ВІДРОДЖЕННЯ

Вітчизняний інвестор допоможе Україні повернутися у  лави світових  «гравців» з виробництва титанової продукції

Група компаній Group DF, ставши офіційним інвестором Запорізького титано-магнієвого комбінату, планує побудувати тут за новітніми технологіями  два нових виробництва: з випуску титанового шлаку і  титанової губки. Це дасть змогу посилити позиції України на світовому титановому ринку. Про це повідомив голова ради Group DF Дмитро Фірташ на зустрічі із трудовим колективом підприємства.

Знайомлячи керівника  компанії-інвестора  і  голову Запорізької обласної державної адміністрації Олександра Пеклушенка із станом справ на комбінаті, головний менеджер ЗТМК Володимир Сивак провів  виробничими цехами, де  гості поспілкувалися із працівниками підприємства, а також журналістами. З озвученої інформації стало відомо, що згідно із затвердженою урядом інвестиційною програмою, планується  будівництво двох нових виробництв: титанового шлаку потужністю 150 тисяч тонн на рік і титанової губки потужністю 40 тисяч тонн на рік.

На першому етапі реалізації інвестиційної програми інвестиції  у  ЗТМК становитимуть 110 мільйонів доларів США, з них 63,5 мільйона спрямують на будівництво нових потужностей з виробництва титанового шлаку. Крім того, в рамках першого етапу реалізації інвестиційної програми буде розроблено техніко-економічне об∂рунтування  проекту   потужностей з виробництва високоякісної титанової губки. 

За прогнозами Group DF, введення в дію нових потужностей з виробництва титанового шлаку надасть можливість збільшити частку України в його світовому виробництві з нинішніх 0,66% до 4%. А  після завершення  другої черги нового виробництва титанової губки сумарна потужність підприємства збільшиться до 40 тисяч тонн на рік. Це потенційно дасть змогу Україні збільшити свою частку в світовому виробництві цієї продукції з нинішніх 5 до 14 відсотків і увійти до трійки світових лідерів.

Подальший ефективний розвиток  ЗТМК — це  лише частина програми розвитку  вітчизняної титанової галузі, загальний обсяг якої оцінюють у 2,5 мільярда доларів.

На зустрічі гостей  із трудовим колективом комбінату відбулася відверта розмова про перспективи розвитку промислового  виробництва, засади  соціальної політики на підприємстві та  подальший розвиток Запорізького краю. Працівники з оптимізмом зустріли новації  інвестора, підтримали пропозиції щодо вдосконалення соціальної сфери.

Запорізький гігант після реконструкції здобуде «друге дихання». Фото УНIAН

ДОВІДКА «УК»

Запорізький  титано-магнієвий комбінат бере початок від Дніпровського магнієвого заводу (введенно в експлуатацію в грудні 1935 року), потужності якого  на той час давали змогу отримувати шосту частину світового виробництва магнію.

1964-го на комбінаті здано найбільший у Європі комплекс з виробництва напівпровідникового кремнію. 1965 року за обсягом випущеної продукції підприємство стало найбільшим в країні.

1991 року підприємство потрапило у системну кризу, а 1993-го виробництво   було зупинено, як планували,  для переозброєння новими технологіями.  Запустити його в дію вдалося лише 1998 року.

Світова фінансова криза  2008-го негативно вплинула на розвиток  вітчизняної титанової галузі загалом і комбінату зокрема.  Підприємство було  змушене згорнути виробництво багатьох видів продукції, зокрема германію та кремнію. Нині основні види продукції ЗТМК — титановий шлак і титанова губка. Триває  підготовка до  промислового виробництва титанових зливків.

ПРЯМА МОВА   

Володимир СИВАК, 
в. о. генерального  директора ЗТМК:

— Щоб успішно конкурувати на світовому ринку титанової продукції, нам потрібно створювати нове виробництво, впроваджувати сучасні технології. Але для виконання такого глобального завдання у підприємства не вистачає власних коштів. До того ж, за попередній період у комбінату накопичилися борги з різних платежів, погасити які за рахунок власних коштів неможливо.

Ще одна проблема — непомірно висока для нашого підприємства вартість електроенергії, частка якої в собівартості нашої продукції сягає 42 відсотків. Адже нинішня технологія титанового виробництва вельми енергоємна. Модернізація надасть можливість не тільки збільшити обсяги виробництва і розширити асортимент нашої продукції, а за рахунок впровадження енергоощадних технологій знизяться обсяги споживання і, відповідно, її собівартість за істотного підвищення якості,  істотно знизиться техногенне навантаження на навколишнє середовище. Автоматизація ж виробничих процесів мінімізує шкідливий вплив на персонал.

 Олександр  ПЕКЛУШЕНКО, 
голова Запорізької  обласної  державної  адміністрації:

— Дуже задоволений амбітною програмою розвитку ЗТМК, яку має намір реалізувати Group DF. За суттю, йдеться про будівництво абсолютно нового заводу — потужного і високотехнологічного, здатного виробляти високоякісну і конкурентоспроможну продукцію. Це і питання збереження довкілля, адже щоб стати постачальником світових авіабудівників, комбінат повинен  відповідати високим стандартам,  зокрема у сфері захисту навколишнього середовища. Такі інвестиції надзвичайно важливі для нашого краю, як і для всієї країни. Це робочі місця, це надходження до бюджетів, це добробут десятків тисяч сімей. Переконаний, що тільки спільними зусиллями держави і приватного бізнесу зможемо побудувати країну із сильною економікою і соціальною справедливістю.

Дмитро ФІРТАШ, 
голова Федерації роботодавців України,
голова ради  Group DF:

— Сумарний обсяг інвестицій у підприємства титанової групи оцінюється в 2,5 мільярда доларів. У рамках титанової програми маємо намір інвестувати значні ресурси у видобуток сировини, виробництво титанової губки, шлаку і титанову хімію. У нас є амбіції, стратегія, ресурси, фахівці, знання, необхідні для того, щоб створити конкурентоспроможний титановий холдинг. Тільки так Україна може стати серйозним гравцем на світовому ринку. Скажімо, Китай, який почав розвивати титанову програму всього 10 років тому, нині контролює близько третини світового ринку титанової губки. Якби приватний інвестор прийшов на ЗТМК кілька років тому, сьогодні Україна теж могла б бути в числі світових лідерів.