СВЯТО ДУШІ

У чернігівському Колегіумі кропили золотим дощем хорошого настрою

По-справжньому порадувала чернігівців Дирекція художніх виставок України, надавши твори сучасних авторів для виставки декоративно-ужиткового мистецтва «Шляхами творчості». Розмаїття матеріалу, стилю, напрямку і техніки виконання, об’єднане однією експозицією, дає відчуття мандрівки поміж світами. Зрештою, так і є: в кожного митця — свій вимір. Спільною виявилася лише традиційна родзинка українського колориту: всі твори ніби притрушено різними відтінками веселощів — від легкої усмішки (арт-об’єкт «Збирання золотого дощу» Ольги Марино) до щиросердного реготу («Рибинка» та «Кіт-парад» Івана Семесюка).

Батик Тетяни Ілляхової «Івана Купала» сповнений магією народного свята. Фото автора

Ну як не зачудуватися, приміром, бажанням засновниці національної школи сучасного гобелена, народного художника України Людмили Жоголь зображувати на своїх роботах будяки? Та не які-небудь притоптані колючки, а високі, міцні і щедро розквітлі красені. «До такого твору, — розповіла науковий співробітник Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Тетяна Миколайко, — просто прикипів мер одного з норвезьких містечок, де відбувалася чергова виставка майстрині. Художниця пояснила, що то дикоросла рослина. Та зачарованому поєднанням краси і сили чоловікові вона здалася королевою квітів, тому він негайно придбав уподобаний виріб до своєї приватної колекції».

Картина у техніці петриківського розпису Олени Скицюк

«І навіщо ви ото будяки зображуєте?», — поцікавився на одній із виставок і тодішній Президент України Леонід Кучма. «То мій автопортрет! — дотепно відповіла Людмила Євгенівна. — Я теж така сильна і колюча». Насправді ніжні і світлі композиції «Осінь» та «Зима» Людмили Жоголь, якими мають змогу помилуватися чернігівці, викликають теплі, ліричні усмішки.

Саме таким бачить народження Всесвіту скульптор А. Яковенко

Піднімають настрій також вироби-присвяти «Якось із Марією Примаченко ткали ми гобелен» Марти Базак, лялька «Весняночка» Людмили Шилімової-Ганзенко та фантастичні костюми Галини Забашти за мотивами робіт знову ж таки відомої мрійниці Марії Примаченко «Будяк», «Маки» та «Букет». Сучасне трактування народного стилю блискуче.

Журавель на тарелі майстра художньої кераміки Сергія Денисенка ніби вилетів із народної пісні

Скупалися в добрих усмішках і твори з кераміки Неллі Ісупової, роботи Олени Притули та дуже красивий розпис по фарфору Наталії Галушки-Аксьоненко. Одне слово, кожен із 80-ти експонатів виставки сповнений позитивом.