У другу річницю початку проведення АТО Верховна Рада проголосувала проект постанови «Про Кабінет Міністрів» з реєстраційним номером 4423. Це вперше 257 народних депутатів із 390 присутніх у сесійній залі за півхвилини підтримали кандидатуру, подану Президентові коаліцією «Європейський вибір». У створеній три дні тому парламентській більшості нині 227 народних обранців. За нового Прем’єра голосували від фракції «Блок Петра Порошенка» 131 особа, від «Народного фронту» — 75, від групи «Партія «Відродження» — 23, від групи «Воля народу» — 16, від Радикальної партії Олега Ляшка — 1, від позафракційних — 11.

Ще на ті хвилини віце-спікер Верховної Ради Андрій Парубій усно привітав Володимира Гройсмана з обранням на посаду Прем’єр-міністра. А Президент Петро Порошенко робив це потисканням руки й піднесенням масивного букета червоних троянд.

В урядовій ложі опівдні займав своє місце лише новообраний глава уряду. Міністри заповнили цей сектор на дві години пізніше. Їхні кандидатури представляв членам парламенту особисто новий Прем’єр. Глава держави, користуючись своїм конституційним правом, просив нардепів підтримати на посаду міністра оборони кандидатуру Степана Полторака та на посаду міністра закордонних справ — Павла Клімкіна. Проект постанови «Про формування складу КМУ» було ухвалено в цілому 239 голосами.

Місце Голови Верховної Ради посів обраний 284 голосами Андрій Парубій. Поряд з ним у президії із двома букетами рожевих і трьома — бордових троянд у ролі першого заступника голови парламенту сіла Ірина Геращенко (її перемога — 260 «за»).

А розпочинався день словами прощання Арсенія Яценюка. З високої трибуни він заявив, що його уряд мав честь і відповідальність служити країні й сильному народу, який бореться й перемагає. Слова подяки спрямовував соратникам із «Народного фронту» і союзникам, які формували коаліцію, — «за те, що всі гуртом зробили країну сильнішою». Арсеній Яценюк дякував опонентам і ворогам за те, що вони зробили сильнішим і його особисто. «Ми спільно робили багато для країни і народу, але нам треба рухатися вперед. Прошу прийняти мою відставку, а попереду на нас чекають великі справи і великі звершення», — ці слова Арсенія Яценюка присутні у сесійній залі зустріли оплесками. У потилицю екс-прем’єрові, який виходив, лунали навіть вигуки: «Молодець!»

До речі, проект постанови «Про звільнення з посад членів КМУ» голосували останнім — 281 парламентарій натиснув «за».

На програму діяльності уряду в народних депутатів тричі не вистачило голосів. 251 «за» їм вдалося зібрати лише опісля 15-хвилинних консультацій. Тож імунітет на рік роботи новообраний Кабінет Міністрів таки отримав.

Глава держави першим привітав нового керівника Кабінету Міністрів. Фото Володимира ЗАЇКИ

Програму діяльності розширять конкретним планом

В уряді керуватимуться такими документами: Стратегія сталого розвитку «Україна-2020», коаліційна угода, угода про Асоціацію між Україною та ЄС, План реформ КМУ, стратегічні документи, підписані з міжнародними партнерами. Програма уряду грунтується на коаліційній угоді. Протягом місяця заплановано напрацювати антикризовий операційний план. А в ньому прописати, що до кінця року буде зроблено. Також з’явиться план розвитку країни на середньострокову перспективу. Міністри окремо презентують бачення розвитку секторальних реформ.

Серед пріоритетів роботи: відновлення довіри до влади, ефективне держуправління, перебудова системи держслужби, зміна роботи КМУ, активізація впровадження електронних технологій, електронного самоврядування. Цей уряд має намір зберегти макрофінансову стабільність, повернути довіру міжнародних партнерів до України, підвищити суб’єктність у взаємодії з ними.

У межах реформування економічної сфери анонсовано створення нормального сприятливого бізнес-клімату, повернення до податкової реформи. Із двох варіантів Податкового кодексу буде взято найкраще, щоб вийти на консолідований варіант. Окрім цього, урядовці мають намір змінити систему роботи податкових і митних органів, припинити ганебну практику контрабанди.

Дерегуляція, перехід до економіки зі створення високої доданої вартості, підтримка невеликих фермерських господарств, подолання безробіття, деолігархізація, боротьба з корупцією, перехід на економічно обгрунтовані тарифи — це лише деякі з кроків роботи Кабінету Міністрів на найближчу перспективу.

Нова урядова команда

Прем’єр-міністр Володимир ГРОЙСМАН

Перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі Степан КУБІВ;

Віце-прем’єр-міністр Володимир КІСТІОН;

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна КЛИМПУШ-ЦИНЦАДЗЕ;

Віце-прем’єр-міністр Павло РОЗЕНКО;

Віце-прем’єр-міністр В’ячеслав КИРИЛЕНКО;

Віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій ЗУБКО;

Міністр фінансів Олександр ДАНИЛЮК;

Міністр Кабінету Міністрів Олександр САЄНКО;

Міністр внутрішніх справ Арсен АВАКОВ;

Міністр юстиції Павло ПЕТРЕНКО;

Міністр соціальної політики Андрій РЕВА;

Міністр екології та природних ресурсів Остап СЕМЕРАК;

Міністр аграрної політики та продовольства Тарас КУТОВИЙ;

Міністр інформаційної політики Юрій СТЕЦЬ;

Міністр освіти і науки Лілія ГРИНЕВИЧ;

Міністр молоді та спорту Ігор ЖДАНОВ;

Міністр культури Євген НИЩУК;

Міністр інфраструктури Володимир ОМЕЛЯН;

Міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Вадим ЧЕРНИХ;

Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор НАСАЛИК;

Міністр оборони Степан ПОЛТОРАК;

Міністр закордонних справ Павло КЛІМКІН.

Міністра охорони здоров’я буде призначено пізніше.

Глава уряду Володимир Гройсман:

— Наголошую на незмінності курсу євроінтеграції. Це основа розвитку нашої країни. Впевнений, що ми можемо робити реформи та зміни. Люди хочуть мати перспективу, владу, якій можна довіряти, і гідну якість життя. Не рвуся в прем’єри, однак здатний взяти відповідальність за перебіг справ у країні. Влада має стати відповідальною, відкритою та ефективною, щоб повернути довіру людей.

Назву три загрози: корупція, неефективність державного правління, популізм. Ми доведемо результатом, що любимо країну. Маємо забути про рейтинг і пам’ятати, як живе пересічний українець. Присягаю, що цей уряд буде нетерпимий до корупції та ставитиметься відповідально до завдань, які стоять перед державою. Передовсім маємо побудувати новий діалог із суспільством, говорити більше про те, що збираємося зробити.

Це влада нової якості, яка відповідає за свої дії та результат. Особливе місце у цій роботі — підвищення ефективності взаємодії з українським парламентом. Маємо створювати не закони, а національне українське законодавство.

Служитиму українському народові і зроблю все, щоб ні вам, ні Президентові, ні народу не було соромно за мою роботу. Нам треба зупинити кризу, забезпечити незмінність курсу євроінтеграції, прискорити курс на реформи. Уряд буде орієнтований на результат. Я емоційно та психологічно врівноважена людина. Тому кажіть що завгодно — моєї рішучості це не послабить!

Разом із парламентаріями маємо зробити все, щоб забезпечити розвиток держави. Багато хто з міністрів має великий досвід роботи. Саме тому уряд має шанс стати урядом народної довіри, справжніх професійних людей.

Наше головне завдання на рік — довести, що нинішня криза є насправді кризою нашого росту. Маємо її подолати і зняти з порядку денного чутливі питання та повернути українцям оптимізм. Маємо розпочати капітальний ремонт країни.

Президент Петро Порошенко:

— Доки ми тут, в зоні АТО несуть службу 69 тисяч українських військових. З початку року завдяки рішенню про підвищення грошового забезпечення військовослужбовцям 18 688 осіб вирішили записатися в ЗСУ на контрактну основу. 127 363 військових разом із волонтерами отримали статус учасників бойових дій. Ми в боргу перед цими людьми. Вони покладають особливу відповідальність на Президента, парламент, уряд. Тому зміцнення обороноздатності, належне фінансування мілітарних і безпекових структур, відновлення Донбасу, його повернення до мирного життя — одні з найголовніших завдань уряду. Для цього буде створено спеціальне міністерство.

Ми підвели риску під парламентсько-урядовою кризою. Україна вчиться парламентської демократії, тож зміна урядів для цивілізованих країн — рутинна, але звична справа. Подібні кроки мають враховувати позицію суспільства.

Ми не допустили безладу й зберегли завойовану Майданом демократію. Це нас наближає до Європи. Як гарант Конституції я не міг відсторонено спостерігати, як країна занурюється в безладдя, і був змушений взяти на себе роль політичного модератора.

Висловлюю щиру подяку попередньому уряду та Арсенієві Яценюку за його особистий внесок у цивілізоване врегулювання кризи, яке повністю відповідає політичним нормам європейської культури.

Відставка КМУ — не привід забруднювати уряд чорними фарбами. Жоден український уряд не працював у таких складних умовах. Ми країну зберегли, в економіці найгірше, сподіваюся, позаду.

Перед нами постали нові завдання, які має реалізовувати новий уряд. Вони вражають масштабами, тому черги у крісло керівника уряду не було.

Володимир Гройсман — політик нового покоління, який має величезний управлінський досвід. Він стане наймолодшим Прем’єром в історії України.

Новий уряд, як і попередній, неухильно проводитиме курс на євроінтеграцію. Жодна кома не змінюється в документах, які визначають засади зовнішньої та внутрішньої політики. Очікую від уряду початку зростання економіки та добробуту. Від стратегії виживання слід переходити до стратегії прискореного розвитку, від затягування пасків — до їх послаблення. Збільшення ВВП має конвертуватися в захист найвразливіших соціальних верств. А інвестори мають почуватися в Україні, як у вічнозелених субтропіках.

Я розчарований тим, що за рік три політичні сили поставили себе за межі європейської та демократичної коаліції. Замість широкої коаліції в нас утворилася куди ширша опозиція. Але не дозволю коаліції приватизувати Президента і подаю руку політичним силам в опозиції. Ніхто не має бути в опозиції до України. Ми повні ідеологічні однодумці. Упевнений, що разом на благо України ухвалимо не одне доленосне рішення.