Стартова перемога п’ятиразових чемпіонів світу над хорватами вийшла не надто переконливою. У матчі-відкритті футбольного карнавалу свій зірковий статус підтвердили лише 22-річний форвард Неймар, який відзначився дублем, та атакувальний хавбек лондонського «Челсі» Оскар. На думку багатьох спеціалістів, вирішальну роль відіграв японський арбітр Насімура, який не приховував своєї симпатії до господарів поля. Три очки чаклуни м’яча заробили, але, як то кажуть, неприємний присмак залишився.

Бразилець Неймар (праворуч) бився за двох, але відзначитися не зумів. Фото з сайту neimar78_livesport.com

Відверто провалив гру нападник пітерського «Зеніта» Халк. За 70 хвилин він віддав партнерам 12 передач — шість із них виявилися неточними. При втраті м’яча гравець теж не перенапружувався: лише 3 виграні дуелі з дванадцяти, жодного перехоплення. Тому ні для кого не стало несподіванкою, що в матчі другого туру Халк залишився на лаві запасних. Однак із його заміною тренер не вгадав. Рамірес провів на полі лише 45 хвилин і нічим не запам’ятався. У ці дні футболісти «Шахтаря» проводять перший тренувальний збір в Австрії. Наставник гірників Мірча Луческу напевне дивується деяким кадровим рішенням бразильського колеги. У матчах української Прем’єр-ліги Бернард, як правило, виходить лише на заміну. Але у збірній Сколарі довіряє

21-річному вінгеру набагато більше. Водночас один з найталановитіших флангових виконавців світу — екс-гравець «Шахтаря» Вільян з’являється на полі лише за сім хвилин до фінального свистка.

Хоч би там як, але після нульової нічиєї з Мексикою акції підопічних Феліпе Сколарі, як незаперечних претендентів на чемпіонський титул, впали ще нижче.

Приклад того, як за допомогою своєчасних і точних замін можна зламати хід гри, показав на старті мундіалю Марк Вільмотс. У матчі проти Алжиру

45-річний наставник збірної Бельгії спочатку підсилив атаку, випустивши Мартена з італійського «Наполі». А згодом зробив ще один ефектний хід: у середині поля з’явився Феллаіні з «Манчестер Юнайтед». Свіжі футболісти протягом десяти хвилин перевернули хід поєдинку, відзначившись забитими м’ячами. Так беззаперечний фаворит групи H здобув вольову перемогу і вийшов у лідери свого квартету.

Забезпечити путівку в 1/8 фіналу бельгійці зможуть уже в неділю, якщо обіграють збірну Росії.

ТАБЛО «УК»

Чемпіонат світу-2014

Група А.

Бразилія — Мексика — 0:0

Група H.

Бельгія — Алжир — 2:1  

Голи: Феллаіні (69), Мертенс (80) — Фегулі (25, пенальті).

Росія — Південна Корея — 1:1

Голи: Кержаков (74) — Лі Кин Хо (68).

Бельгія — 3 очки, Південна Корея, Росія — по 1, Алжир — 0.

Сьогодні зустрічаються: Камерун — Хорватія, Колумбія — Кот-д’Івуар, Уругвай — Англія.