ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Сергій Арбузов дав низку доручень щодо нормалізації ситуації із видачею закордонних паспортів та продажем залізничних квитків    

Завжди очікуваний період літніх відпусток цього року для багатьох українців був дещо зіпсований. Ті, хто запланував відпустку на іноземних курортах, раптово зіткнулися з проблемою вчасної видачі закордонних паспортів. А ті, хто надав перевагу відпочинку на узбережжях Чорного та Азовського морів, не завжди мають змогу купити залізничний квиток у південному напрямку. Саме ці та інші питання, пов’язані з літнім періодом, перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов (нагадаємо, на час відпустки Прем’єр-міністра його повноваження виконує перший заступник) запропонував обговорити як такі, що мають суспільно важливе значення та потребують нагального вирішення. «Зараз у розпалі період відпусток. Держава зобов’язана дбати про безпеку та комфортні умови відпочинку громадян», — наголосив урядовець.

Насамперед Сергій Арбузов зупинився на штучно створеній проблемі із закордонними паспортами.

«Я особисто інспектував поліграфкомбінат «Україна». Процес друку та передачі бланків паспортів йде у штатному режимі. Зазначу: поліграфкомбінат та Міністерство внутрішніх справ своєчасно виконують доручення Президента та уряду», — підкреслив перший віце-прем’єр. За його словами, лише впродовж останнього тижня підприємство передало Державній міграційній службі близько 40 тисяч бланків (щодобова потреба становить 4—5 тисяч бланків). Тим часом підприємство здатне оперативно збільшити їх виготовлення до 20 тисяч бланків на добу.

Без дефіциту та коливань

У цьому контексті Сергій Арбузов доручив Міністерству фінансів створити запас бланків у кількості 50 тисяч на випадок сезонних або штучних коливань попиту, що дасть змогу уникнути дефіциту бланків у подальшому. Держміграційній службі поставлено завдання першочергово видавати закордонні паспорти громадянам, які потребують негайного лікування за кордоном. «Ми розуміємо, що у певних випадках рахунок уже йде на години», — наголосив перший віце-прем’єр. Також він звернувся до відповідних установ з проханням опрацювати питання здешевлення вартості закордонних паспортів.

Торкаючись проблеми наявності залізничних квитків, Сергій Арбузов констатував, що певні позитивні зрушення вже спостерігаються. «Запуск додаткових поїздів на маршрутах з активними пасажиропотоками дає позитивні результати. Цього тижня на поїзди південного напрямку запропоновано 27—29 тисяч місць. Вільними залишаються 3—5 тисяч місць. Наприклад, на наступну суботу вільними залишилось 8 тисяч. Водночас завдання не знімається з контролю. Мінінфраструктури — це за вами», — звернувся до керівництва транспортного відомства перший віце-прем’єр.

Окремо урядовець нагадав про доручення Прем’єр-міністра стосовно спрощення    проходження паломниками митних і прикордонних процедур під час святкування 1025-річчя Хрещення Русі. Окрім того, Сергій Арбузов доручив Міністерству інфраструктури допомогти столичній владі з перевезенням паломників, Міністерству охорони здоров’я забезпечити достатню кількість амбулаторних місць у медичних закладах столиці, Міністерству внутрішніх справ - правопорядок під час святкувань.

У спекотні літні дні не варто купувати їжу з рук, бо замість моря і сонця можна опинитися на лікарняному ліжку. Фото Володимира ЗAЇКИ

Харчові ризики

Традиційною проблемою в літній період залишається сезонне збільшення кількості спалахів харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій. «За даними Державної СЕС, з початку літа в Україні зареєстровано 10 спалахів гострих кишкових інфекцій, з них два — у дошкільних навчальних закладах. Загалом постраждало 186 осіб, серед них  55 дітей. Не в останню чергу ситуація викликана стихійною торгівлею продуктами та продажем несертифікованої продукції», — зазначив Сергій Арбузов.

У зв’язку з цим він доручив Міністерству охорони здоров’я та Держспоживінспекції ініціювати перевірки продуктів у мережах харчування: «До недобросовісних виробників мають застосовуватись жорсткі санкції — аж до позбавлення відповідних ліцензій».

Перший віце-прем’єр також звернув увагу на те, що незабаром розпочнеться новий навчальний рік. Він наголосив на тому, що важливо вчасно провести поточні та капітальні ремонти навчальних закладів, організувати друк необхідної кількості шкільних підручників тощо. «Доручаю Міністерству освіти і науки перевірити заклади освіти на предмет готовності до навчального року. Також організувати постійний загальнодержавний моніторинг ходу ремонтів, реконструкції та будівництва навчальних закладів», — сказав Сергій Арбузов, додавши, що звіт профільного міністра з цього питання буде заслухано на наступному засіданні уряду.

Очікуємо на зростання

Не оминув перший віце-прем’єр і деяких питань економічного розвитку України. За його словами,  уряд очікує на відновлення економічного зростання, а бюджет  отримає адекватні додаткові надходження. Така впевненість, за його словами, основана на кількох фактах. Зокрема Сергій Арбузов зазначив, що є передумови для поліпшення ситуації на зовнішніх ринках, що сприятиме розширенню експорту і формуванню позитивної динаміки в основних галузях економіки.

Пожвавити економічні процеси має й високий врожай зернових. «Протягом цього маркетингового року за кордон експортовано 23 мільйони тонн зернових. Це вже на 1 мільйон тонн більше, ніж торік. Плани на майбутнє ще амбітніші — 60 мільйонів тонн зерна. Половину з цього буде експортовано», — підкреслив перший віце-прем’єр. 

Додає оптимізму і збільшення обсягів виробництва тваринницької галузі. Так, з початку року  в Україні зросло виробництво яловичини (на 1,4%), свинини (7,1%), курятини (14,2%). При цьому Сергій Арбузов нагадав, що українські виробники курятини отримали можливість експортувати свій товар до європейських країн. Тож цього року Україна має всі шанси увійти до десятки світових лідерів з експорту курятини.

«Отже, АПК спроможний не лише забезпечити продовольчу безпеку держави, а й активізувати зовнішню торгівлю. Для пересічного українця — це сільськогосподарські товари за доступними цінами. До кінця поточного року не очікується зростання цін на сорти хліба, що мають найбільший попит», — наголосив урядовець.

Об’єднуючим чинником, що сприятиме позитивній економічній динаміці, має стати реалізація Державної програми активізації розвитку економіки на 2013—2014 роки. «Уряд розуміє, що нині потенціал зростання економіки України обмежений зовнішніми факторами, тому і надалі у своїй діяльності пріоритетом визначатиме розвиток внутрішнього виробництва», — підкреслив перший віце-прем’єр.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

♦ Про внесення змін до деяких законів України щодо ліцензування окремих видів господарської діяльності, під час провадження яких здійснюються обіг та застосування фумігантів (проект Закону);

♦ Про державне регулювання у сфері енергетики (проект Закону);

♦ Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України (щодо приведення актів Кабінету Міністрів з питань містобудівної діяльності у відповідність до законодавства) (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про внесення змін до Положення про дитячо-юнацьку спортивну школу (щодо нормативно-правового регулювання діяльності спортивних шкіл) (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 2 березня 2010 р. № 258 (щодо Порядку формування тарифів на послуги з утримання майданчиків для платного паркування транспортних засобів) (постанова Кабінету Міністрів).