АНШЛАГ

Полотна французьких імпресіоністів експонуватимуться до кінця серпня 

Такий подарунок нашому місту та Україні — від Франції з нагоди 20-річчя  дипломатичних відносин. 60 шедеврів експресіоністів представив президент колекції «Нормандія в живописі» Ален Тап’є. Решта полотен із  «мандрівної колекції» (понад 120 робіт від 1750-го до 1950-х років), зібраних з ініціативи регіональної ради Нижньої Нормандії, впродовж двадцяти років подорожує Європою, і тільки частина залишилася за постійним місцем прописки — в колишньому жіночому монастирі Абатство Дам. Твори імпресіоністів Моне, Бурдена, Жеріко, Курбе, Дюфі, Ренуара називають своєрідною туристичною промоцією у світі Нормандії з її неперевершеними мальовничими ландшафтами. Це територія художників-імпресіоністів.  У зібранні чимало вартісних живописних полотен, не менш довершених, хоч і не належать, за словами президента колекції «Нормандія у живописі» Алена Тап’є, пензлям авторів світової слави. Тож він радить звертати увагу не лише на імена художників, а й на те, що вони написали.

Неперевершене полотно «Під тентом на пляжі в Блонвілі» Війона може побачити кожний львів'янин. Фото з сайту gazeta.ua

Переходячи від однієї картини до іншої, наче мандруєш Нормандією минулих століть: вузькі смужки узбережжя, милі сільські куточки, зелені пасовища, ошатні готелі, затишні кав’ярні. Неквапливо тихо плине життя,  без метушні й поспіху.

Фонди колекції постійно поповнюються. А мистецьку вартість зібрання, в якому представлені різні художні напрями — реалізм, романтизм, імпресіонізм та постімпресіонізм, вже оцінили не лише у Франції, а й в Австрії, США, Італії, Естонії, Латвії та Білорусі.

— В Україні мистецька подія такого масштабу відбувається вперше, — зазначив директор Національного музею імені Андрея Шептицького Ігор Кожан. — У Львові картини французьких митців востаннє виставляли у 1930-х роках. Виставка «Нормандія у живописі» — епохальна для нашого міста й країни. Ні тепер, ні за радянських часів подібних експозицій  французьких митців не відкривали.

«Гостюватимуть» у Львові  французькі мистецькі шедеври до кінця серпня. Аби імениті французькі гості комфортно «почувалися» у  просторих музейних залах, львів’янам довелося виконати низку вимог щодо забезпечення відповідного температурного і вологісного режимів, захищеності від ультрафіолетового  проміння та необхідних заходів безпеки. За експоновані роботи знаних французьких митців, каже куратор виставки Ален Тап’є, можна не хвилюватися: колекцію розмістили у просторих залах, які цілодобово охороняються.