Через певні зміни, що вносилися останнім часом до пенсійного законодавства держави, багатьох людей турбує, що ж буде з пенсіями тих, хто залишається працювати. А ще деякі вже непрацюючі пенсіонери помітили, що з не зрозумілих їм причин за березень отримали меншу суму виплат, ніж зазвичай, хоч жодних змін у їхній пенсійній справі не відбувалося. Чому ж так сталося? — Нагадаю, що з 1 квітня 2015 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення» № 213—VIII від 02.03.2015 року, яким встановлено особливий порядок виплати пенсій працюючим пенсіонерам, яких нині в Україні 2,6 мільйона осіб.

Відповідно до нього пенсія працюючого пенсіонера, розмір якої перевищує півтора прожиткових мінімуми, або 1423,5 гривні, скоротилася зі 100% до 85%. Винятком є інваліди І та ІІ груп, інваліди війни ІІІ групи, учасники бойових дій, учасники АТО та члени їхніх сімей.

Перерахунок виплат було зроблено автоматично за даними, які є у пенсійних справах цих людей. Проте щодо деяких пенсіонерів ми чіткої інформації не мали, адже не всі виконали своє зобов’язання перед законом: протягом 10 днів проінформувати органи Пенсійного фонду про працевлаштування чи звільнення з роботи, або ж надали таку інформацію із запізненням, — зауважив голова правління Пенсійного фонду Олексій Зарудний.

Отже через те, що не всі це зробили вчасно, деяким пенсіонерам, які фактично не працюють, але досі значаться як працюючі, у квітні було обмежено виплату пенсії — з технічних причин. Також є люди, які саме в квітні повідомили, що припинили працювати. Тож зняти відповідну позначку у їхній пенсійній справі просто не встигли. За словами посадовця, цих людей не дуже багато — трохи більш як 20 тисяч, 13 тисяч з яких — кияни.

Олексій Зарудний запевнив, що тим, з кого неправильно було утримано частину пенсії, кошти повернуть у травні. А кому не встигнуть це зробити за травень, повернуть гроші найпізніше в червні. Також у травні ПФ матиме остаточний персоніфікований звіт, в якому буду відображені дані про всіх пенсіонерів, які на 1 квітня цього року реально продовжували працювати.

Документами, які має надати пенсіонер на підтвердження того, що він уже не працює (не провадить діяльність, пов’язану з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску), є: трудова книжка, індивідуальні відомості про застраховану особу, що надаються відділом персоніфікованого обліку, та відомості про відсутність інформації про державну реєстрацію фізичної особи — підприємця.

Проте, за словами Олексія Зарудного, якщо навіть непрацюючий пенсіонер сам цього не зробить, фахівці ПФ згодом усе одно дізнаються про зміни, що з ним відбулися, внесуть їх до пенсійної справи й повернуть йому неправильно утримані кошти. Він також наголосив: щоб у подальшому не виникало такої плутанини, пенсіонер за законом повинен протягом 10 днів проінформувати ПФ про зміни, які з ним відбуваються. Скажімо, він знову влаштувався або звільнився з роботи чи, можливо, змінився склад його утриманців — членів родини, або місце проживання: зрештою про все, що може впливати на розмір та отримання пенсії. Це допоможе уникнути недоплат або переплат, які згодом доведеться повертати.

А ще Олексій Зарудний поінформував, що два тижні тому ПФ завершив фінансування пенсійних виплат квітня, на які було спрямовано 20,2 мільярда гривень. А всього з початку року на виплати людям на заслуженому відпочинку спрямовано 82 мільярди гривень. 28 квітня завершилося нарахування травневих пенсій та створення відповідних виплатних документів. Зважаючи на травневі свята, Пенсійний фонд завчасно почав фінансування виплат за травень. Уже 29—30 квітня на виплати пенсій було спрямовано понад 1,2 мільярда гривень, що дозволило розпочати виплату згідно з графіком — 4 травня.

— До 11 травня поштові відділення й банківські установи по всій Україні працюватимуть і виплачуватимуть пенсії в штатному режимі, за винятком святково-вихідних днів. А починаючи з 12 числа — за звичайним графіком, — наголосив голова правління ПФ.