Ми не хочемо вашого сиру і цукерок, труб і двигунів, тепловозів  і літаків. Однак нам подобається тримати вас на короткому повідку імпорту. Дарма що левову частку того, що ви  просто змушені  брати, становить найдорожчий у Європі газ. Ми добре розуміємо, що асоціація  України з Євросоюзом не становить  реальної економічної загрози, а зону вільної торгівлі країн СНД не можна скасувати постановою Держдуми. Однак ми змушені з усіх трибун говорити, що зближення України з ЄС — це погано, інакше  постане запитання від наших громадян: якщо там так перспективно, то чому ми не там?

Приблизно так  мав би розпочинатися п’ятнадцятихвилинний ролик в ефірі російського центрального державного каналу, якби  він мав на меті розказати правду, а не клеївся як щира пропаганда для внутрішнього користування. Епатажний ведучий, що добре заробляв колись і на українському телебаченні, назвав відмову від російських ринків евтаназією, не залишивши нам вибору під час встановлення зустрічного діагнозу. Отож  нав’язливе бажання  видавати бажане за дійсне  один  з найцікавіших розділів медицини психіатрія класифікує як манію. Втім,  манія — це не надто влучне слово. Манія — хворобливий стан психіки, для якого характерне зосередження свідомості й почуттів на якійсь одній ідеї.  Параноя  ж характеризується виникненням логічно збудованої системи поведінки, яка заснована на стійких ідеях. Вона може бути не лише особиста, а й колективна.

А колектив, як знаємо, то великий чоловік. Якщо він вірить, що кредити російських банків, які через недбайливість  власних менеджерів у філіях сусідньої держави змушені просити про допомогу, а  щоб зберегти обличчя, придумали байку про неминучий дефолт і месію-відсоток, — це не що інше, як  щедрість загадкової російської душі, то й нехай. Не треба його розчаровувати заздалегідь. 

Градус емоцій неминуче спаде після того, як факт підписання Угоди про асоціацію і про всеосяжну зону вільної торгівлі з ЄС стане доконаним. Ринок сам відсіє зерно від полови, а найкращою агітацією стануть не «братські», а справжні інвестиції.Найкраще про це сказав очільник українського зовнішньополітичного відомства, коментуючи заяви одного дійсного члена Російської академії наук і за сумісництвом радника російського президента. Київ очікує поліпшення відносин із Кремлем після підписання угоди. А те, що відбувається зараз, — сентименти, які, на жаль, переважають над раціональністю.