вольовими якостями, але всі однаково спраглі дійти до фіналу в Берліні.  Наступного тижня їхнього полку ще прибуде, однак наших там уже не буде…

ТАБЛО «УК»

Баварія — Шахтар — 7:0   

Голи: Мюллер (4, 59), Боатенг (34), Рібері (49),

Бадштубер (63), Левандовськи (75), Гьотце (88)  

Челсі — ПСЖ — 2:2           

Голи: Кехілл (81),  Азар (96) — Давід Луїс (86),

Тьяго Сілва (114)

Порту — Базель — 4:0       

Голи: Я. Браїмі (14), Еррера (47),

Каземіро (56), Абубакар (76)

Реал — Шальке — 3:4        

Голи: Роналду (25, 45), Бензема (54) — Фукс (20),

Хунтелаар (40), Сане (57), Хунтелаар (84) 

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»