Німеччина, Бразилія, Аргентина і Нідерланди — ось четвірка учасників, які успішно зіграли по п’ять матчів на чемпіонаті світу. За перебігом подій у чвертьфінальних протистояннях можна зробити лише один висновок: і європейці, і латиноамериканці гідні  пройти всю дистанцію. А на запитання, якою буде пара фіналістів, сьогодні є принаймні чотири відповіді. Й ще один висновок, який можна  зробити по закінченні проміжного етапу:  мундіаль  уже подивував  грою  голкіперів.

Як зазначив відомий український фахівець  Юрій Бакалов: «Воротарі — це окрема тема для обговорення, феномен нинішнього мундіалю. Багато команд зіткнулися із проблемами гравців центральної зони, особливо захисниками. Така ситуація у всьому світовому футболі. На цій першості було дуже багато помилок саме в цій зоні, тому й створювалося настільки багато моментів. Не дивно, що за такої гри на першу роль виходять воротарі, у них дуже багато можливостей показати свої найкращі якості. Позитив: уже відкрили чимало нових цікавих стражів воріт».

Розгляньмо хоч би останній епізод чвертьфіналів. Стратег Луї ван Гал на останніх секундах овертаймів у матчі Нідерланди — Коста-Рика  зняв Сіллессена і  випустив іншого воротаря Тіма Крула, який і став героєм одинадцятиметрової лотереї. Воротар щоразу вгадував кут, а двічі зумів дотягнутися до м’яча — після спроб Руїса й Уреньї. Голландці свої спроби реалізували спокійно, отримавши перепустку у півфінальний раунд.

Тепер помаранчеві  позмагаються за вихід  у фінал з Аргентиною, яка витримала у чвертьфіналі  справжній бій від «червоних дияволів». Швидкий гол уже на 8 хвилині матчу виявився і єдиним у цьому поєдинку. Аргентина мала ще кілька нагод збільшити рахунок,  найкраща була в Мессі, який зі штрафного з метрів 18 пробив трохи вище за хрестовину воріт. Але не це найголовніша проблема для аргентинців. На 33 хвилині залишив поле Ді Марія, який був двигуном атак збірної Аргентини. Висновок лікарів невтішний: півзахисник мадридського «Реала» пропустить решту першості.

«Ставка» Луї ван Гала Тім Крул став героєм одинадцятиметрової лотереї. Фото з сайту livesport.ru

Ще більшою проблемою для ще одного латиноамериканського півфіналіста   стала прикра і серйозна травма Неймара.  Лідер і кращий бомбардир  «пентакампеонів» зазнав перелому хребця і на нинішньому чемпіонаті більше не зіграє.

А першим і, зазначимо, доволі прогнозованим  півфіналістом стала бундесмашина. Показавши прагматичний футбол, німці у чвертьфіналі здолали кривдника збірної України у  плей-оф-відборі  збірну Франції з мінімальним рахунком 1:0.  А всі моменти, що були біля воріт Німеччини, нейтралізував Нойєр. Удари Бензема та Вальбуена Нойєр витягував після чудових сейвів. Хоч голкіпер збірної Німеччини,  звісно,  не відкриття цього турніру — його надійність доконаний факт.

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»

ТАБЛО «УК»

Чемпіонат світу-2014

1/4 фіналу

Франція — Німеччина — 0:1

Гол: Хуммельс (13)

Бразилія — Колумбія — 2:1

Голи:  Тіяго Сілва (7), Луїс (69) — Родрігес (80 пен)

Аргентина — Бельгія — 1:0

Гол: Ігуаїн (8)

Нідерланди — Коста-Рика — 0:0 (по пен. 4:3)   

1/2 фіналу:

9 липня

Бразилія — Німеччина

10 липня

Нідерланди — Аргентина

ДО РЕЧІ

Російський футбол найменш видовищний

Британська газета The Telegraph опублікувала рейтинг усіх 32 команд — учасниць  чемпіонату світу, оцінивши їх за видовищністю гри, рівнем майстерності, а також за масштабом підтримки уболівальників.

 Збірну Колумбії, яка вибула у чвертьфіналі, визнано найвидовищнішою командою чемпіонату. На думку журналістів видання, колумбійці продемонстрували чудовий футбол, їхні  вболівальники були кращими на турнірі, а атакуючий півзахисник Хамес Родрігес, який забив на мундіалі шість м’ячів, показав дивовижний рівень майстерності.

Услід за Колумбією йдуть збірні Чилі та Алжиру (по 21 очку), потім команди Коста-Рики і США (20), далі — футболісти Нідерландів і Франції (19). До слова, збірну Англії (12), яка не зуміла вийти з групи, британське видання поставило на 24 місце, а останнє місце в рейтингу британської газети посіла збірна Росії. Видовищність її гри оцінили в один бал з десяти, активність уболівальників — у два з п’яти, а рівень навичок — у чотири з десяти, повідомляє newsru.com