У 81-ті роковини Голодомору 1932—1933 років Президент Петро Порошенко, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк та члени уряду взяли участь у церемонії вшанування пам’яті жертв голодоморів в Україні.

У Національному музеї «Меморіал пам’яті жертв голодоморів в Україні» перші особи держави пройшли скорботною ходою та встановили композиції із зерна перед скульптурою «Гірка пам’ять дитинства». Глави церков України прочитали спільну молитву на вшанування пам’яті жертв голодоморів. Петро Порошенко оголосив загальнонаціональну хвилину мовчання, після якої учасники церемонії встановили запалені лампади до меморіального знака «Свіча пам’яті». Розпочалася Всеукраїнська акція «Запали свічку!» Свічки того дня запалили також і українці по всьому світу.

Цих колосків так бракувало нашим землякам на початку 30-х років ХХ століття... Фото Михайла МAРКIВA

Звертаючись до присутніх, Петро Порошенко зокрема наголосив, що в Україні ніколи б не сталося такої трагедії, як Голодомор, якби вона була незалежною, демократичною державою. «Такі лиха, як геноцид, — це риса лише диктаторських, тоталітарних режимів. В Україні, державі, яка йде європейським шляхом, геноцид не повториться ніколи», — запевнив Президент.

Петро Порошенко зазначив, що Голодомору передували тисячі повстань проти колгоспного рабства, в яких брали участь мільйони українців. «Чому ж така величезна армія не перемогла більшовизму? Розрізненість! Недовіра! Брак єдності! Сьогодні ворог знову намагається роз’єднати нас, пересварити, посіяти поміж нас розбрат та ворожнечу. Сьогодні нам як ніколи потрібна єдність. Вірю, що ми здатні вивчити уроки минулого. Хай не сподіваються знову підкорити Україну — ми стали сильними, ми стали мудрими і дамо відсіч», — цитує слова Петра Порошенка прес-служба Президента.

Парламенти десятків країн визнали Голодомор геноцидом. В 2006 році нарешті очевидне визнала і Верховна Рада. «Мій голос також був серед депутатів, які голосували тоді за цей історичний закон. Я пишаюся цим. Я мав честь голосувати за цей історичний закон», — сказав Президент, звертаючись до людей, що зібралися біля монумента.

За його словами, тепер, уже маючи за плечима досвід вітчизняної війни 2014 року за незалежність із ворогом, який вдерся на нашу землю, ми інакше дивимося і на події тих років. То теж була так само справжня — і так само неоголошена! — війна проти України.

Наш народ має пам’ятати, що кількість жертв у сталінській війні проти українців перевищила загальну кількість жертв Першої світової війни у всіх країнах, які брали в ній участь. Тож Голодомор як геноцид вкарбувався у генетичний код нації, став часткою нашої історичної свідомості.

У церемонії вшанування пам’яті також узяли участь голова Київської міської державної адміністрації Віталій Кличко, керівники органів державної влади та установ, народні депутати, представники дипломатичного корпусу, керівники засобів масової інформації, перший та другий президенти незалежної України Леонід Кравчук і Леонід Кучма.

До слова, того самого дня Петро Порошенко із дружиною поклали квіти до Пам’ятного знака жертвам Голодомору 1932—1933 років біля Михайлівського Золотоверхого собору в Києві.

Глава держави поспілкувався з людьми, які в цей момент були на Михайлівській площі. На знак скорботи за безневинними жертвами комуністичного режиму на будівлі Адміністрації Президента й на адміністративних будівлях по всій країні було приспущено державні прапори із жалобними стрічками.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»