У Центрі сучасного мистецтва М17 відбулася виставка сучасного живопису MARTS OPEN ART FAIR 2015 і арт-ярмарок. Шкода, що проект тривав лише два дні. Погодні умови дещо завадили організаторам виставки-ярмарку здійснити заплановане — показати живописні твори не лише в залах, а й просто неба.

Попри все, проект вдався різноманітним і відкритим. До речі, саме відкритість була чи не найголовнішим його меседжем.

— Цього року ми намагаємося сформулювати і закласти основи концепції Open art — Відкритого мистецтва, яке має нести в собі загальну доступність ознайомлення, сприйняття і формування індивідуальної мистецької колекції з найкращих зразків сучасного мистецтва всіма зацікавленими особами. MARTS ART PROJECT пропагує гуманістичний підхід до бачення тріади мистецтво — особистість—культура, передбачає максимально відкритий доступ до мистецтва з наданням широких можливостей вибору і водночас розвиває самостійність того, хто воліє наблизитись до прекрасного і вічного, — пояснила куратор проекту Юлія Гейко.

Представлені на виставці твори відволікали відвідувачів від сірих буднів

Так, наблизитися до представлених творів можна було доволі тісно: киянам випала можливість добре провести вихідні в компанії з художниками з різних куточків країни, їхніми творами, мистецтвознавцями, а також за бажання придбати картину. Одне із завдань виставки — забезпечити контакт між митцем і покупцем. Тим паче, що експозиція виявилася доволі багатогранною: перед шанувальниками мистецтва постали картини різних жанрів, технік, цінових категорій. Під одним дахом опинилися живописні твори від класичного напряму до contemporary art. Відвідувачі ознайомилися і з різними живописними школами. Наприклад реалістичністю привернула увагу творчість художниці Каріни Волошко, основана на харківській школі малярства. Зі слів мистецтвознавця Марини Пономаренко, представлена робота художниці «Дзеркало душі» змінює сталі уявлення про композицію портретних творів. Пейзажі, натюрморти, абстракція відволікали відвідувачів від сірих буднів і відводили у простори краси і барв. Творів на злободенні теми майже не було. Хіба що серія картин художника Юрія Зубріна «Лялька» (одна з яких стала постером виставки), виписана на соціальному полотні. З його творів на вас дивляться милі дівчата — надто подібні між собою, з великими блакитними й порожніми очима, а все тому, що вони — ляльки — портретні образи сучасних людей, які майже не належать собі в нинішньому суспільстві. Завдяки зображенню типових, а не унікальних рис Зубрін показав сучасника. Таким чином митець апелює до глядачів, щоб ті уникали перетворення свого життя на штучну дію, а себе — на ляльок. Доповнили експозицію і твори з виставки MARTS UNFRAMED, що відбулася в серпні 2014-го. Щоправда, перед відвідувачами постали не всі картини торішнього проекту (тоді їх було понад 100) і не найцікавіші.

До речі, організатори MARTS ART PROJECT планують цієї осені представити новий арт-проект, тож познайомитися з українськими молодими художниками ще буде нагода.

Дарина ФІАЛКО 
для «Урядового кур’єра»