СКАНДАЛ

У Красному Лучі «колективізували» приватизовані квартири

«Урядовий кур’єр» отримав лист від жителів міста Красний Луч на Луганщині, які просили допомоги «в боротьбі з правовим свавіллям в ОСББ «ЖЕО». Вони розповідали, що в 2006 році підприємець і депутат міської ради вирішив створити об’єднання співвласників багатоквартирного будинку. А потім до свого ОСББ став приєднувати інші будинки, не створюючи в них об’єднань. Нині у «спільноті», яку назвали ОСББ «Житлово-експлуатаційне об’єднання», з півсотні будинків по всьому місту, які не об’єднані спільною прибудинковою територією.

У статуті ОСББ немає навіть натяку на те, що до складу цього формування входить не один, а кілька будинків. Загальні збори співвласників як вищого керівного органу ОСББ виявилися фікцією, а всю безмежну й безконтрольну владу узурпував голова. Кошторис витрат жодного разу не затверджували. З’явилися нові договори на участь в утриманні будинку і прибудинкової території, де закріплено, що тарифи на ці роботи затверджує виконком міської ради без рішення чи обговорення на загальних зборах ОСББ.

Як «збільшити» площу помешкання за 10 днів?

«А в одному з пунктів виконавець послуг — голова ОСББ залишив за собою право вважати, що площа квартир після приватизації, у разі ненадання протягом 10 днів йому (!) з боку мешканця свідоцтва про право власності, вважається на 20% більшою, ніж та, що була до приватизації», — йдеться в листі. І висновок: «За шість років діяльності нашого об’єднання ми зрозуміли одне: ОСББ — пастка для наївних громадян».

Такий лист не можна було залишити без уваги. Коли кореспондент «Урядового кур’єра» зустрілася з представниками ініціативної групи, конфлікт став обростати подробицями.

— Наш будинок перейшов до ОСББ. Кожен із нас написав заяву про входження до ОСББ і з кожним були укладені договори. До договору дали виписку, згідно з якою «постановили затвердити щомісячні платежі за будинком у розмірі 0,57 грн з 1 кв. м загальної площі квартир і нежитлових приміщень», — каже мешканка будинку № 8 по вулиці 8 Березня Світлана Сидоренко. — Це було в 2007 році. А потім раптом «виплило» різночитання у виписці й протоколах загальних зборів. Тобто у виписці один зміст, а в протоколі йдеться, ніби «на загальних зборах було визначено, що тарифи на утримання багатоквартирних будинків на дату прийому-передачі затверджені Краснолуцькою міською радою. І що при зміні розміру тарифів уповноваженим органом Краснолуцької міськради вони обов’язкові для виконання всіма особами й суб’єктами, які використовують приміщення в багатоквартирному житловому комплексі. Завдяки цій фальсифікації наш тариф «виріс» майже вдвічі й становить уже 1,34 коп. за 1 кв. м. Та коли ми почали з головою ОСББ вести листування з цього питання, він заявив, мовляв, демократичним шляхом «встановити тариф» неможливо: це пов’язано з низькою активністю мешканців, які просто не приходять на збори.

Звідси ситуація: у тарифі, який затвердив виконком, враховано 20% ПДВ. І цей тариф поширили на нас, на ОСББ?! І навіть без обговорення!

— Це обурює. Тим паче, що ми бачимо, ця оплата не йде за призначенням, — підкреслює мешканка будинку № 73 по вулиці Шевченка Людмила Михайлова. — Сидимо в павутині й розрусі.

— Водночас, згідно з актом виконаних робіт, який надав голова ОСББ «ЖЕО», в січні (!) цього року виконали побілку дерев. І на цю роботу «списано» кілька сотень гривень, — розповідає про стиль господарювання один із мешканців Олексій Трофимов.

А може, створити асоціацію?

То що ж  це — обман, шахрайство або помилки, нехай грубі, але некористолюбні? Для з’ясування ситуації були запрошені, здавалося б, усі зацікавлені сторони: представники ініціативної групи, голова ОСББ «ЖЕО» Сергій Солдатченко, міський голова Марина Філіппова, начальник Головного управління ЖКГ облдержадміністрації Олександр Голуб. Кожен стояв на своєму.

Сергій Солдатченко скаржиться на брак коштів:

— Я вбачаю головну проблему в тому, щоб порядок затвердження цього тарифу-платежу «пояснив»: чи відповідає він мінімальним нормам? Коли свої тарифи затверджує міськрада, а вони не покривають витрат, то це треба відшкодовувати з місцевого бюджету. А що робити нам в ОСББ, якщо збори не затверджують економічно об∂рунтовані платежі? Який механізм приведення управління будинком за мінімальними нормами?

Марина Філіппова пояснює конфлікт так:

— Такі самі проблеми були, коли ми переходили на індивідуальне опалення квартир, і було багато суперечок. Тепер це передовий досвід. Віддаю перевагу мові цифр. Борг населення з оплати за житло по місту 6 млн 68 тис. грн. Платіжна дисципліна за районним експлуатаційним комітетом 75%. В ОСББ — до 103%. Люди бачать конкретну роботу і платять гроші. Для мене головний показник роботи — ще й скарги громадян. На балансі РЕКу 9 тис. 292 квартири й майже стільки ж (9 тис. 291 кв.) — на балансі всіх ОСББ. Але за РЕКом 151 скарга, а за ОСББ — 57. Зокрема, за ОСББ «ЖЕО», у якого 44 будинки, — 22 скарги. Головне, чого ми хочемо домогтися, — ефективного управління. Якщо жителі воліють, аби будинок передали їм в управління, не бачу перешкод.

Олександр Голуб відразу визначив болючі проблеми й допущені помилки:

— Тут переплутано поняття громадської організації співвласників житла з підприємством, яке надає комунальні послуги. Немає розуміння суті питання. Друга величезна помилка, яку зробили в Красному Лучі: усі тарифи треба обговорювати з мешканцями. І вони мають бути узгоджені.

На думку Олександра Голуба, нині ОСББ «ЖЕО» найправильніше буде назвати «колгоспом». Звідси висновки: потрібно чітко розібратися з питаннями власності. У кожному будинку провести збори: чи хочуть жителі створити ОСББ. Коли будуть створені ОСББ у кожному будинку, Головне управління ЖКГ області рекомендує їм об’єднатися й визначити керуючу компанію з обслуговування, бо цим мають займатися професіонали. Тут може й приватник запропонувати свої послуги на договірних засадах. Крім того, можна створити Асоціацію ОСББ.

Своє слово сказала й прокуратура Красного Луча. У документі за підписом прокурора міста, старшого радника юстиції Л. Іванової міститься вимога: «Рішення виконавчого комітету Краснолуцької міської ради № 435 від 27.10.2011 року про затвердження тарифів на послуги з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій привести у відповідність до вимог законодавства та виключити з переліків у додатках до рішення будинки, які входять до складу об’єднань співвласників багатоквартирного будинку».

Самоорганізація як спосіб виживання

Ось така історія запаморочливого поширення ОСББ як форми обслуговування житлового масиву. Одного ранку краснолучани просто дізналися, що їхні будинки «перейшли» із ЖЕКу до ОСББ «ЖЕО». Дехто ці зміни спочатку сприйняв добровільно і сам написав заяви (як С. Сидоренко та Л. Михайлова), інші — під тиском обставин: коли потрібна була довідка про склад сім’ї, аби забрати дружину з пологового будинку, а без заяви про вступ до ОСББ отримати такий документ неможливо (як О. Трофимов).

Зрозуміло, управляти адміністративним шляхом легше, навіть якщо йдеться про «колективізацію» приватизованого житла. І міська влада поквапилася «озброїти» свого ставленика якомога краще: техніку на баланс передали (тепер лише в цього ОСББ у місті є можливість утримувати дві цілодобово чергові бригади на автомобілях, оснащених усіма необхідними матеріалами), регулярні транші з місцевого бюджету й Держбюджету (на ремонт дахів, заміну ліфта).

Але виявилося, що замало просто змінити назву керуючої компанії з утримання житлового фонду на назву «ОСББ»: картину вже готової парадної звітності здатні зіпсувати жителі облагодіяної території. Майже половина скарг щодо створених різними шляхами об’єднань співвласників багатоквартирних будинків припадає саме на ОСББ «ЖЕО» (22 з 57). Люди вимагають звіту голови. Бажають знати, хто призначив штат співробітників (за різними оцінками від 35 до 50 осіб). Чому відсоток витрат на адміністративний апарат ОСББ майже еквівалентний «ЖЕКівському» відсотку (50 проти 60)? Нарешті, як були витрачені кошти, отримані за тарифом, який не обговорювався й не був затверджений загальними зборами?

Ймовірно, на деякі з цих запитань дадуть відповідь компетентні органи.

За результатами розгляду колективної скарги, міській владі рекомендовано надати організаційну підтримку в проведенні зборів у кожному з 44 будинків ОСББ «ЖЕО», аби мешканці визначилися з формою управління своєю власністю. Надано шанс спробувати почати все заново. Та постає запитання: чи готові мешканці до самоорганізації та самоуправління?

…Нині заяв про вихід зі складу ОСББ «ЖЕО» не надходило.

КОМПЕТЕНТНО

Олександр ГОЛУБ,
начальник Головного управління ЖКГ
Луганської облдержадміністрації:

— Неможливо жоден закон прописати з урахуванням кожного будинку. Закон — це напрямок. Нині ми порушуємо питання перед урядом: тупцювання на одному місці із власністю — не вихід. Хіба мають право міський голова або ЖЕК прийти в будинок, де 100% мешканців — власники житла, і призначати тариф? Але немає морального права й у мешканців будинку, де 100% людей приватизували свої квартири, йти до міської влади, громади й казати: ви нам зобов’язані зробити ремонт.

Роль держави в тому, щоб чітко вибудувати взаємини. І ми пропонуємо це прописати в законодавчій базі. Є будинок, де більша частина квартир приватизовані, — мешканці зобов’язані самоорганізуватися. І тільки якщо в них це не виходить, немає ніякої згоди, а будинок зношений без капремонту, і від цього залежить безпека, тоді міська громада забирає його у свою власність, призначає тарифи й керуючу компанію для обслуговування.